Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -3°C | 6°C Még több cikk.

Megnyílt hétfőn a téli menhely, a legrászorultabbak menedéke

Legalább ötvenen vártak hétfő délután a Stromfeld úti téli krízismenhely nyitására, s nem volt nehéz megjósolni: estére mind a hatvan ágynak lett gazdája. Kinyitott a téli menhely a Stromfeld utcában, a város költségvetéséből 14 millió forint jut a krízisellátásra.

H. Tibor és K. András egy Győr környéki kiserdőből érkezett. Kerékpárral, fölbatyuzva, s ahogyan mondták, reggelente bizony már nagyon fáztak. A Stromfeld úti krízismenhelyen eddig is tisztálkodhattak, mostak, így nem idegen helyre érkeztek. Jöttek, mert jöhettek. Ahogy a sátorban, itt, a menhelyen is összetartanak, s a két férfi szívesen dolgozna, újra igénybe venné a közcélú munkát: képzettségük szerint szakácsként, illetve burkolóként.

˝Nem vagyok pesszimista alkat, de a mai ötven év fölöttieknek már beszűkültek a lehetőségeik. Túl egy váláson, a munkahely elvesztésén, mindig csak lejjebb csúsztam. Egyelőre az ágy, meg ez a meleg hely a kapaszkodóm˝ – hallom Tibortól, akinek mindjárt akad egy-két ismerőse.

A hétfőn megnyitott ˝Stromi˝ (ahogy egymás közt a segítők és a segítettek nevezik) április 30-ig nyújt menedéket.
A hétfőn megnyitott ˝Stromi˝ (ahogy egymás közt a segítők és a segítettek nevezik) április 30-ig nyújt menedéket. Fotó: Har

A téli krízismenhely megnyitásával mintegy 270–300 hajléktalannak jut Likócson és a Stromfeld utcában ágy, ám körülbelül 200–220 ember marad kint így is az utcán, ők lépcsőházakban, bontásra ítélt, elhagyatott épületekben vészelik át a telet, aminek túlélése mindig nagy kérdőjel.

Sütő Csaba, a Hajléktalanokat Segítő Szolgálat vezetője elmondta, telt házzal indul a szezon, amely a hajléktalanok számának emelkedésével is magyarázható, emellett a nők is évről évre többen jelennek meg a szállókon. Az október közepén záruló hajléktalanszámlálás szerint a megyeszékhelyen 197 emberrel vannak rendszeres kapcsolatban az utcások, nekik ilyenkor meleg teát, szendvicset, lehetőség szerint meleg ételt is visznek. A likócsi hajléktalanszállón már most telt házat jegyeznek 220 emberrel, 50-en a város krízislakásaiban, 60-an pedig a téli menhelyen kapnak menedéket.

Önkénteseket is várnak

Több civil szervezet jelezte, hogy főznek, szétosztják az ételt, s a szolgálat munkáját az egyház is támogatja. A téli krízisellátás megszervezését a közelmúltban benyújtott minisztériumi pályázat is segítheti, a lakosság pedig a helyi diszpécserszolgálat 96-os körzetszámú 512-309-es telefonszámán jelezheti, ha a közterületen segítségre szoruló hajléktalant észlel. Önkéntesek jelentkezését is várják, akik gyűjtéssel, ételosztással bekapcsolódhatnak a munkába.

Olvasóink írták

 • 11. peet2 2010. november 07. 20:16
  „önkénteseket is várnak....

  Na ez az abszolut pofátlanság!!
  A hajléktalanok közt is van ám szakács/olvassd a fenti ciket/
  Őket kellene bevonni azon társaik segitésében istápolásában akik kinn rekedtek az
  utcán.Legalább éreznék hogy valakinek fontosak,”
 • 10. szocdem 2010. november 04. 21:13
  „8 tocsek!

  Joga sok mindenhez van az állampolgárainknak, de a jogok többségére tojik már 20 éve a mindenkori hatalom.
  Nem tom hallottad-e hogy most az alkotmányt is el fogják törölni, hogy a nagy letojást méginkább kiszélesíthessék...

  Hiába, kommunista mszmp falkájából osztódott kutyákból soha nem lesz demokrata szalonna - ez a szabály.

  Orbán és társai márpedig mszmp-sek voltak, csak ezt sokan nem hajlandóak tudomásul venni. Az ami most itt van az az 1956 utáni megtorlások foylatása - csak nem Sztalin efti az úr, hanem valamék pénzmogul.. Ez az arcképcserés rendszerváltás lényege. Ezért ne is kertess itt se jogot, se emberségert az egykori cselédekből pártatonának bebábozódott és ma már neolibsi lepkeként szárnyaló hatalmasoknál- mert ez Magyarország!”
 • 9. szocdem 2010. november 04. 21:08
  „Agent!

  A neolibsi ostobaság egyik platformja a szociális érzéketlenség, ami a mögé a hivatkozás mögé bújik, hogy a szociális biztonság megteremtése nem kifizetődő befektetés az államnak.

  Márpedig ez a hivatkozás egy közönséges, és nagyon mély tudatlanságra valló ostobaság!

  Az általános szociális biztonság igen is ÜZLEt az államnak, a társadalomnak. A szocális biztonság témakörébe bele tartozik a lakhatás (Az európai államokban alapvető állampolgári jog - kivéve hazánkat a Fidesz, és Orbán basi jóvoltából!) a létfenntartáshoz szükséges források elérhetősége és szükség szerinti biztosítása is.
  Ez az állami kötelezettséghalmaz egy kiegyenlített termelési viszonyú gazdaságot eredményez, amiben a lélekszámhoz igazitott a termelés, és ezáltal biztosított a fejlődés.

  Konkrét példa, még az autószerelők is megérthetik:
  A szociális bérlakás építések leállításával a lakosságot a kormányzat hitelbe zavarta hazánkban, a puszta lakhatás elérhetéséért. Nem részletezném mekkora károkat okozot a nemzetgazdaságnak - illik tudni annak aki szociálpolitikával, meg gazdasággal kapcsolatban topicolgat.

  A hitelbe vásárlt ingatlanok árát részben a külföldi kézre került építőanyagipar, és részben a külföldi bankszektor kivitte az országból. A hitelek törlesztési ráadásul olyan mértékben fékezik a vásárlóerőt, hogy a belföldi célú termelés évről évre hanyatlik - nincs rá fizetőképes kereslet...

  Ezzel szemben nyugaton komplett maffiák, és lobbyk verekednek azért, hogy a szoclakás építésbe beszállhassanak! Miért?
  Egyrészt azért mert az állam ott évről évre fixen előírt mértékű forrást köteles befektetni erre a célra. A társuló magántőke adókedvezményben részesül, és a koncessziós idő lejárata után extra profitot ér el a később értékesülő lakások árából. Ráadásul a lakások ott a tényleges nemzeti vagyon részét képezik, és nincs rajtuk HITEL! Ez a vagyon náluk a teljes állomány 40%-a! Itt ez 3% és uzsora áron adják bérbe az önkorik, miközben évről évre egyre többen kénytelenek az utcára költözni!
  Aki ezt a mi kis magyar bajuszpedregetős bukott neolibsi erkölcsünkből fakadó, egymást nyomorító szociális rendszernek csúfolt borzadályt azzal magyarázza, hogy a hajléktalanok "maguk tehetnek róla" hogy oda jutottak - nos annak igen kis rálástása van a komplett témára..”
 • 8. tocsek 2010. november 04. 15:32
  „Hallott Valaki arról, hogy egyáltalán Magyarországon van ÁLLAMPOLGÁRI, vagy ALKOTMÁNYOS joga bárkinek az ÉLETHEZ ?
  Ez csak kérdés, kérem tisztelettel!
  Ha van, akkor az Államnál "bizonyos dolgokat" számon lehet kérni!”
 • 7. Agent 2010. november 03. 21:54
  „6, a hajléktalanok többsége sajnos maga tehet arról, hogy eljutott arra a szintre.”
 • 6. janika 2010. november 03. 19:08
  „A hajléktalanok,kisemmizettek ki8fosztottak gyártása, ha nem jó befektetés, akkor miért gyártják őket a politikusok? Vagy Ők nem felelnek érte csak a " busás haszon" a lényeg a felelőtlen embereknek”
 • 5. Agent 2010. november 03. 17:58
  „3, az busásan megtérülő befektetés, a másik meg nem.”
 • 4. bojtár 2010. november 03. 16:41
  „mi az a legrászorultabb????”
 • 3. janika 2010. november 03. 06:03
  „Több mint húszmilliárd forinttal járul hozzá a magyar állam a győri Audi múlt csütörtökön bejelentett 900 millió eurós beruházásához.
  Mennyi lakás épülhetne ezeknek a rászorulóknak?”
 • 2. janika 2010. november 03. 05:59
  „A győri Szentlélek templomban Dr. Karasszon Dezső orgonaművész, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának professzora ad hangversenyt Walther, C. Franck és Höller műveiből november 7-én.
  No ide kellene beterelni a rászorulókat. Megnézhetik a csillogást villogást! Lehetne nekik álmodozni arról,hogy ho lvannak a milliárdok.”
 • 1. janika 2010. november 03. 05:54
  „Lám gyarapszik a" politikai termék" ebben a városban is! Mindegy, hogy melyik párt van hatalmon a hajléktalan egy re csak több lesz! Felelősség érte egyiknél sincs!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltüntetett kamionok - szállítmányokkal együtt

Több néven mutatkozott be az a férfi, akit a rendőrség azzal gyanúsít, hogy Ausztriába, illetve Szlovákiába indított szállítmányokat, kamionokkal együtt, eltüntettek. Egy lengyel cégnek 84 millió forint kárt okozott társaival. Tovább olvasom