Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Megváltoztatnák a csődtörvényt, megvédhetné a fizetéseket

Győr - A munkabér-kifizetésnek elsőbbséget kell élveznie a banki követelésekkel szemben, eszerint kell a csődtörvényt megváltoztatni – hangoztatja a Vasasszövetség. Ilyen módosítás a felszámolásra került cégek dolgozóin segítene, az integrálosokon is.

A Vasas Szakszervezeti Szövetség kéri a kormányt, felszólítja a törvényalkotókat, külön is megkeresi a honatyákat, hogy elérje: vizsgálják felül a 2007-ben hozott, azóta hatályban levő csődtörvényt. Az ugyanis az érdekvédők szerint védelmet nyújthatna, garanciát adhatna a felszámolási eljárás alá került cégek munkavállalóinak. Minderről lapunkat Kránitz Pál, a vasasok területi képviselője tájékoztatta és azt is leszögezte: jelenleg az említett jogszabály törvényes lehetőséget biztosít arra, hogy a kilátástalan helyzetbe kényszerült dolgozók zsebéből kivegyék a jogos járandóságot. Ugyanis amikor a fizetésképtelenné váló cégnél felszámoló veszi át az irányítást, begyűjti a hitelezői igényeket, mindazok igényeit, akiknek tartozik a vállalkozás és a törvény szerint állítja azokat sorba. Mivel a dolgozói igények hátra kerülnek a listán, tulajdonképpen kisemmizve mehetnek el a vállalattól, nem számíthatnak jogos járandóságaik rendezésére, annak jobbára csak kisebb részét tudja a felszámoló rendelkezésükre bocsátani.

Példaként Kránitz megemlítette a győri Rekardot, ahol csak azért nem jártak így a dolgozók, mert a felszámoláskor működésben tartva sikerült értékesíteni a gépipari céget. De a hajdani Uniontextnél dolgozók már nem jártak ilyen jól, csak egy részét kapták meg a végelszámoláskor annak, ami pénzben járt volna nekik. Az Integrál zrt.-től és kft.-itől csoportos létszámleépítés keretében nemrégiben elbocsátott mintegy kétszáz ember is a csődtörvény hatályos rendelkezései következtében járhat pórul. Ahogy július 23-i számunkban „Az Integráltól az utcára" címmel írtunk róla, hiába nyújtják be hitelezői igényüket, csak remélhetik, hogy elmaradt fizetéseiket, végkielégítésüket megkapják. És halvány ez a remény.

Olvasóink írták

  • 1. Torrente 2009. szeptember 16. 09:53
    „Hát sajnos csak nagyon halvány ez a remény. A munkásember, aki a két keze munkájával kereste meg a megélhetésre valót, miért a legvégén van a sornak? Tudom, ez a törvény! Türelmes a munkásember, még tűr! De vajon meddig tudunk nyelni és tűrni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hulladéklerakás új helyen

Győr - A Győri Kommunális Szolgáltató Kft. tájékoztatása szerint a bezárt Pápai úti hulladéklerakó… Tovább olvasom