Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 13°C Még több cikk.

Megújul a Tápi Erdei iskola - fotók

A Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátság mintegy 80 millió forint támogatást nyert "A Tápi Erdei iskola infrastrukturális fejlesztésére".

Az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretében megvalósuló projekt nyitó ünnepségén Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát elmondta: a Tápi Bencés Ifjúsági Ház és Kulcsosház, Erdei Iskola az 1990-es évek közepén jött létre. "Az eredeti gondolat a bencés regulából eredeztethető" - jegyezte meg.

A Bencés Gimnázium csoportban érkező vendégei számára nem állt rendelkezésre a főapátság épületegyüttesében megfelelő szálláslehetőség, ezért kérte a az iskola akkori vezetése a megüresedő tápi plébánia e célra történő hasznosítását. Azóta évente 10-12 csoport tölt el itt több-kevesebb napot.


Megújul a Tápi Erdei iskola - fotók: Mészáros Mátyás.

A felújítás szükségességéről Pálffy-Józsa Kristóf projektmenedzser így szólt: "Az épület jelenleg elrendezésében és berendezésében sem tudja kielégíteni az ide látogató csoportok igényeit". Az épület hiányosságai között említette, hogy nem akadálymentesített, hogy nincs kellő számű és méretű foglalkoztató tér, hogy hiányzik a fedett, oldalról nyitott tér, hogy termenként fűthető cserépkályhával, illetve kandallóval, és hogy a csapadékvíz-elvezetés nem megoldott.

A beruházás során ezek a problémák megszűnnek: az épületet mozgáskorlátozottak is könnyen megközelíthetik majd, s igényeiket a belső terek és vizesblokk kialakításánál is figyelembe veszik.

Lesznek foglalkoztató terek, fedett, de oldalról nyitott tér és pinceszint, új berendezés és fűtési rendszer, buszok fogadására is alkalmas parkoló. Az épületet bővítik is egy szárnnyal, a jelenleg L alakú ház U alakú lesz, terveznek egy új teakonyhát is. Kiépítik, illetve felújítják a csapadékvíz-elvezető és ereszcsatorna-rendszer is - sorolta a beruházás részeit Pálffy-Józsa Kristóf. Hozzátette: a projekt során az oktatók továbbképzése is megtörténik, bővül az iskola jelenlegi eszközparkja és a képzési kínálat.

A mintegy 9 millió forint önerővel megvalósuló beruházás kivitelezési szerződését a projektnyitó zárásaként írta alá Várszegi Asztrik és a kivitelező Euro-General Zrt. vezérigazgatója, Varga Zsolt.

A beruházást Kara Ákos országgyűlési képviselő is méltatta. A felújítás egyik pozitív hozadékaként azt említette, hogy mások, a távolról érkező vendégek is megismerik a helyi értékeket az itt töltött napok alatt, s továbbviszik annak hírét.

A beruházás várhatóan 2013 májusára fejeződik be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadják az Audi labort a Széchenyi Egyetemen

A győri Széchenyi István Egyetem Audi Hungaria Belső Égésű Motorok Tanszék infrastrukturális… Tovább olvasom