Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 23°C Még több cikk.

Megújuló energia, megújuló munkalehetőség

Jobban ki kellene használni a szél erejét, a nap, a föld hőjét, az ilyen beruházásokat az unió is támogatja – erről gyakran szó esik, mivel családoknak, kistelepüléseknek megtakarítást jelenthet.

Arról kevesebbet beszélünk, hogy a munkanélkülieknek kereseti lehetőséget adhatnak a megújuló energiaforrások.

– Korábbi munkahelyemen leépítések voltak, tőlem is megváltak. Most mérnökként a saját lábamra állok, egyéni vállalkozóként a megújuló energiaforrásokban látom a jövőt, a megélhetési lehetőséget – mondta el Kiss Lajos. Ismerőseinek sikere jelenti számára a biztató példát. Közreműködésükkel az ország távolabbi részében, egy kistérségi társulás falvaiban napkollektorokat, szélerőművet, biomasszát előállító üzemet hoznak létre pályázati támogatással az önkormányzatok. A lebonyolításhoz kell a szakember, s ilyen szerepet vállalna soproni olvasónk is.

Minderről azon a konferencián beszélgettünk vele, amit a Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (KVA) szervezett a megújuló energiaforrásokról, s amelyet a későbbiekben hasonló tájékoztató előadások követnek. Adatbázist terveznek létrehozni, amelyben szerepelnének majd a kisközösségek igényei, a beruházások kivitelezését vállalók és azok a számítások is, amelyek megmutatják: a befektetések mennyi idő alatt térülnek meg, mekkora energiaigény ellátására képesek. Bányai Péter és Vajda Tibor, a projekt magyar és szlovák vezetője egyetért abban: a magyar vállalkozói tapasztalat a szlovák önkormányzatokat is segítheti.

A lehetséges szlovákiai vevők és technológiai partnerek közelségét hangsúlyozta a szilárd biomasszát, azaz faaprítékot előállító mosonmagyaróvári Megőrzöld bt.-t képviselő Tóth Péter is. Minél közelebb kell szállítania az árut, annál olcsóbb lehet és annál környezetkímélőbb a felhasználása. A vállalkozó szerint egyre többen fogékonyak a megújuló energiaforrásokat alkalmazó megoldásokra.

Rákényszeríti erre szerinte a családokat, a kisebb közösségek intézményeit is a válság, valamint az, hogy csökkenteni szeretnék függőségüket a gázellátástól. ˝Hosszú távon takarékosabb biomasszával fűteni, az unió is ezt szorgalmazza, azaz pályázati pénzzel támogatja˝ – hangsúlyozza Tóth Péter.

A jövő energiája című projektre a Magyarország–Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében nyert az Európai Regionális Fejlesztési Alapból uniós forrást, mintegy 28 millió forintot a KVA partnerével, a Vágsellye és Vidéke Régiófejlesztési Ügynökséggel (RRA Sala). Érdeklődni az info@megujuloenergiaforras.net e-mail címen lehet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden ˝integrálos˝ megkapta a pénzét, a céget felszámolják

A héten minden egykori Integrál-alkalmazott számlájára átutalta összes elmaradt járandóságát a… Tovább olvasom