Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Megoldódik a győri teraszügy

Terasznéző túrán volt Győr polgármestere, Balogh József és Gergely Zoltán belvárosi képviselő hétfőn.
Tegnap délutánra egyeztető beszélgetésre hívta meg a polgármester a győri vendéglősök képviselőit. A teraszügyről volt szó. Készült mindenki rendesen, hiszen pár napja még úgy tűnt, nemhogy enyhül a teraszok nyitva tartásának ellenőrzése, hanem szigorodik és a nyitvatartási határidők sem módosulhatnak. A délelőtt még kemény érdekegyeztető szópárbajnak tűnő összejövetel vége azonban kézfogás és megegyezés lett.

Balogh József jókedvűen mesélte, hogy terasztúrájukon sehol nem tapasztalt problémát, az egyetlen gondot talán az jelentette, hogy senki nem hívta be őket egy fröccsre. „Meglepően sokan voltak még tíz óra után is a teraszokon – mondta Balogh József. – Problémát, hangoskodást sehol nem tapasztaltunk." A különleges teraszfigyelők tesztelték is a belváros lakóit. A McDonald’s fémszékeivel próbahúzogatást végeztek az érdes teraszfelületen, és az bizony valóban nagyon zajos volt, ám bejelentés nem érkezett csendháborítás miatt.

– A sajtóban megjelenő írások, a vendéglősök fellépése és tapasztalataink alapján egy csomagtervet terjesztek a csütörtöki közgyűlés elé a teraszok ügyével kapcsolatban – kezdte el a tegnapi találkozót Balogh József győri polgármester. – A csomagterv nagyon egyszerű, két részből áll. A város egyrészt megszervezi, hogy legyen egy zajszintmérő berendezése a hozzá tartozó szakemberekkel (brigáddal) együtt, másrészt a teraszok ajánlott nyitva tartását 24 órára tolja ki.

A város is támogatja a teraszosítást

– Magam is helyeslem a teraszosítást, és miután az első nagy csatát ez ügyben a műemlékvédelemmel évekkel ezelőtt már megvívtuk, bízom benne, a közgyűlés elfogadja a javaslatunkat – mondta a polgármester.
A tegnapi beszélgetésen a városháza kék termében jelen lévő vendéglősök igazából csak bólogatni tudtak. Különösen, hogy úgy festett: a polgármesterrel egyetért a turizmusért felelős alpolgármester, Dömötörné Holeczky Judit, a jelen lévő Kun András alpolgármester, Gergely Zoltán belvárosi képviselő, valamint a hatóságot képviselő Cseh Ferenc, a közterület-felügyelet vezetője is.

Pető István (Kuckó) kifejtette, örül annak, ha lesz egy zajkommandó, hiszen végre valaki majd hivatalosan, objektív módon egy készülékkel is méri a hanghatásokat, így kiderülhet: nem a teraszok a fő zajforrások. Egyébként ő is, mint a legtöbb vendéglős, úgy gondolja, mindenki feleljen a saját vendégeiért!

Fizessen az ok nélküli bejelentő

Szabó László (La Maréda) leszögezte: a polgármesteri bejelentés jó hír a szakmának, ő is siet meglepni vele a kollégáit. A csomagtervet még kiegészítené azzal, hogy a hamis vagy rosszindulatú bejelentések elkerülésére, amennyiben nincs csendháborítás, de a zajkommandónak ki kellett vonulnia, a kivonulás és a mérés költségét fizettessék meg a bejelentővel.

Ez a javaslat, akár az előző is, tetszést aratott. Kínál Jánost (Patio) nagyon meglepte a városvezetés pozitív hozzáállása. Az ajánlott éjféli általános (minden napra vonatkozó) nyitva tartást elegendőnek tartotta. A jó vendég nem csinál cirkuszt, a jó vendéglős nem is hagyná.
Velin Csaba (John Bull) csak helyeselni tudott, akárcsak Tiszolcziné Bertalan Emma (Rába Hotel, Belga söröző). Annyiban egészítették ki a többi vendéglős véleményét, hogy a győri belváros igazi csendháborítói a száguldozó motorosok, nagy autók, valamint a már részegen a belvárosba érkező emberek. Pket komolyabban ellenőrizhetné a hatóság, ez nagyban segítené a városban lakók nyugalmát.

A beszélgetés a nagy egyetértés után néhány problémát még a felszínre hozott. Kínál János például azért tüntette el a hatalmas leandereket a teraszáról, mert azokért is területfoglalási díjat fizetett. Gyorsan tisztázódott, tegnaptól az önkormányzat a szép, esztétikus, a városképet gazdagító virágokért, díszfákért nem kér területfoglalási pénzt. Így nemcsak hosszabbodott a teraszok nyitva tartása, de színesebb, virágzóbb lehet a belváros.

Holnap rábólinthat a közgyűlés

A teraszügy úgy tűnik – ha a közgyűlés csütörtökön kimondja rá az igent –, megoldódik. Gergely Zoltán két hét múlva szélesebb körben találkozik a vendéglősökkel, hogy a meghosszabbított nyitva tartáshoz tartozó, a belvárosban élők számára is elfogadható belső házirendet kidolgozzák. „Nyilván érnek majd bennünket kritikák a meghosszabbított nyitva tartással kapcsolatban, de miután kész lesz a házirend, amit a vendéglők betartanak, ha valaki nálam a teraszok miatt reklamál, magam ajánlom neki, lakjon falun. Bár ott reggel megy a traktor, ugat a kutya, kukorékol a kakas és hasad a hajnal" – zárta le a beszélgetést teraszügyben a belvárosi képviselő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Teljes a bérlői lista az Árkádban

Hétfőtől nyilvános, mely márkák béreltek tíz évre üzletet a győri Árkád áruházban. Három nemzetközi nagy cég most nyit először boltot vidéken. Napi 30–35 ezer látogatóval számolnak a november elejéig megnyíló üzletközpontban. Jellemzően a ruházati cégek foglalják el a legnagyobb területeket az Árkád 30 ezer négyzetméteréből, de fontos és nagy részt bérelnek az élelmiszer és az elektronika nagyjai is. Például az Interspar vagy a Saturn. Tovább olvasom