Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Megyei ponthatárok és pótfelvételi dömping

A kisalfold.hu-n megtalálható a Széchenyi és Nyugat-magyarországi Egyetem összes szakának ponthatára, továbbá elemzéseket, nyilatkozatokat is olvashatnak a 2009-es felvételiről, sőt már a pótfelvételi menetéről is közlünk információkat.


12 óra 6 perc - Pótjelentkezés a Széchenyi István Egyetem képzéseire

A Széchenyi István Egyetem 2009. július 27-től augusztus 12-ig pótjelentkezést hirdet. Csak azok jelentkezhetnek, akik 2009-ben nem jelentkeztek, vagy akik a 2009. évi nyári felvételi eljárásban nem nyertek felvételt egyetlen magyarországi felsőoktatási intézménybe sem. A felvételi eljárás költsége 5 ezer Ft.

Csak egy intézménybe, csak egy szak

A pótjelentkezés hivatalos adatait az Oktatási és Kulturális Minisztérium az országos napilapokban és a www.felvi.hu internetes portálon teszi közzé. A Széchenyi István Egyetem pótfelvételi adatai a http://felveteli.sze.hu címen olvashatóak.

A nyári pótfelvételi eljárás során csak egy intézménybe és csak egy szakra, tagozatra lehet jelentkezni. Erre a célra külön papír alapú jelentkezési lap készült, amelynek kitöltésével és beadásával vagy e-jelentkezéssel lehet bekerülni a felvételi eljárásba. A felvételi rendszere nem teszi lehetővé több lap beadását.

Augusztus 10. a határidő

A papír alapú jelentkezési lap postára adási határideje, az ahhoz mellékelt csekk befizetési határideje 2009. augusztus 10., hétfő éjfél. A papír alapú jelentkezési lapokat, a mellékletként csatolandó pontszámítási dokumentumokat kizárólag postai úton, a következő címre kell küldeni: Oktatási Hivatal, 1443 Budapest, Pf. 220

Az e-felvételivel jelentkezők adatlapjainak beküldési, az eljárási díj utalási határideje 2009. augusztus 12., szerda éjfél. Az ezen időpontok utáni postai bélyegzővel, regisztrációs adatokkal beérkezett jelentkezési lapokat nem fogadják el. A pontszámításhoz szükséges dokumentumok hiánya (középiskolai bizonyítvány, érettségi bizonyítvány, mesterszak esetén oklevél és leckekönyv másolata, többletpontra jogosító igazolás stb.) érvénytelenné teszi a jelentkezést. A papír alapú jelentkezéshez szükséges mellékleteket kizárólag fénymásolatban fogadják el, ezért faxon vagy e-mailben ne küldjenek pontszámításhoz dokumentumokat!

Hol lehet kérni pótjelentkezési lapot?

A 2009-es pótjelentkezési, papír alapú lapok július 26-tól térítésmentesen kérhetők a Széchenyi István Egyetem portáin: tanulmányi épület, igazgatási épület, campus kollégium. A lapra a befizetési csekket a megfelelő helyre kell ragasztaniuk. Az eljárási díj befizetése nélkül nem érvényes a jelentkezés. Ha e-mailban - lap@sze.hu - megírja postai címét, a szakot, az egyetem elküldi a papír alapú jelentkezési lapot. Jelentkezési információk e-mailben: kerdes@sze.hu A pótfelvételi eljárásban csak a hivatalos, papír alapú jelentkezési lappal, vagy a www.felvi.hu honlapon e-jelentkezéssel lehet részt venni.

A Széchenyi István Egyetem sokrétű információkkal, tanácsadással támogatja a jelentkezési döntés meghozatalát. Információk telefonon a pótfelvételiről: 30/591-4509, 30/591-4338, 30/581-4173, 30/591-2152, 30/591-1455. A jelentkezési információs telefonok a hét minden napján hívhatók.

Személyes konzultációk

Az egyetem munkatársai személyes konzultáción adnak részletes tájékoztatást 2009. július 28-án, kedden, 30-án, csütörtökön, augusztus 4-én, kedden és 6-án, csütörtökön az igazgatási épület II. emeleti rektori tanácstermében (9026 Győr, Egyetem tér 1.). A jelentkezési tanácsadásra a jelzett napokon 10 órától 15 óráig várják az érdeklődőket.

9 óra 04 perc - Egy reál(elmélkedés)

Eddig hanyagoltuk a reálszakokat, most azonban jöjjenek rövid elemzések a mérnök informatikus és gépészmérnök szakokról a felvi.hu segítségével.

Az informatikai képzési terület legnépszerűbb alapszakja a mérnök informatikus

Tavaly a legmagasabb pontszám a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karán kellett a bejutáshoz (ANA 366, ANK 365), idén viszont a legnagyobb felkészültséget - és vele 435 pontot - a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Karára pályázóknak kellett felmutatniuk, ANK képzésen - ide 2 felvételiző jutott be.

Több 400 pont feletti ponthatár nincs is a szakon; a Pannon Egyetem Mérnöki Karán 375 pont , a már említett BME-n 373 pont kellett a bejutáshoz (mindkettő ANA).

300 pont feletti ponthatárt állapítottak meg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának ANK képzésén (365 pont), a Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Karán, (ANA 333, ANK 319 pont, AEA 325, AEK 320 pont). A Debreceni Egyetem Informatikai Karán 314 pontra volt szükség ANA képzésre, ugyanehhez a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Karán 330 pont kellett, míg a Pannon Egyetem Mérnöki Karán 340 pontot, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karán kellet gyűjtenie annak, aki az ANK formát választotta.

Gépészmérnöki: a 7. legnépszerűbb szakok

A gépészmérnöki képzés három helyett javított tavalyi helyezéséhez képest: 2580 jelentkezőjével a 7. helyen áll a legnépszerűbb szakok rangsorában. A képzést meghirdető intézmények közül magasan kiemelkedik a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem: az első helyen jelentkezők negyede a BME-t választotta. Ez visszaköszön a ponthatárokban is: itt volt a legmagasabb (367 pont). Jóval kevesebb, 299 pont kellett a Budapesti Műszaki Főiskolára és az őt követő Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemre való bejutáshoz (275 pont).
Érdekesség, hogy a negyedik helyen itt is holtverseny alakult ki: hat intézmény jelentkezőinek (Debreceni Egyetem, Kecskeméti Főiskola, Miskolci Egyetem, Pécsi Tudományegyetem, Széchenyi István Egyetem, Szent István Egyetem) is egyaránt 258 pontot kellett gyűjteniük a bejutáshoz. A sort a Dunaújvárosi Főiskola és a Pannon Egyetem (257 pont), valamint a Nyíregyházi Főiskola (256 pont) zárja.

8 óra 54 perc - Több gólya, de kevesebb sikeres felvétel  

A tavalyihoz képest 13 ezerrel több gólya érkezhet az egyetemekre, főiskolákra szeptemberben, ugyanis 2009-ben a felvettek száma 94 ezer fölé emelkedett.

A bejutottak aránya csökkent 2008-hoz képest: míg tavaly a jelentkezők 83,6 százaléka jutott be a felsőoktatásba, 2009-ben mindez 74 százalékuknak sikerült.

8 óra 40 perc - Tavaly és most Sopronban

Kiugróan magas pontszámokat és kiugró különbségeket a soproni székhelyű Nyugat-magyarországi Egyetem karain találunk.

Ahol csipkedhették magukat a diákok

Lássuk: a győri Apáczai-karon a "klasszikus" tanítói szakra tavaly 179 ponttal már be lehetett jutni, idén viszont 235 pontot vártak el a felvételizőktől. A szombathelyi bölcsészettudományi karon szintén jelentősek a különbségek, magyar szakon például 318-ról 352-re emelkedett a bejutási küszöb, kommunikáció és médiatudomány nappali képzésen pedig 399-ről 412-re.

A soproni erdőmérnöki karon is csipkedniük kellett magukat, akik be szerettek volna jutni, hiszen például a természetvédelmi mérnöki szakon 344-ről 363-ra emelkedett a ponthatár. A faipari mérnöki karon pedig a formatervezést hivatásnak választó hallgatóknak 401 pontot kellett szerezniük.

De folytathatjuk még a sort, hiszen magasabbak lettek a pontok a geoinformatikai karon is (Székesfehérvár), ahol a földmérő és földrendező mérnöki nappali képzésre a tavalyi 234 pont helyett idén már 272 pontot kellett szerezni.

Nemzetközi gazdálkodás: óriási ugrás

A közgazdaság-tudományi karon több slágerszak is van, a gazdálkodási és menedzsment (magyar nyelven) 387 pontja nem alacsony – tavaly sem volt az, pedig akkor "csak" 370 pont volt a küszöb.

Ennél is több kellett a nemzetközi gazdálkodás (ANA) szakon, ahol óriási az ugrás: tavaly 262 ponttal már mehettek szeptemberben beiratkozni a hallgatók, idén ehhez sokkal, de sokkal több kellett, 409 pont.

A mosonmagyaróvári mezőgazdaság- és élelmiszer-tudományi kar esetében az elmúlt években sokszor azt láttuk, hogy a minimális (vagy ahhoz közeli) pontszámok már elegendőek a bejutáshoz. Idén a költségtérítéses képzéseknél igaz csak ez a kijelentés, az államilag támogatottaknál magas pontszámokkal lehetett bejutni.

A művészeti karra mindig nehéz volt a bejutás

Az állattenyésztő mérnöki szakon például 293-ról 330-ra emelkedett a ponthatár, az élelmiszer-mérnökin pedig 297-ről 356-ra. A csúcsot a levelező tagozaton meghirdetett környezetgazdálkodási-agrármérnöki képzés jelenti idén, ahol 435 pontnál húzták meg a határt.

A művészeti karra mindig nehéz volt a bejutás, a képi ábrázolás (ANA) idei 405, illetve (ALA) 448 pontja most is ezt bizonyítja.

A végére hagytuk a természettudományi kart,  ahol mint mindig, most is a gazdálkodási és menedzsmentképzés viszi a prímet: idén 385 ponttal (tavaly 370 volt.)


A soproni székhelyű Nyugat-magyarországi Egyetemen prof. dr. Takáts Péter oktatási rektorhelyettes értékelt:

"A Nyugat-magyarországi Egyetem összesen 445-tel több hallgatót vett fel, amelyből 395 támogatott, 50 pedig költségtérítéses. Különösen a támogatott hallgatók tekintetében elért 18,5 százalékos növekedés örvendetes.

Néhány kar 2008-hoz viszonyítva kiemelkedő eredményt ért el (bölcsészettudományi kar plusz 85 százalék; művészeti, nevelés- és sporttudományi kar plusz 77,4 százalék, természettudományi és műszaki kar 32 százalék).

Ez az eredmény egyértelmű bizonyítékul szolgál az NYME és a volt Berzsenyi Dániel Főiskola – ma Savaria Egyetemi Központ – között 2008-ban létrejött integráció pozitív hatására."
 


8 óra 27 perc - Tavaly és most Győrben

Az érdekesebb, más néven slágerszakok eredményeit most is érdemes összevetni a tavalyival: a győri Széchenyi-egyetem legmagasabb pontszámát idén is a  nemzetközi tanulmányok szak nappali, államilag finanszírozott képzése hozta: 432 ponttal.

A jogi szakra is nehezebb volt most bejutni

Érdekes viszont, hogy tavaly még ennél is többet kellett szerezni, 443 pontot. Több mint 10 ponttal emelkedett viszont idén a kereskedelem és marketing BA képzés ponthatára, ahová tavaly 402 ponttal már felvették a diákokat, idén viszont 414 a határ.

A jogi szakra is nehezebb volt most bejutni: tavaly 384 pont kellett, idén 408. Míg az osztatlan építészképzésnél kicsit csökkent a ponthatár – 410 pontról 406-ra –, addig a gazdálkodási és menedzsment képzésben 16 ponttal nőtt (370-ről 386-ra). A legnagyobb különbséget mégis a nappali, államilag finanszírozott nemzetközi igazgatási (BA) szak hozta idén, amelynél a tavalyi 175 pont helyett idén 393-nál jelölték ki a bejutási küszöböt.

Dr. Szekeres Tamás rektor így értékelte az idei felvételit:

"Az ez évi felvételi döntést is kiegyensúlyozott és jó jelentkezési adatok alapozták meg, ezért egyetlen szakunknál sem volt létszám probléma.

A jelentkezők jó felkészültsége, eredménye az elmúlt évinél magasabb pontszámokban is kifejeződik. A nappali tagozatra a tavalyinál többet, 1923 hallgatót vettünk fel, közülük 1663 az államilag támogatott képzésben tanulhat. Növekedett a költségtérítéses formára bekerültek száma is.

A gépészmérnöki 258 ponttal – ez közel 100 pontos emelkedés – továbbra is a legnagyobb, 234 fős alapképzési szakunk, s ezúttal két új szakterületen, a villamosmérnöki és az infrastruktúra-építőmérnöki szakokon is indítunk mesterképzést.

A hagyományosan népszerű és magas pontszámú jogi, közgazdasági, nemzetközi, mérnöki, informatikai és zenei szakok mellett az egészség tudományi képzések is jó felvételi eredményeket hoztak." 


Péntek, 8 óra 6 perc - Az országos hírű presztízs szakokról

A legmagasabb pontszám 469 volt, ennyivel juthattak be a hallgatók a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi gazdálkodás szakára, míg a második legmagasabb pontszámmal, 462-vel a Corvinus Egyetem nemzetközi tanulmányok szakára lett elég - közölte Bakonyi László, az Oktatási Hivatal elnöke.

A közgáz most sem is kemény dió volt

Magasak voltak a pontszámok az orvosi képzésben, ahol intézménytől függően 421 és 432 pont közötti eredményt kellett hozni. A jogászképzésben 408 és 426 között alakultak a pontszámok, amelyek a tavalyinál magasabbak – tette hozzá.

A Corvinus Egyetem gazdálkodási és menedzsment szakára tavaly 456 pont kellett a boldogsághoz, összesen 1634 jelentkező volt. Idén már csak 1579-en választották ezt a szakot, így a magyar nyelvű képzésnél 454 pont lett a felvételi határ (költségtérítéseseknél 443 pont).

Turizmus-vendéglátás: az új slágerszak

Tavaly legtöbben – 3040-en –  , a Budapesti Gazdasági Főiskolára turizmus-vendéglátás szakára jelentkeztek, 427 pontot kellett elérniük a bekerüléshez,  idén 2699-en választották ezt a szakot, és a magyar nyelvű képzésnél a határ 427 pont maradt, de a költségtérítéses hallgatóknak már 421 pont is elég volt. Az angol nyelvű képzéshez 380, a költségtérítéseseknek 222 pont kellett.

A Budapesti Gazdasági Főiskola kereskedelmi és marketing szakára tavaly 1993-an jelentkeztek, ők 404 ponttal sétálhattak be az államilag finanszírozott helyekre, idén 415 pont kellett a bejutáshoz, nem véletlenül: 2045-en jelentkeztek az államis helyekre. A költségtérítéses képzést választóknak azonban mindössze 296 pontra volt szükségük. A BGF gazdálkodási és menedzsment szakára idén 388 ponttal lehetett bekerülni, költségtérítéseseknek 331 ponttal.

Egyre magasabb pont szükséges a médiatudományokhoz

Az ELTE pszichológia szakára tavaly még 456 ponttal lehetett bejutni, idén ehhez elég volt 453 pont, költségtérítéses képzésre már 429 ponttal felvételt nyertek.

A Budapesti Kommunikációs Főiskola kommunikáció és médiatudomány szakának államilag finanszírozott helyeire - ahová tavaly 411 pont volt a határ - idén már 435 pont kellett.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mérnök informatikus szaka az egyik legnépszerűbb, idén 1765-en választották ezt a szakot: az államilag finanszírozott helyekhez 373, költségtérítésesekhez 365 pont elegendő. A Műegyetem gépészmérnöki szakán idén 367-re emelkedett a ponthatár, a költségtérítéses képzésre jelentkezőknek 361 pontot kellett elérniük a sikeres felvételihez.

Legalább 437 pont kellett az orvosira

Az ELTE jogászképzésére másfélszer annyian jelentkeztek, mint tavaly, az államilag finanszírozott helyekre 426 ponttal, a költségtérítésesekre 400 ponttal lehetett bejutni.

A Semmelweis Egyetem államilag finanszírozott helyeire tavaly 432 ponttal lehetett bejutni, idén 437-re nőtt a ponthatár, a költségtérítéses képzésre jelentkezőknek elég volt 359 pontot szerezniük.

20 óra 05 perc - Összes szak, összes ponthatár a két megyei egyetemről


Szakok a Széchenyi Egyetemen

Ponthatár
ápolási és betegellátási - ápoló szakirány ANA

174

ápolási és betegellátási - ápoló szakirány ANK

450

ápolási és betegellátási - ápoló szakirány ALK

205

ápolási és betegellátási - szülésznő ANA

300

ápolási és betegellátási - szülésznő ANK

244

egészségügyi szervező BA ANA

269

egészségügyi szervező BA ALK

178

előadóművész – klasszikus ének ANA

400

előadóművész – klasszikus ének ANK

396

előadóművész – klasszikus fagott ANK

450

előadóművész – klasszikus fuvola ANA

398

előadóművész – klasszikus gitár ANA

431

előadóművész – klasszikus gordonka ANA

398

előadóművész – klasszikus harsona ANA

400

előadóművész – klasszikus hegedű ANA

394

előadóművész – klasszikus klarinét ANA

400

előadóművész – klasszikus kürt ANA

380

előadóművész – klasszikus kürt ANK

360

előadóművész – klasszikus mélyhegedű ANA

398

előadóművész – klasszikus oboa ANA

400

előadóművész – klasszikus orgona ANA

400

előadóművész – klasszikus trombita ANA

400

előadóművész – klasszikus ütőhangszer ANA

400

előadóművész – klasszikus zongora ANA

392

építészmérnöki BSc ANA

294

építész osztatlan ONA

406

építész osztatlan ONK

335

építőmérnöki BSc ANA

289

építőmérnöki BSc ANK

181

építőmérnöki BSc ALK

166

építőmérnök - infrastruktúra MNA

53

európai és nemzetközi MNA

54

európai és nemzetközi igazgatási MLK

76

gazdaságinformatikus BSc ANA

275

gazdaságinformatikus BSc ANK

217

gazdálkodási és menedzsment BA ANA

386

gazdálkodási és menedzsment BA ANK

166

gazdálkodási és menedzsment BA ATK

164

gazdálkodási menedzserasszisztens FNA

196

gépészmérnöki BSc ANA

258

gépészmérnöki BSc ANK

174

gépészmérnöki BSc ALK

168

gépipari mérnökasszisztens FNA

162

ifjúságsegítő FNA

180

jogász osztatlan ONA

408

jogász osztatlan ONK

175

jogász osztatlan OLK

161

jogi asszisztens FNA

182

képi diagnosztikai és intervenciós asszisztens FNA

196

kereskedelem és marketing BA ANA

414

kereskedelem és marketing BA ANK

164

kereskedelem és marketing BA ALK

183

környezetmérnöki BSc ANA

279

környezetmérnöki BSc ANK

162

környezetmérnöki BSc ALK

236

közlekedésmérnöki BSc ANA

258

közlekedésmérnöki BSc ANK

162

közlekedésmérnöki BSc ATK

188

közszolgálati BA ANA

378

közszolgálati BA ANK

218

közszolgálati BA ALK

218

marketing MLK

48

marketing MNA

53

mechatronikai mérnöki BSc ANA

257

mechatronikai mérnöki BSc ANK

230

mechatronikai mérnöki BSc ALK

167

mechatronikai mérnökiasszisztens FNA

150

mérnök informatikus BSc ANA

254

mérnök informatikus BSc ANK

252

mérnök informatikus BSc ALK

162

mérnöktanár - gépészmérnök MLK

73

mérnöktanár - mérnökinformatikus MLK

64

műszaki menedzser BSc ANA

279

műszaki menedzser BSc ANK

166

műszaki menedzser BSc ATK

176

műszaki szakoktató BSc ANA

278

műszaki szakoktató BSc ANK

252

nemzetközi gazdaság és gazdálkodás MNA

66

nemzetközi gazdaság és gazdálkodás MLK

57

nemzetközi igazgatási BA ANA

393

nemzetközi igazgatási BA ANK

230

nemzetközi igazgatási BA ALK

176

nemzetközi tanulmányok BA ANA

432

nemzetközi tanulmányok BA ANK

217

nemzetközi tanulmányok BA ALK

236

sajtótechnikus FNA

246

regionális és környezeti gazdaságtan MLK

76

regionális és környezeti gazdaságtan MNA

65

szociális munka BA ANA

300

szociális munka BA ANK

240

szociális munka BA ALK

171

villamosmérnöki BSc ANA

161

villamosmérnöki BSc ALK

167

villamosmérnöki MSc MNA

51

villamosmérnöki MSc MLK

42

villamosmérnök-asszisztens FNA

154

villamosmérnök-asszisztens FNK

196Nyugat-magyarországi Egyetem Természettudományi és Műszaki Kar (Szombathely-Gödöllő) Ponthatár
biológia ANA 182
földrajz ANA 182
gazdálkodási és menedzsment ANA 385
gazdálkodási és menedzsment ANK 193
műszaki menedzser ANA 278
műszaki menedzser ANK 222
környezettan ANA 161
általános rendszergazda FNA 204
általános rendszergazda FNK 276
idegenforgalmi szakmenedzser FNA 280
idegenforgalmi szakmenedzser FNK 254
informatikai statisztikus és gazdasági tervező FNA 178
műszaki informatikai mérnökasszisztens FNA 190
webprogramozó FNA 186
webprogramozó FNK 400
biológia ALA 264
biológia ALK 192
fizika ALA 278
fizika ALK 281
földrajz ALA 242
földrajz ALK 165
gazdálkodási és menedzsment ALA 396
gazdálkodási és menedzsment ALK 169
kémia ALA 278
kémia ALK 220
környzettan ALA 228
műszaki menedzser ALA 258
műszaki menedzser ALK 170
általános rendszergazda FLA 156
idegenforgalmi szakmenedzser FLA 276
idegenforgalmi szakmenedzser FLK 146
műszaki informatikai mérnökasszisztens FLA 200
webprogramozó FLA 220
geográfus MNA 74


Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar (Győr-Pécs-Budapest) Ponthatár
andragógia ANA 367
andragógia ANK 202
gyógypedagógia ANA 346
gyógypedagógia ANK 190
rekreációszervezés és egészségfejlesztés ANA 344
rekreációszervezés és egészségfejlesztés ANK 178
szociálpedagógia (Győr) ANA 300
szociálpedagógia (Győr) ANK 198
tanító ANA 235
tanító ANK 193
turizmus - vendéglátás ANA 378
turizmus - vendéglátás ANK 184
idegenforgalmi szakmenedzser FNA 286
idegenforgalmi szakmenedzser FNK 242
vendéglátó szakmenedzser FNA 221
vendéglátó szakmenedzser FNK 160
andragógia ALA 372
andragógia ALK 217
gyógypedagógia ALA 362
gyógypedagógia ALK 181
rekreációszervezés és egészségfejlesztés ALA 402
rekreációszervezés és egészségfejlesztés ALK 178
szociálpedagógia (Győr) ALA 388
szociálpedagógia (Győr) ALK 172
szociálpedagógia (Pécs) ALA 190
emberi erőforrás tanácsadó MNA 59
tanító ALA 366
tanító ALK 173
turizmus - vendéglátás ALA 395
turizmus - vendéglátás ALK 162
idegenforgalmi szakmenedzser ALA 152
vendéglátó szakmenedzser FLA 172
vendéglátó szakmenedzser FLK 158
emberi erőforrás tanácsadó MLA 59
emberi erőforrás tanácsadó MLK 60


Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar (Sopron-Mosonmagyaróvár-Pápa) Ponthatár
óvodapedagógus ANA 238
óvodapedagógus ANK 160
óvodapedagógus - német nemzetiségi szakirány ANA 238
óvodapedagógus - német nemzetiségi szakirány ANK 240
szociálpedagógia (Sopron) ANA 300
szociálpedagógia (Sopron) ANK 160
csecsemő - és gyermeknevelő - gondozó FNA 150
csecsemő - és gyermeknevelő - gondozó FNK 140
szociálpedagógia (Sopron) AEA 393
szociálpedagógia (Sopron) AEK 250
csecsemő - és gyermeknevelő - gondozó FEA 212
műszaki szakoktató ALA 258
műszaki szakoktató ALK 160
óvodapedagógus ALA 366
óvodapedagógus ALK 160
szociálpedagógia (Pápa) ALA 393
szociálpedagógia (Pápa) ALK 160
szociálpedagógia (Sopron) ALA 393
szociálpedagógia (Sopron) ALK 160
csecsemő - és gyermeknevelő, gondozó FLA 196
csecsemő - és gyermeknevelő, gondozó FLK 140
tanár - agrár - mérnöktanár (mezőgazdasági mérnök) MLA 80
tanár - agrár - mérnöktanár (mezőgazdasági mérnök) MLK 20
tanár - mérnöktanár (faipari mérnök) MLA 80
tanár - mérnöktanár (faipari mérnök) MLK 20


Nyugat-magyarországi Egyetem Bölcsészettudományi Kar (Szombathely-Sopron) Ponthatár
anglisztika ANA 350
anglisztika ANK 160
informatikus könyvtáros ANA 308
informatikus könyvtáros ANK 160
kommunikáció és médiatudomány ANA 412
kommunikáció és médiatudomány ANK 180
magyar ANA 352
magyar ANK 160
nemzetközi tanulmányok ANA 394
nemzetközi tanulmányok ANK 160
szabad bölcsészet ANA 362
szabad bölcsészet ANK 160
szlavisztika - horvát szakirány ANA 350
szlavisztika - horvát szakirány ANK 160
szlavisztika - orosz szakirány ANA 350
szlavisztika - orosz szakirány ANK 160
történelem ANA 367
történelem ANK 160
idegennyelvi kommunikátor FNA 309
idegennyelvi kommunikátor FNK 140
intézményi kommunikátor FNA 188
intézményi kommunikátor FNK 140
sajtótechnikus (Sopron) FNA 166
sajtótechnikus (Sopron) FNK 140
sportkommunikátor FNA 208
sportkommunikátor FNK 140
anglisztika FNA 372
anglisztika FNK 160
informatikus könyvtáros ALA 393
informatikus könyvtáros ALK 160
kommunikáció és médiatudomány ALA 388
kommunikáció és médiatudomány ALK 160
magyar ALA 372
magyar ALK 160
romanisztika - olasz szakirány ALA 372
romanisztika - olasz szakirány ALK 160
szlavisztika - horvát szakirány ALK 160
szlavisztika - orosz szakirány ALA 372
szlavisztika - orosz szakirány ALK 160
szlavisztika - szlovén szakirány ALA 253
történelem ALA 372
történelem ALK 160
esztétika MNA 82
esztétika MNK 35
informatikus könyvtáros MNA 72
informatikus könyvtáros MNK 35
szlavisztika MNA 79
szlavisztika MNK 35
informatikus könyvtáros MLA 74
informatikus könyvtáros MLK 35
szlavisztika MLA 79
szlavisztika MLK 35


Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kar (Sopron) Ponthatár
erdőmérnöki ANA 281
erdőmérnöki ANK 180
környezetmérnöki ANA 279
környezetmérnöki ANK 198
környezettan ANA 170
természetvédelmi mérnöki ANA 363
természetvédelmi mérnöki ANK 178
vadgazda mérnöki ANA 296
vadgazda mérnöki ANK 198
vadgazda mérnöki ANA 340
vadgazda mérnöki ANK 189
természetvédelmi mérnöki MNA 70
környezetmérnöki MLA 52
környezetmérnöki MLK 65
természetvédelmi mérnöki MLA 70
természetvédelmi mérnöki MLK 80
vadgazda mérnöki MLA 79
vadgazda mérnöki MLK 65


Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar (Sopron) Ponthatárok
építőművészet ANA 400
építőművészet ANK 308
faipari mérnöki ANA 198
faipari mérnöki ANK 172
formatervezés ANA 380
formatervezés ANK 309
gazdaságinformatikus ANA 232
gazdaságinformatikus ANK 207
ipari termék - és formatervező mérnöki ANA 294
ipari termék - és formatervező mérnöki ANK 200
tervezőgrafika ANA 400
tervezőgrafika ANK 390
faipari mérnöki ALA 258
faipari mérnöki ALK 200
gazdaságinformatikus MNK 60
faipari mérnöki MLA 61
faipari mérnöki MLK 50


Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kar (Székesfehérvár) Ponthatár
földmérő és földrendező mérnöki ANA 272
földmérő és földrendező mérnöki ANK 174
földmérő és földrendező mérnöki ALA 296
földmérő és földrendező mérnöki ALK 199
birtokrendező mérnöki MLK 56


Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kar (Sopron-Szombathely) Ponthatár
gazdálkodási és menedzsment (magyar nyelven) ANA 387
gazdálkodási és menedzsment (magyar nyelven) ANK 210
gazdálkodási és menedzsment (német nyelven) ANA 382
gazdálkodási és menedzsment (német nyelven) ANK 382
kereskedelem és marketing ANA 413
kereskedelem és marketing ANK 216
nemzetközi gazdálkodás ANA 262
pénzügy és számvitel ANA 378
pénzügy és számvitel ANK 200
idegenforgalmi szakmenedzser FNA 170
kereskedelmi szakmenedzser FNA 180
pénzügyi szakügyintéző FNA 212
gazdálkodási és menedzsment ALA 396
gazdálkodási és menedzsment ALK 178
kereskedelem és marketing ALA 396
kereskedelem és marketing ALK 175
nemzetközi gazdálkodás ALA 378
nemzetközi gazdálkodás ALK 262
pénzügy és számvitel ALA 396
pénzügy és számvitel ALK 203
közgazdálkodás és közpolitika MNA 69
közgazdálkodás és közpolitika MLA 48
vállalkozásfejlesztés MLA 48
vezetés és szervezés MLA 40
vezetés és szervezés MLK 56


Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar (Mosonmagyaróvár) Ponthatár
állattenyésztő mérnöki ANA 330
állattenyésztő mérnöki ANK 160
élelmiszermérnöki ANA 356
élelmiszermérnöki ANK 160
gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki ANA 330
gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki ANK 160
környezetgazdálkodási agrármérnöki ANA 335
környezetgazdálkodási agrármérnöki ANK 160
mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnöki ANA 242
mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnöki ANK 160
mezőgazdasági mérnöki ANA 263
mezőgazdasági mérnöki ANK 160
növénytermesztő mérnöki ANA 386
növénytermesztő mérnöki ANK 160
élelmiszermérnöki ALK 160
gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki ALA 358
gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki ALK 160
környezetgazdálkodási agrármérnöki ALA 435
környezetgazdálkodási agrármérnöki ALK 160
mezőgazdasági mérnöki ALA 348
mezőgazdasági mérnöki ALK 160
agrármérnöki MLA 32
élelmiszerbiztonsági és - minőségi mérnöki MLA 48
élelmiszerbiztonsági és - minőségi mérnöki MLK 32


Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar (Szombathely) Ponthatár
andragógia ANA 367
andragógia ANK 160
ének - zene ANA 384
ének - zene ANK 160
képi ábrázolás ANA 405
képi ábrázolás ANK 160
rekreációszervezés és egészségfejlesztés ANA 342
rekreációszervezés és egészségfejlesztés ANK 160
sportszervező ANA 341
sportszervező ANK 160
tanító ANA 228
tanító ANK 160
testnevelő - edző ANA 344
testnevelő - edző ANK 160
ifjúságsegítő FNA 186
ifjúságsegítő FNK 140
andragógia ALA 372
andragógia ALK 160
képi ábrázolás ALA 448
képi ábrázolás ALK 160
pedagógia ALA 372
pedagógia ALK 160
rekreációszervezés és egészségfejlesztés ALA 400
rekreációszervezés és egészségfejlesztés ALK 160
sportszervező ALK 160
testnevelő - edző ALA 402
testnevelő - edző ALK 160
tanár - földrajztanár MNA 59
tanár - földrajztanár MNK 35
tanár - magyartanár MNA 67
tanár - magyartanár MNK 35
tanár - pedagógiatanár MNA 69
tanár - pedagógiatanár MNK 35
tanár - földrajztanár MLA 73
tanár - földrajztanár MLK 35
tanár - horvát - és nemzetiségihorvát - tanár MLA 79
tanár - horvát - és nemzetiségihorvát - tanár MLK 35
tanár - környezettan - tanár MLA 73
tanár - környezettan - tanár MLK 35
tanár - magyartanár MLA 72
tanár - magyartanár MLK 64
tanár - orosztanár MLA 90
tanár - orosztanár MLK 35
tanár - pedagógiatanár MLA 65
tanár - pedagógiatanár MLK 35
tanár - szlovén - és nemzetiségiszlovén - tanár MLA 76
tanár - szlovén - és nemzetiségiszlovén - tanár MLK 35
tanár - technikatanár MLA 76
tanár - technikatanár MLK 35
tanár - testnevelőtanár MLA 51
tanár - testnevelőtanár MLK 35


Rövidítések

A: alapképzés - M: mesterképzés - F: felsőfokú szakképzés - O: osztatlan képzés
N: nappali munkarend - L: levelezős munkarend - T: távoktatásos munkarend
A: államilag finanszírozott képzés - K: költségtérítéses képzésCsütörtök, 16 óra 45 perc

Az idei legmagasabb ponthatár 460 pont körül alakul, de van egy olyan felvételiző is, aki 480 pontot ért el, mondta Manherz Károly, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára. A ponthatárokat csütörtökön este nyolc óra után teszik közzé. Mintegy 94 ezer jelentkezőt vettek fel a 2009/2010-es tanévre.

Idén 31 ezerrel többen jelentkeztek, mint tavaly

Az idén 127 500-an jelentkeztek a felsőoktatásba a tavalyi 96 ezerhez képest, tehát jelentős volt a túljelentkezés, mondta Manherz Károly, miután Bajnai Gordon miniszterelnök, Hiller István oktatási miniszter, valamint Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter tanácskozott a Magyar Rektori Konferencia elnökségével a Parlamentben.

A jelentkezők számának emelkedése azzal indokolható, hogy az ötéves középiskolai képzésben részt vevő 10-12 ezer diák az idén jutott el a felsőoktatásba való jelentkezéshez. Továbbra is népszerűek az orvosi és jogi karok, magas pontszámúak a kommunikációs és pénzügyi szakok, s a Corvinus Egyetem gazdasági szakjai és a nemzetközi tanulmányok szak.

480 pontot ért el egy nagyon okos diák

Hozzávetőleg 90 ezren jelentkeztek az idén államilag finanszírozott szakokra, ez "sokkal több", mint egy éve. A felvettek száma körülbelül háromnegyed-egynegyed arányban oszlik meg az államilag finanszírozott helyek javára, a költségtérítéses helyekkel szemben - tette hozzá Manherz Károly.

Az idei felsőoktatási felvételi ponthatárok csütörtök este nyolc órakor válnak nyilvánossá a www.felvi.hu portálon. A szakállamtitkár egyelőre annyit mondott, arról hogy az idei legmagasabb ponthatár 460 pont körül alakul, de van egy olyan felvételiző is, aki 480 pontot ért el. A legalacsonyabb ponthatár 180 pont körül lesz - mutatott rá.

Sokan szeretnének bekerülni a négy féléves felsőfokú szakképzések valamelyikére

Mint mondta, pótfelvételit lehet hirdetni mintegy 30 mesterképzési szakra, amelyeket az akkreditációs bizottság január óta elfogadott, de amelyek nem került bele a tavaly decemberi felvételi tájékoztatóba.

Mesterképzésre hozzávetőleg 21 700 államilag támogatott helyet hirdettek meg, ezekre körülbelül 14 ezren jelentkeztek. Itt tehát még van lehetőség újabb mesterszakokra bejutni - hangsúlyozta.

Új jelenség, hogy sokan szeretnének bekerülni a négy féléves felsőfokú szakképzések valamelyikére. Erre az államilag finanszírozott helyek száma 12 500, ebből majdnem 11 ezret már betöltöttek. Emiatt az ilyen szakirányú képzésre az idén nem hirdetnek pótfelvételit. Az is vonzó az ilyen típusú képzésben, hogy a felsőoktatási intézmények ezek elvégzéséért pluszpontokat adnak a felvételi pontszámok kiszámításánál - közölte a szakállamtitkár.

Korábban

A ponthatárok július 23-i megállapítását követően az Oktatási Hivatal valamennyi jelentkezőnek úgynevezett besorolási döntést küld arról, hogy az egyes jelentkezési helyeken hány pontot ért el, mennyi ott a ponthatár, besorolást nyert-e valamelyik jelentkezésére, és ha igen, melyikre.

Egyazon felvételi eljárásban a jelentkező – függetlenül attól, hogy hány jelentkezési helyet jelölt meg – csak egy helyre sorolható be, az általa felállított sorrendben arra a szakra, ahol először éri el a vonalhúzáskor megállapított ponthatárt.


Friss eredmények a kisalfold.hu-n!

Amint nyilvánosságra kerülnek az eredmények a kisalfold.hu természetesen közli a megyei felsőoktatási intézmények szakjainak, valamint a "slágerszakok" (jogász, orvosi és közgazdasági képzések) ponthatárait.
 SMS-ben (is) jön az eredmény

A felvételről szóló határozatot és a beiratkozással kapcsolatos információkkal az az egyetem, főiskola küldi meg, ahova besorolást nyert a jelentkező.

A hivatalos ponthatárok először - még július 23-án, csütörtökön késő este - a http://www.felvi.hu jelennek meg, a regisztrált felvételizők pedig a személyes oldalukon ("Az én felvim") névre szólóan is meg fogják találni a jelentkezéseikhez tartozó ponthatárokat. Akik a jelentkezési lapjukon megadták mobiltelefonjuk számát, azok a vonalhúzás estéjén SMS-ben is értesítést kapnak.

Tavaly egy átalgos felvételiző 343 pontot ért el

A 2008-ban debütáló, új felvételiről röviden: 400+80 pontos a rendszer. 200–200 pont jár a középiskolából hozott jegyekért, illetve az érettségin elért eredményért, 80-at pedig a nyelvvizsgákért, emelt szintű érettségiért, tanulmányi versenyekért lehet szerezni.

Tavaly a legmagasabb pontszám a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdaságtudományi Karán meghirdetett nemzetközi gazdálkodáshoz kellett: itt 475 pont jelentette a felvételt, míg egy átlagos felvételiző 343 pontot ért el.

2008-ban a megyei felsőoktatási intzéményekbe ritkán kellett 400 pontnál több

A megyei intézményekbe 2008-ban könnyebb volt bekerülni, mint a patinás országos intézményekbe.

Igaz, azért akadtak olyan szakok, ahová a sikerhez minimum 350, vagy éppen közel 400 pontra volt szükség. Ilyen volt például a győri Széchenyi Egyetemen a jogász szak (384 pont), vagy a soproni székhelyű Nyugat-magyarországi Egyetemen a kommunikáció (399 pont) vagy a turizmus és vendéglátás (361 pont).

Bántóan kevés ponttal: még a diákok is felemelnék a limitet

A 2008-as felvételi krónikához tartozik, hogy rengeteg szakra (közel 400) be lehetett jutni a legalacsonyabb (160 pont), vagy minimum körüli pontszámmal.

Érdekesség, hogy egy friss felmérés szerint a középiskolások egyetértenek a felsőoktatási intézményvezetők álláspontjával, mely szerint jövőre 200 pontra kellene emelni a 160 pontban meghatározott felvételi minimumot.


Jósoltasd meg felvételi esélyeidet! - Pont Ott-buli a Millenárison

Az érdeklődők a fővárosban, a Millenáris Parkban kivetítőkön is figyelemmel kísérhetik a ponthatárokat a Pont Ott Partin. A rendezvényre kilátogat Hiller István szakminiszter is.

A helyszínen könnyűzenei programok is várják a fiatalokat, és fórumbeszélgetést tartanak többi között a ponthatárok alakulásáról, az ösztöndíj-lehetőségekről, hallgatói juttatásokról, a diplomák piacképességéről.

Azok a jelentkezők, akik a jelentkezési lapjukon megadták mobiltelefonszámukat és hozzájárultak, a ponthatárok nyilvánossá válásakor sms-ben is értesítést kapnak.

A felsőoktatási jelentkezések alapján arra lehet számítani, hogy a hagyományosan kedvelt szakokon és intézményekben idén is magasak lesznek a ponthatárok. Az idén felvételizők optimisták: egy most nyilvánosságra hozott felmérés szerint 73 százalékuk hisz abban, hogy az érettségi évében felveszik, és további 20 százalékuk gondolja, hogy a legkésőbb a következő évben bekerül a felsőoktatásba.

Az idén 127.500 diák jelentkezett egyetemekre és főiskolákra, mintegy 27 ezerrel több, mint tavaly. Alapképzésre 90.600-an, egységes osztatlan képzésre 10.200-an, felsőfokú szakképzésre 6.500-an nyújtottak be kérelmet. Mesterképzésre első helyen 17 ezren jelentkeztek.

A diákok összesen 285 ezer jelentkezést adtak be a következő tanévre. A többletből mintegy 12 ezer a nyelvi előkészítő évfolyamon most végző diák, s mintegy 11 ezer a mesterképzés bővülése miatti növekedés.

Idén a jelentkezések alapján a legnépszerűbb alapszak a turizmus-vendéglátás, intézménye pedig az ELTE, amelyet a Szegedi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem követ.  Olvasóink írták

 • 3. frollo 2009. július 27. 18:01
  „"A művészeti karra mindig nehéz volt a bejutás

  Az állattenyésztő mérnöki szakon például 293-ról 330-ra emelkedett a ponthatár, az élelmiszer-mérnökin pedig 297-ről 356-ra. A csúcsot a levelező tagozaton meghirdetett környezetgazdálkodási-agrármérnöki képzés jelenti idén, ahol 435 pontnál húzták meg a határt."

  Az állattenyésztés is művészet, gondolom :)”
 • 2. gyoripolgar 2009. július 24. 14:03
  „Egy aprócska megjegyzés:
  Gratulálok Dósa Mártonnak 480 ponthoz! Ő volt az egyedüli aki az egész országban a legmagasabb pontszámot érte el, és ő nem más mint Dósa Zsuzsa Domján Edig és Kisfaludy díjas győri színésznő keresztfia! Úgyhogy a siker részben hazai :)! Gratulálunk Marci!”
 • 1. unkown 2009. július 24. 08:33
  „"A közgáz most sem is kemény dió volt" beszélni mágyár ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két keréken a szegényekért

Győr - Huszonkét amerikai kerékpáros érkezik Győrbe szombaton, akik Európát átszelő jótékony… Tovább olvasom