Kisalföld logö

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 11°C | 21°C Még több cikk.

Mi költözik az új szárnyba?

Győr - Hat emeleten, 410 ággyal épül meg a legmodernebb elvárásoknak megfelelő új épületszárny a győri Petz-kórházban.

A szobák mindegyike emelt szintnek felel meg (két, illetve három ággyal, fürdővel és vécével), de ezek közül csak egyetlen folyosón lesznek VIP-, tehát fizetős kórtermek.

Három hónapon belül a kiviteli terveknek is el kell készülniük, ami alapján – a második fordulóban – végleg eldől: a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház a megyei önrésszel együtt 11 milliárd forintból felépítheti az új szárnyat. Az elmúlt évtized legnagyobb kórházi fejlesztéséről nagy vonalakban már írtunk: így például arról, hogy fő célja a tömbösítés, vagyis a Zrínyi utcai telephely felszámolása, valamint a sürgősségi centrum kialakítása a központi blokkban. Az első forduló után azt lehetett tudni, hogy a győri kórház hét másik hazai intézménnyel együtt nyert, most azonban a részletes tervek is megismerhetők.

Lehet visszafelé számolni: ősszel ugyanis (remélhetőleg) elkezdődik a munka: bontás, majd építkezés – a végcél a képen látható kórházi épülettömb.

Schebek György Péter, a kórház főmérnöke most még azon a részen, amelyet fél év múlva várhatóan lebontanak – az új szárny ugyanis ennek   helyén épül. Fotó: B. A.
Schebek György Péter, a kórház főmérnöke most még azon a részen, amelyet fél év múlva várhatóan lebontanak – az új szárny ugyanis ennek helyén épül. Fotó: B. A.

Azzal, hogy a kórház végül egymilliárd forinttal kevesebbet nyert, mint amennyire eredetileg pályázott, eldőlt az is, hogy az új, H alakú szárny hatemeletes lesz: 21 ezer négyzetméteren és 410 ágyon gyógyulhatnak a betegek. Az egész épület a XXI. századnak megfelelő színvonalon készül, így nyugodtan elmondható, hogy a két-három ágyas, fürdővel, vécével kialakított kórtermek emelt szintűnek számítanak, de ezekért nem kell „kiemelt" árat fizetni. Egy folyosórész lesz csupán, ahol 17 ágy VIP minősítést kap, tehát amelyért a beteg külön fizet, extraszolgáltatásért cserébe.

Az olvasót nyilvánvalóan az érdekli a leginkább, hogy melyik osztályok költöznek az eddig csak látványtervekről ismert új szárnyba.

 Íme hát a lista: a szív- és érrendszeri megbetegedéseket kezelő kardiológia és neurológia, a teljes csecsemő- és gyermekgyógyászati centrum, az onkológia, a tüdőosztály és a belgyógyászaton belül a diabetológia. A C épületbe, amely eddig a gyermekcentrumnak adott otthont, a pszichiátriát költöztetik, így a Zrínyi utca valóban kiürül, mint aktív kórház.

A munka – egyelőre a háttérben – gőzerővel folyik: közbeszerzési pályázaton eldőlt, hogy a KÖZTI tervezi meg a régi épület bontását és az új építését. A tervező budapesti cég ugyanaz, amely huszonöt évvel ezelőtt a Vasvári Pál utcai központ A és B épületét is tervezte, így pontosan tudja az épületegyüttes összes paraméterét. A kivitelező személyét szintén közbeszerzési pályázattal lehet majd kijelölni, dr. Varga Gábor kórházi főigazgató azt mondja, nem ártana, ha térségi építőipari céget lehetne megnyerni – okulva a korábbi tapasztalatból.

Ha minden kitételt teljesít a pályázat második fordulójában, akkor 11 milliárd forintja lesz a győri kórháznak erre a szárnyra.
Ha minden kitételt teljesít a pályázat második fordulójában, akkor 11 milliárd forintja lesz a győri kórháznak erre a szárnyra.

Ez utóbbi „tapasztalatról" annyit kell tudni, hogy a győri kórház, amely nagyjából öt éve nyert 2,5 milliárd forintot a központi műtőblokk és a betegutak felújítására, a munkát egy budapesti céggel  végeztette el. A közbeszerzési eljáráson győztes kivitelező azonban időközben csődöt jelentett, így több alvállalkozója kifizetetlen maradt. Ezt szeretné tehát elkerülni most a kórház. De természetesen a közbeszerzési pályázat előírása szerint választják majd ki a győztest. 

Végül a határidőkről: az új épület úgynevezett projekt- és kiviteli terveit három hónapon belül, tehát májusig be kell nyújtani. Amennyiben ezek megfelelnek az előírásoknak, 2009. júliusig a támogatási szerződést (uniós és önkormányzati pénzekről van szó) meg lehet kötni. A győri kórház számításai szerint ősszel előbb a bontás, aztán pedig az építkezés is megkezdődhet. A szárnynak 2012. december 31-ig kell elkészülnie.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogy látják az Audi helyzetét a válságban a német lapok?

Győr-Németország - A német sajtó szerint az Audi helyzete stabil, de idén valószínűleg 10 százalékos… Tovább olvasom