Kisalföld logö

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 18°C | 30°C Még több cikk.

Mérsékelten nőttek a győri adóbevételek: márciusig 7 milliárd folyt be

A 2010. első negyedévinél 360 millió forinttal több helyi adót szedett be Győr az idei év első három hónapjában. Mindez arra utal, hogy stabilizálódott a helyi gazdaság.

Kismértékben emelkedtek a győri önkormányzat helyiadó-bevételei az idei első negyedévben és bár még nincsenek a válság előtti szinten, de megközelítették azt – derül ki abból az összeállításból, amelyet Simon Róbert Balázs pénzügyekért felelős alpolgármester készíttetett a Kisalföld kérésére. Eszerint január-márciusban 6 milliárd 808 millió forint adó folyt be a város kasszájába.

Ez 5,6 százalékos növekedést jelez 2010 azonos időszakához képest, az összeg ugyanakkor a 2008. első három havitól csaknem 152 millió forinttal elmarad. A legnagyobb mértékben, 24 százalékkal az idegenforgalmi adóból érkező összegek ugrottak meg (10,5 millióról 13 millió forintra), de számottevően, 11 százalékkal több pénz érkezett építményadóból is (807 millió helyett 894 millió).

A legnagyobb tételt az iparűzési adó jelenti a megyeszékhely büdzséjében, ami 5 százalékkal bővült (5 milliárd 631 millióról 5 milliárd 901 millió forintra). A politikus megjegyezte: az adatokból látható, hogy a városban működő cégek gazdasági helyzete stabilizálódott, sőt, mérsékelten javult is. Az építményadó-bevétel növekedésének oka a felépült gyártócsarnokok, illetve kereskedelmi épületek üzembe helyezése, átadása, ez az adónem ugyanis négyzetméterfüggő. Az alpolgármester úgy vélte, hogy az idegenforgalmi adó bővülésében a vendégéjszakák számának megugrása tükröződik, ami az erősödő idegenforgalomnak köszönhető.

Egy éve ilyenkor kismértékű adóbevétel-emelkedésről, két éve, a válság legrosszabb hónapjaiban viszont 13 százalékos zuhanásról számolt be a városháza.Gépjárműadó: 266 millió

Gépjárműadóból 266 millió forint folyt be a győri önkormányzathoz idén március végéig, szemben a 2010. első negyedévi 410 millió forinttal. Csökkenésről ugyanakkor nincs szó, mert az adatok nem összehasonlíthatók, változtak ugyanis a befizetési határidők.

Tavaly április 6-ig kellett teljesíteni az első féléves adófizetési kötelezettséget, míg most április 20. a határnap.
  


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellopták, felgyújtották a mozgássérült férfi autóját

Először fia áprilisi tréfájának gondolta a győri Schlőgl József, hogy ellopták 22 éves Ladáját a számára megjelölt mozgássérült-parkolóhelyről. Tovább olvasom