Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Megszűnik a honvédgimnázium

Jövőre már nem lesznek elsősök a Béri Balogh Ádám Honvéd Gimnáziumban. A jelenlegi diákok még befejezhetik tanulmányaikat, de 2007-től megszűnik az utolsó katonai jellegű középiskola.
A honvédgimnáziumban az utóbbi hetekben sűrűn csörren meg a telefon: a nyolcadikosok a nyílt nap után érdeklődnek. Az intézményben azonban ki kell ábrándítaniuk a végzősöket, hiába küldték ki nyáron a hívogató prospektusokat, azóta kiderült, nem ülhetnek jövő ősszel gólyák a padokba. Pedig jelentkező bőségesen akad, legutóbb például 300-an próbáltak meg bejutni a 60 helyre.

A miniszteri aláírás hiányzik

Borkai Zsolt őrnagynak nincs könnyű dolga. Amióta 1999-ben megválasztották igazgatónak, folyamatosan be akarták zárni a gimnáziumot. A nehézségek aztán úgy tűntek, megoldódtak, de most ismét veszély fenyegeti az intézményt. A haderőreform részeként a minisztériumban úgy döntöttek: 2007-ben megszűnik hazánkban az utolsó katonai jellegű középiskola. Borkai őrnagy azt az ígéretet kapta, hogy a jelenlegi növendékek még a szerződésben foglaltak szerint fejezhetik be tanulmányaikat.

Azt, hogy ezután mi lesz az intézmény sorsa, egyelőre nem tudni. Az igazgató azonban a tanári karral együtt bízik benne, hogy maga az oktatás – más fenntartó tulajdonossal – nem szűnik meg a falak között. Már csak azért sem, mert munkatársai katonai alapismeretek címmel egy tantárgyat dolgoztak ki, amit a különböző iskolákban ötödik érettségi tantárgyként választhatnának diákok. A szaktárcánál az engedélyeztetéshez már csak a miniszteri aláírás hiányzik.

Nem kell máshová menniük

A hajdúszoboszlói Csirmaz Balázs és a székesfehérvári Mészáros József kisgyermekkoruk óta hivatásos katonának készülnek. Egyikük számára sem volt kérdéses, hogy a Nemzetvédelmi Egyetem előtt katonai jellegű középiskolában kezdik meg tanulmányaikat. A 10. évfolyamos növendékeket tanáraik megnyugtatták, hogy nem kell más intézménybe menniük. A diákok így csak azokat sajnálják, akik már nem jöhetnek Győrbe tanulni. Az iskolában és a kollégiumban is nagyon jól érzik magukat, s úgy gondolják, sok olyan plusszal indulnak a katonai pályára, amit máshol nem tudnának elsajátítani.

Tortát süt, ha maradhatnak

Dr. Gergely Lászlóné a kezdetektől a honvédgimnázium matematika–fizika szakos tanára. A pedagógustól megtudtuk: kollégáival együtt higgadtan fogadták az intézmény megszüntetésének hírét, hiszen pár éve már szembesültek ezzel. Nem szeretnének új állást keresni, bíznak benne, hogy kedvező változás következik be, s megmaradhat az intézményben az oktatás.

Az ide járó növendékek nemcsak a továbbtanulásban sikeresek, de viselkedésük is példamutató, nincsenek velük fegyelmezési gondok. A tanárnő három éve megfogadta, hogy ha mégsem szűnik meg az oktatás, akkor hatalmas tortát süt ennek megünneplésére. Az édességet akkor elfogyaszthatták, s reméli, még megörvendeztetheti a jövőben hasonló finomsággal kollégáit és a diákokat...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több ezer levél meleg ételért

Több mint hatvanezer kilogramm élelmiszert juttatott el tavaly a Gyermekétkeztési Alapítvány az… Tovább olvasom