Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Még 66 milliót vár a város

Csaknem 80 millió forintot kapott eddig az államtól a győri önkormányzat egyházi ingatlanok visszaadása miatt.
Csaknem 80 millió forintot kapott eddig az államtól a győri önkormányzat egyházi ingatlanok visszaadása miatt, és a következő öt évben még legalább 66 millió érkezik. Jelenleg öt kárpótlási ügy van folyamatban.

A győri közgyűlés csütörtökön tárgyalja Balogh József polgármester beszámolóját az önkormányzatot érintő egyházi kárpótlási ügyekről. A beszámolóból kiderül: 43 olyan ingatlan került 1948. január 1. után kártalanítás nélkül állami tulajdonba, amely a rendszerváltáskor a városi tanács kezelésében állt.

A tulajdonjogot rendező 1991-es törvény több lehetőséget kínált a rendezésre. Ezek egyike volt az, amikor a helyhatóság és az egyház közvetlenül megállapodik csereingatlanban, és egyik fél sem tart igényt kártérítésre. Győrben ez 12 épületet érintett, többnyire oktatási intézményt.

Egy másik variációnál a város és az egyház közvetlenül megegyezik a visszaadásról, miközben előbbi az államtól kártérítést kér. Összesen 79 millió 20 ezer forint érkezett ilyen címen a városházára 1994 és 2004 között, és kormánydöntés szól arról, hogy további 66,6 millió forintot utalnak át 2011 végéig. (Egy ingatlan – József A. u. 22/B – visszaadásával és egy cseréjével – Kossuth L. u. 16. – kapcsolatos kárpótlás összege még nem ismert.)
A következő eset, amikor az önkormányzat nem adja vissza az ingatlant, mert arra kötelező feladatainak ellátásához szüksége van. Ilyenkor az egyház az államtól kártérítést kérhet. Az egyházak javára 2011-ig rendezendő ingatlanok jegyzékét a kormány két, 1999-es határozatával hagyta jóvá.

Végül a város és az egyház közvetlenül is megállapodhat az ingatlan térítésmentes visszaadásáról.
Balogh József tájékoztatója szerint jelenleg öt, önkormányzatot érintő ügy van folyamatban. A Káptalandomb 24. szám alatti épület kártalanítására 13,4 millió forintot fizetnek ki 2009 végéig. A Győri u. 85. szám alatti volt óvoda és lakás visszaadásáért 4,2 milliót utalnak át. A Heltai Jenő utcai kultúrházat 2007. december 31-ig vissza kell adnia Győrnek, amiért még idén 50 milliót fizet az állam. Az evangélikus egyházközség az önkormányzat tulajdonában maradó Rába u. 54.–Bálint Mihály u. 61. szám alatti ingatlanért cserébe nem a Kossuth Lajos utca 14., hanem a szomszédos 16. számú épületet kéri. Ugyancsak az evangélikus egyházközséget érinti a József A. u. 26. szám alatti volt egyházi iskola ügye, amelyről még nem született döntés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Premier a színfalak mögül

Mint arról a Kisalföld beszámolt a Győri Nemzeti Színházban a Turandot főpróbájának kezdetén 14 színpadi munkás elhagyta a színházat. Letelt a 12 órás munkaidejük, túlórát nem vállaltak. Másnap nem vehették fel a munkát, a próbaidőszakot lelkes egyetemistákkal oldotta meg a színház vezetése. Tichi Lászlótól, a színház gazdasági igazgatójától lapunk megtudta: az ügy lezárult. Tovább olvasom