Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Megvalósult a 3D nyomtatás Győrben! - fotók

Európában elsőként győri informatikusok álma valósult meg azzal, hogy 4D vagy 3D ultrahang fényképezte magzatot, emberi testrészt, tárgyat háromdimenziós nyomtató segítségével a kezünkben tarthatunk.
Mielőtt részletesen megvizsgáljuk a győri fejlesztők ötletét, nézzük, mit is lehet tudni a háromdimenziós nyomtatásról.

A Wikipédia szerint 3D nyomtató olyan eszköz, ami háromdimenziós tárgyakat képes alkotni térbeli digitális modellekből.

"3D nyomtató apró részek összeforrasztásával készít tárgyakat szemben a hagyományos megmunkálással, melynek során nagyobb nyers darabból forgácsolással, szikraforgácsolással választják le a felesleges anyagot és a megmaradó rész lesz a kész termék" - olvasható a világháló könyvtárában.

"Az orvosok kezükben tarthatják, forgathatják a beteg testrészét"

"Idén év elején kezdtünk gondolkodni két kollégámmal azon, miként tudnánk kézzel foghatóvá tenni azt pillanatot, mely mérföldkő egy-egy emberi élet során. Abból indultunk ki, hogy minden kismama féltve őrzött kincse a gyermekéről készített első ultrahangos felvétel.

A technológiánk révén ezentúl nem csak fotón idézhetik fel a magzatukat, hanem akár a kezükben is tarthatják a pontos másukat" - kezdte a kisalfold.hu-nak Tánczi Tibor informatikai igazságügyi szakértő, a projekt vezető fejlesztője.


Az első nyomtatott magzatok egyike
Az első nyomtatott magzatok egyike - forrás: 3D4U.hu


"Természetesen más élethelyzetekben, területeken is hasznosak lehetnek a Lego-műanyaghoz hasonló anyagból készülő, nyomtatott tárgyak. Az orvosok kezükben tarthatják, forgathatják a beteg testrészét, hisz A/2-es méretig milliméterre pontos mását tudjuk leképezni mindennek.

Videók alapján szintén képes dolgozni a rendszer. Repülőgépről fényképezett torony kicsinyített mását, vagy esküvői tortára az ifjú pár alakját könnyedén megformázza" - folytatta Tánczi Tibor.

"A magzat vagy a baba arcának teljes mását négy-öt óra alatt tudjuk kinyomtatni"

Kérdésünkre a győri fejlesztő hozzátette: "a szükséges szoftverek összegyúrásán dolgoztunk rengeteget. A szóban forgó technológiát egyedül az Egyesült Államokban alkalmazza néhány cég sikerrel, de rendkívül drágán. A kínaiak szintén próbálkoznak vele, de eddig minden különösebb eredmény nélkül".

Győr egyik neves magzatdiagnosztikai központja segítette a fiatal informatikusokból álló csapatot azzal, hogy rendelkezésükre bocsátotta korunk egyik legprecízebb, modern 4D ultrahangos eszközét.

"A magzat vagy a baba arcának teljes mása négy-öt óra alatt készül el. A nyomtatáshoz csupán megfelelő felbontású ultrahangfelvételre van szükségünk" - zárta szavait Tánczi Tibor.


Nicsak, egy babaarc!
Nicsak, egy babaarc!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győr-Moson-Sopron megyei delegáció járt Kínában

Hubei Tartomány és Győr-Moson-Sopron megye közötti együttműködés a kínai fél kezdeményezésére indult… Tovább olvasom