Kisalföld logö

2016. 10. 21. péntek - Orsolya 5°C | 10°C

Miért késik rendszeresen a vonatom? Áldatlan állapotok a vagonok mosdójában?

Sokszor hallhatjuk a peronon várakozva a gyakran felcsendülő mondatot: a vonat késik. Mi okozza a csúszást gyakoraltilag minden áldott nap? Olvasóink megkérdezték a MÁV-ot meddig játszanak még az utasok idegeivel.

Nyilván senkinek nem okoz meglepetést, amikor azt mondjuk: a MÁV-nál napi szinten több késés is előfordul. Olvasóink szerint nem csak a személy és gyorsvonatok, de az InterCity-k is rendszeresen késnek. 

Néhány észrevétel: "Mostanában nagyon megszaporodtak a késések a MÁV járatain. Nem csak a személy és gyors, de az IC járatok tekintetében is. Kellemetlen, amikor emiatt lekéssük a csatlakozást. Főképp a drága jegyárak mellett."

Hogy ennek mi az oka, portálunk is megpróbált utánajárni. Megkerestük a MÁV kommunikációs igazgatóságát.

Bombariadó, vasúthiba, bűncselekmények miatt is késhet

"A késéseket számos külső és belső események okozhatják. Külső okok esetében például a rendkívüli időjárás, bombariadó következtében alakulhatnak ki késések, továbbá gyakoriak a balesetek: gázolás vagy gépjármű tilosban történő áthajtása a síneken.

További okok lehetnek a különféle - a vasút és ez által az utasok kárára okozott - bűncselekmények is: vonatdobálás, betonoszlop elhelyezése a síneken, kábel és vezetékek lopása, továbbá a vontatójárművek, személykocsik műszaki meghibásodása" - válaszolt a kérdésre a MÁV Kommunikációs Igazgatóságának munkatársa.

"Leggyakrabban a vágányzárak, lassújelek, biztosítóberendezések meghibásodása okozza a késéseket.

Fotónk illusztráció.
Fotónk illusztráció.

A vágányzárakat a vasúttársaság minden esetben előre meghirdeti, ez azonban mégis gyakran elkerüli az utasok figyelmét.

Fontos tudni továbbá, hogy a vágányzárak egy-egy felújítási munka erejéig keletkeznek azért, hogy az adott szakaszon jobb legyen a közlekedési szolgáltatás minősége, a jövőben még gyorsabb és még pontosabb eljutást biztosítva az utasoknak.

Tehát, mikor késik a vonatunk, gyanakodjunk, hogy a fent említett problémák valamelyike áll fenn. Természetesen ez nem nyújt vigaszt azoknak az utasoknak, akiknek ki van számítva az idejük.

A MÁV-Start Zrt felhívta a figyelmet a néhány hete működésbe lépett elektronikus menetrendre, ahol egy térkép segítségével nyomon követhetjük a vonatközlekedést. Portálunk korábbi cikkét a témában itt olvashatja.

Tavaly egy hasonló témájú riport kapcsán is szóba jött a vonatok késése. Akkor mozdonyvezetőket is megkérdeztünk az okokról. Erről szóló riportunkat itt találja.

Nincs víz, nincs papír?

"A Győr-Celldömölk vonalon az alábbi problémákat tapasztaltam: a vonaton, a mellékhelyiségben nem folyt víz a csapból, továbbá sem szappant, sem törlőkendőt nem találtam. Ezután átfáradtam egy másik vagon mosdójába, ott sajnos ugyan ezzel a problémával szembesültem.

Szeretném a MÁV illetékesének a válaszát kérni és szíves segítségüket az említett problémával kapcsolatban. A dolog ugyanis nem csak egyszer fordult elő, sajnos rendszeresen tapasztalom. Előre is köszönöm a vasút válaszát!"


Fotó: mávfigyelő blog.
Fotó: mávfigyelő blog.

Megtudtuk: a vonatokon lévő mellékhelyiségek tisztítását és feltöltését külsős cég végzi. Az előírások szerint a mellékhelyiségek naponta legalább egyszer nedves tisztításon, fertőtlenítésen esnek át, továbbá fordulónként kisebb tisztítási feladatokat (szennyeződések eltávolítása, WC ülőke fertőtlenítése) is elvégeznek.

Az ellenőrzéseket szigorította a vasúttársaság, hogy javuljon a mellékhelyiségek tisztasága, papírral és vízzel való feltöltöttsége.panaszról.

A vasúttársaság felhívja a figyelmet arra, hogy az utasok észrevételeiket emailben is eljuttathatják az eszrevetel@mav-start.hu címre. Ezzel is segítve az esetleges problémák kiszűrését. Itt meg kell adni az utazás adatait: dátum, a vonat viszonylata, indulási és érkezési ideje.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. RickCartman 2011. augusztus 24. 18:49
  „33. mecsoka
  ha magyar volt mindhárom, értem
  ha nem, szégyelljék magukat én bizony rájuk szónék, "elnézést, itt tetszett felejteni valamit"... -ez általában be szokott válni, tessék kipróbálni!”
 • 33. mecsoka 2011. augusztus 24. 07:42
  „26! Akkor most mondom, h a nemetek es oszträkok is ugyanugy szemetelnek. Györböl utaztam Münchenbe, 3 különbözö utastärsam volt az uton pär megällo erejeig... mindegyikük a hälos kis rekeszbe dugdosta bele a csokipapirjät, üditösflakonjät, hasznält zsepijet! A kukät egyik sem talälta meg.”
 • 32. pintero 2011. augusztus 24. 03:45
  „Kulsos ceg BOCSI de az sem te vagy es azok sem mi vagyunk”
 • 31. egysenki01 2011. augusztus 24. 01:32
  „utolsó hozzászólás......a fizetésünket,TB-,nyugdíj rendszerünket miért nem hasonlítja német,svéd....stb rendszerhez egyik hozzászóló sem? na meg nem utolsó sorban a kultúránkat?”
 • 30. egysenki01 2011. augusztus 24. 01:28
  „6. bogabo
  ezt nem hiszem el,hogy lehet valaki ilyen....az autópályákon is vannak balesetek!!!!!!!
  "napi több gázolás, felsővezeték-és biztosítékrongálás, és naponta többször előforduló bombariadók vannak."
  ezt így ebben a formában ugye Te sem gondoltad komolyan?”
 • 29. egysenki01 2011. augusztus 24. 01:23
  „13. napsütés
  Igen,ilyen kellene az országban mindenhol...de sajnos ez nem adatik meg mindenkinek....a többiek meg mit várhatnak 40-50 éves mozdonyoktól,szerelvényektől?”
 • 28. egysenki01 2011. augusztus 24. 01:08
  „Tisztelt 10. mosopordealer
  "Mi nevetünk, de igazából sírnunk kellene"......igenis sírnunk kellene,mert találkoztam olyannal,ahol inox wc....csak magyar utas.....és nem képes megnyomni azt a rohadt gombot,hogy eltüntesse,amit odacsinált!!!!!meg kellene érteni,vagy fel kellene fogni,hogy nem a vasúti dolgozó piszkítja össze a budit,hanem egyszerűen a kedves utasok és sajnos túlnyomórészt hazánk fiai,lányai teszik ezt, ők lopják el a wc papírt,a kéztörlőt!Te megtanítottad a fiad / lányod,hogy ne tegyen ilyent?
  Te lehúzod magad után a wc-t? de ez sajnos igaz vendéglátóipari létesítményekre is Kishazánkban!!Kultúra =00000000”
 • 27. umberto 2011. augusztus 23. 22:51
  „25. Star-Spangled 2011.08.23. 21:48

  És akkor érdemben mi a hozzászólásod a véleményemhez?”
 • 26. RickCartman 2011. augusztus 23. 22:32
  „24. umberto
  "A magyar utas pedig nem értem, miért reklamálja a pontosságot, tisztaságot, amikor valljuk be őszintén, a magyar ember úgy általában, nem szabálykövető, nem kulturált és nem pontos, pláne nem vasúti utasként."
  Valljuk be őszintén, ez így igaz, ezért kiabál nagybetűvel az előző hozzászóló, mert találva érzi magát :-)
  Kedves 25, Caps Lock off!
  Ezért utazom, ha tehetem, RailJeten, úgy igazítom az elintéznivalóimat. Sokan "sajnálják" rá a pótjegyet, pedig gyorsaságban kényelemben bőven megéri. Megjegyzem: eddig csak magyar családot láttam ezen a vonaton ( 25-ös figyelj, neked is szól!), akik valahogyan "nem találták" a szemetest a kocsiban, és szép kupac üdítős poharat, és mekis dobozt hátrahagyva szálltak le,persze, gyerekkel, így hát nem sok változást várhatunk a következő generációtól sem.”
 • 25. Star-Spangled 2011. augusztus 23. 21:48
  „#24 umberto!!!!!!" Olyan a vasut mint az orszag"!!!!! Ezert a SVED vasut 1000-szer tisztabb mint a KOSZOS
  MAGYAR!!!! Ebredj pupak!!!!!!”
 • 24. umberto 2011. augusztus 23. 21:17
  „"1984 :Göteborg-Stockholm.Gyorsvonat 2.osztály"

  Nyugodt lehetsz, visszafejlődtek.
  És már a német vonatokhoz sem lehet órát igazítani.

  Egyébként meg - tapasztalat - egyre több színesbőrű dolgozik mind a svéd, mind a német vasutaknál, de természetesen nincs összefüggés a folyamatok között.

  A magyar utas pedig nem értem, miért reklamálja a pontosságot, tisztaságot, amikor valljuk be őszintén, a magyar ember úgy általában, nem szabálykövető, nem kulturált és nem pontos, pláne nem vasúti utasként.

  A vécét sem a kalauz hugyozza össze, hanem az utas.

  Olyan a vasút, mint az ország?”
 • 23. godin 2011. augusztus 23. 21:13
  „Én a(z) EuroNight-tal szoktam belföldön utazni, hétfőn. 3 vagonból áll, abból egy az "alvó" vagy "fekvő" vagon. Nagyon mulatságos, Mosonmagyaróváron szállok fel, és Győrtől Budapestig már minden új felszálló áll. Olyan is volt, amikor 2!!! vagon volt az egész vonat, az egyik a fekvő, és már Mosonmagyaróvártól álltunk Budapestig, miután felszálltunk. Miért nem csatolnak kb még 2 db plusz vagont, hogy le lehessen ülni? Mondjuk hétfőn reggel, amikor sokan mennek pl Budapestre? Oda-vissza 7000 Ft., legalább üljek le ennyi pénzért, ha már a szolgáltatás színvonala 0.”
 • 22. buggyant 2011. augusztus 23. 20:59
  „na, jó kis magyarázkodó cikk volt...”
 • 21. Dwatson 2011. augusztus 23. 18:25
  „A vasút teljesen irreális menetrendet készít,szinte soha sem tudja tartani.Jobb lenne ha a hivatalos menetrendet hozzáigazítanák a tényleges menetrendhez,és legfeljebb néha lazíthatnának egy kicsit,de lehetne tervezni az indulást és érkezést.”
 • 20. szil60 2011. augusztus 23. 17:11
  „1984 :Göteborg-Stockholm.Gyorsvonat 2.osztály.Mosdó:hideg-meleg víz,gyermek pelenkázó,hideg ivóvíz műanyag pohárral.Sajnos azóta sem jártam arra,de talán jobb is,mert lehet,hogy visszafejlődtek.”
 • 19. bajcsilány 2011. augusztus 23. 16:25
  „mindent meglehet magyarázni de arra még nem kaptunk sose választ hogy a magyarországi színvonal mért ilyen gyenge? és hogy erre mért verik magukat az okosok?
  a lényeg és egy jó tanács, wc-z mielőtt felszállsz, az úton ne igyál semmit nehogy el kelljen menni a vonat mosdójába, és vigyél magaddal takarót télen,nyáron meg kis elemes ventilátort, és ne azt nézd h késik a vonat, annak kell örülni h még közlekedik!!!”
 • 18. Alexander48 2011. augusztus 23. 14:20
  „A legutóbb EC vonattal utaztam Budapestre, amely menetrend szerint Tatabányán és Kelenföldön áll meg. Csodák csodája ennek ellenére megálltunk Komáromban és ott felszállt a vonatra vagy 300 fő és álltunk 10 percet. Kérdőre vontuk a vopnatvezetőt, aki közölte, hogy a megrendelt különvonat nem érkezett meg, így ennek a vonatnak kell elvinni a turistákat. Húsz perces késéssel érkeztünk a Keletibe, ennyit a MÁV pontosságáról. A szupervonatról Kelenföldön átszálltam a hazaira és a Délibe mentem, hogy mentsem a menthetőt. Lehetett látni és érezni a különbséget. A hazai vonatokon a WC-k tisztasága és állapota katasztrofális. Kivánom a MÁV-Start vezetőinek, hogy ilyen körülmények között kelljen a szükségletetiket elvégezni. Se víz, se papír, csak a kosz...”
 • 17. irónmajdnem 2011. augusztus 23. 13:13
  „Két barát beszélget:
  - Hallom, megnősültél, gratulálok!
  - Kösz.
  - És milyen az anyósod? Kijössz vele?
  - Baromi ronda, de az üzletmenetet kiválóan elősegíti.
  - És a sógornőd?
  - Hú, ne tudd meg! Az még rondább, de az üzletmenetben kiválóbb, mint az anyósom.
  - Na és a feleséged?
  - Ne is kérdezd! Olyan ronda szegényem, hogy az hihetetlen, viszont az üzletmenetet ő segíti a legjobban.
  - Te, mondd már, mi ez a családi biznisz, amit csináltok?
  - Szellemvasút.”
 • 16. Skip 2011. augusztus 23. 12:57
  „aki nem ismerné a viccet:
  3 ellensége van a MÁV-nak:
  -a hideg
  -a meleg
  -és az utasok.”
 • 15. Pedró 2011. augusztus 23. 12:11
  „13. napsütés:
  Vanessa akár Desiroval is utazhatott, hiszen az is piros. Sőt, pirossabb, mint a Flirt...”
34 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sebestyén, Szujó, Wéber a győri celebfutamon - Galéria

Wéber Gábor maga mögé utasította Sebestyént és Szujót, az Extrém Motorsport Fesztivál celebfutamán. Tovább olvasom