Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Megindult a jégleeresztés Dunacsúnynál hétfőn

A jégleeresztés módja, hogy a dunacsúnyi műtárgyon keresztül a jeget Magyarország felé engedik el a régi Duna mederbe a Dunakiliti duzzasztóművön keresztül.

A Dunacsúnyi létesítmények feletti Duna szakaszon felerősödött a jégzajlás, ezért jégleeresztés megkezdésére volt szükség az adott szakaszon.

A Morva folyón intenzív jegesedés és jégzajlás indult meg, mely a Pozsony környéki Duna-szakaszt kedvezőtlenül befolyásolja. Az ott kialakult jéghelyzet torlódás kockázatát hordozza magában.

A szlovák fél tegnap kezdeményezte a tárgyi folyamszakaszról a jégleeresztést, melynek előkészületei Dunacsúnynál 2012. február 5-én 12.00 órától megkezdődtek.

A jégleeresztés módja, hogy a dunacsúnyi műtárgyon keresztül a jeget Magyarország felé engedik el a régi Duna mederbe a Dunakiliti duzzasztóművön keresztül.

A jégleeresztés első lépcsője a Dunacsúnyi-zsilip és a Dunakiliti-zsilip közötti víz jégmentesítése, melyhez a szlovák fél a dunacsúnyi zsilipen átengedett vízhozamot tegnap délután megemelte annak érdekében, hogy a jéggel borított mederszakaszt feltörje.

A folyamat sikerült, így a dunacsúnyi zsilip feletti térrészből megindulhatott a jégleeresztés ma reggel 8:00 órakor.

A szlovák oldalon a zsilip felett jégtörő hajó darabolja a jeget, mely ezután a magyar szakaszon a Dunakiliti duzzasztóművön áthaladva a Duna régi medrében vonul le.

A jégleeresztés jelentősebb vízszintemelkedést nem okoz, változás csak a jégleeresztés időszakában a bősi üzemvízcsatorna és a szigetközi régi Duna meder közti hozammegosztásban várható.

Igazgatóságunk a vonatkozó szabályzat értelmében e tevékenység biztosításához II. fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el tegnap 12.00 órától. A folyamat egyéb intézkedést nem igényel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hiába jöttek szavazni, nem juthattak be az ülésre a vagyonőrök

Parázs volt a hangulat vasárnap délelőtt a vagyonőrök és magánnyomozók megyei kamarájának tisztújító… Tovább olvasom