Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Milliárdos nyereség a Rábánál

Győr - Jelentős árbevétel-növekedés mellett több mint egymilliárd forintos nyereséggel zárta az elmúlt évet a győri Rába Járműipari Holding Nyrt. A kedvező eredmények hatására a társaság eladósodottsága az öt évvel ezelőtti szintre mérséklődött.
2006-ban a működésből származó profit 544 millió forintot tett ki a Rábánál, a mostani 1 milliárd 22 millió forint így mindenképpen figyelemre méltó. Jelentősen tudta növelni árbevételét is a vállalkozás. A 14,6 százalékos emelkedés 57,6 milliárd forintot takar. Ugyancsak figyelemre méltó az is, hogy mindhárom üzletág – futómű, jármű, alkatrész – pozitív eredménnyel zárta a negyedik negyedévet. Pintér István elnök-vezérigazgató szerint az eredmények mögött egyértelműen felfedezhető a folyamatos hatékonyságjavulás és a sikeres stratégia.

– A győri vállalatcsoport 2007-ben is jelentős energiát fordított a vevőkapcsolatok bővítésére, ami az év során több új, számottevő értékű szerződést eredményezett. Ennek köszönhetően a társaság árbevétele 14,6 százalékos éves növekedéssel 57,6 milliárd forintot ért el, amire 2000 óta nem volt példa – érzékelteti Pintér István elnök-vezérigazgató a tendenciákat.

A Rába már régóta szenved több más magyar vállalattal együtt attól, hogy gyenge a dollár, s amerikai eladásaiból az árfolyam miatt nem tudja azt a hasznot kihozni, ami megilletné. Ugyancsak nem mai keletű probléma, de tavaly is erőteljesen kihatott a Rábára az energia- és nyersanyagárak folyamatos emelkedése. Ennek ellenére a vállalat képes volt megduplázni működési eredményét, amely több mint egymilliárd forint lett.

– A stratégiai tervek teljesülését igazolja a csoportszintű hitelállomány javulása, vagyis a Rába jelentősen mérsékelte adósságállományát, így év végére a nettó hitelállomány 9,4 milliárd forintra csökkent – fogalmaz Pintér István. – A társaság pénzügyi eredményeit több mint egymilliárd forinttal javították a devizaárfolyamok kedvezőtlen elmozdulását ellensúlyozó sikeres fedezeti ügyletek. A Rába nettó eredménye 2007-ben elérte a 1,3 milliárd forintot.

Ami pedig a piacokat illeti: Amerikában 23 százalékos értékesítésnövekedést ért el a vállalat. Az EU-piacokon – belföldi értékesítéssel együtt – a Rába értékesítési számai forintban 16,9 százalékkal növekedtek és elérték a 34,7 milliárd forintot. A FÁK- és kelet-európai piacokon a Rába által elért exportárbevétel az előző üzleti évhez viszonyítva jelentősen, több mint 23 százalékkal, 27,1 millió euróra növekedett. A növekedés hátterében továbbra is az orosz piac igényeinek növekedése és a stratégiai kapcsolatok bővülése áll.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Műfaji sokszínűség nemzeti ünnepünk és a húsvét jegyében

Győr - Világsztárokkal, színházi, zenei produkciókkal csalogat az idei Győri Tavaszi Fesztivál.… Tovább olvasom