Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Megnyitották a Petőfi híd alatti parkolót Győrben

Tetőzött a Duna Nagybajcsnál, apadnak a mellékfolyók is.
A GYŐR-SZOL Zrt. tájékoztatja a közlekedésben résztvevőket, hogy a Duna és mellékfolyóinak apadása miatt 2014. augusztus 03-án, vasárnap 11:00 órakor megnyitotta Győrben a Petőfi híd alatti és melletti ingyenes parkolót.

A terület ismét az autósok rendelkezésére áll.


Szombaton írtuk:

15.30 - 502 centiméteren tetőzött a Duna Nagybajcsnál szombaton 10 órakor, délben már 4 centiméterrel alacsonyabb értéket mértek. A 15 órai mérés már csak 465 centiméter, ami az első fokú árvízvédelmi készültség alatt van.

Bácsán a Mosoni-Duna 11 órakor tetőzött 403 centiméterrel (itt 450 centiméter az első készültségi szint). A 15 órai adatok szerint a folyó vízállása már csak 395 centiméter.


10.20 - A Duna Nagybajcsnál várhatóan a ma déli órákban fog tetőzni 510-530 cm közötti vízállással, tehát vízszint II. fokú készültségi szint alatt fog maradni - írta közleményében Németh József, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója.

Komáromnál a jelenlegi adatok alapján az I. fokú készültségi szint alatt 490 cm körüli tetőző vízállásra lehet számítani. Esztergomnál a vízállás tetőzéskor az I. fok szintjét szintén nem fogja elérni.

Győrnél a Rába a vártnál alacsonyabb szinten, 420-440 cm között tetőzik a ma esti óráktól, azt követően lassú apadásra számíthatunk.

A Lajta vízszintje Mosonmagyaróvárnál ma reggel 146 cm volt. A jelenlegi órákban tetőzés közeli állapotban van a vízjárás, a mai napon itt is az apadás megindulására számíthatunk


szombat 9.10 - A Duna este Nagybajcsnál átlépte az első fokú készültség szintjét, és a vízszint tovább emelkedik.

A jelenlegi vízállás Nagybajcsnál 502 centiméter. A második fokú árvízvédelmi készültség szintje 540 centmiéter.

Szintén emelkedik a vízszint a Mosoni-Dunán Bácsánál, valamint a Rába vízszintje is Győrnél, ám egyik helyen sem érte el még az első fokú készültségi szintet.

15.30 - Estére lépheti át Nagybajcsnál az első fokú készültség szintjét a Duna vízállása,  és szombat éjjel emelkedhet másodfok fölé - olvasható az  Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság pénteki tájékoztatásában.  
   
Vének és Dunaremete között, Rajkánál és Bácsánál 18 órakor  első fokú árvízvédelmi készültség lép életbe. Délután két órától  első fokú belvízvédelmi készültség van a Rábca mentén és a  Kapuvár-Hanság szakaszon.  
   
Komáromnál a tetőzéskor a folyó szintje várhatóan kissé  meghaladja, Esztergomnál megközelíti az első fokú készültség  elrendelésének határát.   
   
A Rába Győrnél a kora hajnali órákban érheti el a rakpart  szintjét, Gyirmótnál pedig szombaton déltájban áradhat az első fokú  készültséget meghaladóra. Hasonló tetőzés várható szombaton a Lajtán  Mosonmagyaróvárnál.  
   
A Cuhai-Bakony-ér a következő egy-két órában tetőzik Bőnynél és  Rétalapnál, feljebb a patak már csaknem nyolcvan centit apadt. A  40-50, de néhol 100 milliméteres csapadék hatására a péntek  délelőttöt megelőző 24 órában a Fertő tó vízszintje 11 centiméterrel  emelkedett.

11.00 - A Duna és mellékfolyóinak áradása miatt lezárják Győrben a Petőfi híd alatti és melletti ingyenes parkolót pénteken délben –  tájékoztatta a a kisalfold.hu-t Nagy Csaba, a Győr-Szol zrt. kommunikációs menedzsere. Hozzátette: az autósoknak helyette a városi parkolóházakat, illetve a Városréti piac melletti ingyenes parkolót ajánlják. A cég az ár levonulása és a takarítás elvégzése után nyitja meg majd a parkolót.

Fotó: Mészáros Mátyás
Fotó: Mészáros Mátyás

Elképzelhető, hogy a Móricz Zsigmond rakparti út lezárására is sor kerül, de ez még nem biztos – tudtuk meg Máthé-Tóth Pétertől, a győri útkezelő szervezet szóvivőjétől.

A szakember elmondta, hogy az ehhez szükséges előkészületeket megtették. Ha elrendelik az útlezárást, akkor a buszok a Kossuth híd helyett a 14-es főúton, a Széchenyi hídon át közlekednek. A gyalogosok, a kerékpárosok és a Káptalandomb felé igyekvő járművek azt követően is használhatnák a Kossuth hidat.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisteherautóba rohant a személyautó az M1-esen, Győrnél

Ráfutásos baleset történt hétfő reggel az M1-es autópálya Hegyeshalom felé vezető oldalán. Tovább olvasom