Kisalföld logö

2018. 10. 22. hétfő - Előd 6°C | 15°C Még több cikk.

Mi lesz a `nemkívánt` ajándékokkal?

Hétfő délután kettőkor bezárnak az üzletek. Vége, nincs tovább, oda kell adnunk azokat az ajándékokat, amiket eddig beszereztünk. A meggondolatlanul megvásárolt áruk tömkelegével, aztán az ünnepek elmúltával, százak térnek vissza az üzletekbe, hogy cseréljék ki más méretűre, színűre, fazonúra.
Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület minden évben felhívja a vásárlók figyelmét, mire kell ügyelni ajándékvásárláskor, főként, ha nagy az esély rá, hogy azt később vissza is cserélné a megajándékozott.
Mindenképpen meg kell kérdezni a kereskedőt, kicseréli-e később az ajándékot, ha nem tetszik a színe, rossz a mérete, esetleg kettő is van már belőle. A kereskedő ilyen esetekben nem köteles cserélni, de bizonyára megteszi, különben legközelebb máshol vásárol az ember.

Nyugta nélkül mert később nem tudunk reklamálni, akkor sem, ha hibás, romlott a termék. A tartós, nagy értékű javaknál egy év a jótállás kötelező időtartama, ezalatt megillet a javítás, csere, árleszállítás vagy elállás joga. A hibás terméket a vásárlás helyére is visszavihetjük, nem szükséges a szervizbe menni.

A jótálláson túl megilleti a vásárlót a szavatosság joga is. Ez minden árucikk esetében két év, kivéve, ha ettől eltérő minőségmegőrzési, fogyaszthatósági határidőt tüntetnek fel rajta. A jótálláshoz hasonlóan ez idő alatt is megillet a javítás, csere, árleszállítás vagy elállás joga. Minőségi reklamáció esetében kötelező a jegyzőkönyv felvétele. Ez jó a vásárlónak, jó a kereskedőnek is, a későbbi viták tisztázása érdekében. A vásárlók könyve nem helyettesíti a jegyzőkönyvet.

Akciós árut nem cserélünk: ugye, sokszor látunk ilyen feliratot? Azonban az akciós árut is ki kell cserélni, ha hibás, kivéve, ha a leárazás oka a hiba és erre felhívták a figyelmet.

Pozsgai Kitti

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fegyverrel rabolt

Győr - Mindössze 12 ezer forintot tudott elvinni a fegyveres rabló délután fél öt körül a győri… Tovább olvasom