Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 15°C | 24°C Még több cikk.

Márciustól indulhat az esetkocsi

Már biztos, hogy üzembe áll az esetmentőkocsi a pannonhalmi mentőállomáson. Igaz, nem null kilométeres jármű lesz, s a műszerezettsége sem vadonatúj, de személyzetével 24 órában teljesít szolgálatot. Az önkormányzat képviselőjének vannak fenntartásai.

Évek óta küzd a 2000-ben átadott pannonhalmi mentőállomás korábbi vezetője, jelenleg önkormányzati képviselő, Szilágyi Kemál, hogy a minőségi sürgősségi ellátás érdekében szolgálatba állíthassanak egy esetmentőkocsit személyzettel. A vágy teljesül, március 1-jén megkezdi a 24 órás szolgálatot az esetmentőkocsi és személyzete.

– A szépséghiba csak az, hogy bár a szaktárcával megkötötték a szerződést, de az anyagi forrásokat nagyon szűken mérték. Így az egészségügyi felszerelés legfontosabb részére, a hordozható defibrillátor beszerzésére már nem jutott pénz – mondta elöljáróban Szilágyi Kemál.

Az egykori mentőtiszt elmondta, a régi típusút már nem gyártják. Az új ára 2,6 milliótól 6,8 millió forintig terjed felszereltségétől függően. A felújított pedig kedvezménnyel is legalább 1,8 millió forintba kerül.

– A defibrillátor elengedhetetlenül szükséges a betegvizsgálatnál, -szállításoknál és az újraélesztéseknél. Szomorúnak tartom, hogy annak az árát úgy kell összekunyerálni, ha azt akarjuk elérni, hogy üzembe állhasson az esetmentőkocsi – nyilatkozta Szilágyi Kemál.

Lesz defibrillátor a pannonhalmi esetmentőkocsiban is. Fotóillusztráció: H. Baranyai Edina
Lesz defibrillátor a pannonhalmi esetmentőkocsiban is. Fotóillusztráció: H. Baranyai Edina

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kommunikációs igazgatója, Győrfi Pál portálunk megkeresésére cáfolta a mentőtiszt által elmondottakat.

– A pannonhalmi esetkocsi elindítása mindannyiunk által régóta vágyott fejlesztés, melyre az Egészségügyi Minisztérium forrása teremtett lehetőséget. Az esetkocsit természetesen felszerelve indítjuk el, a defibrillátor e felszerelés részét képezi.

Győrfi hozzátette, az OMSZ erőforrásai korlátozottak, ezért a felszerelés összeállításában természetesen szívesen fogadják az önkormányzatok támogatását, a szükséges eszközöket azonban támogatás hiányában is biztosítani fogják.

Olvasóink írták

 • 12. szila 2010. február 09. 17:33
  „A Mentés biztosítása Állami feladat. Az Állam kötelessége lenne az ehhez szükséges felszerelt kocsiparkot biztosítani. A hiba ott van, hogy a felelős tisztségviselők, mindenben takarékoskodnak, csak a saját zsebük megtömésén nem. Különben nem fordulhatna eló, hogy egy új felszerelt Esetkocsi helyett, egy használt felszereléssel ellátott le amortizált Esetkocsit kapjunk. Az sem fordulhatna elő, hogy a Pannonhalma és Vidéke
  Ellátásáért Közhasznű Mentőegyesület helyett, a megyei Mentőalapítvány tartson igényt a Kistérségtől defibrillátorra összegyűjtött összegre. Sajnos ebben az országban ez a mai valóság. Megküzdeni nem, csak a mások munkájából elért sikert, magunknak elkönyvelni és verni a mellünket a külvilág felé, hogy ezt mi csináltuk.”
 • 11. fióka 2010. február 09. 15:59
  „Az oké,hogy jól elbeszélgetnek erről a fórumozók,de egyvalamit ne feledjünk egy NORMÁLIS államban minden olyan mentőautó úgy van felszerelve mind orvosi mind megfelelő eszközökkel,hogy bármely állampolgárt függetlenül gyerek,idős ,középkorú.... bármikor el tudjon látni.Nagyon szép dolog persze,hogy van és a többi emberrel ,gyerekkel mi lessz???Vagy 1-2 év múlva kijönnek a nyugdijjas esetkocsik amik csak negyede annyi felszerelést tartalmaznak meg majd a sofőr látja el az orvos szerepét mert úgyis nyugdijjas neki nem sok van hátra?Az egész kormány azon fáradozik,hogy bebuktassák az egészségügyet,hogy a gyarmatosítóink végre beindíthassák az üzleti alapú egészségbiztosítási rendszerüket aminek ugye nem kell részleteznem mi lessz az emberekkel.Tolvonással döntönek majd ki él és ki hal,lázsd Amerika.”
 • 10. szj 2010. február 08. 18:17
  „Az biztos nem is kicsit.Igy van itt volt, aztán már az utobbi időben áthelyezték Bakonyszentlászlóra. De szerintem ezzel semmi baj nem volt. Pannonhalma nagyon is megfelelne ügyeleti helynek. Azért mégis csak durván 20-km van. Örömteli hír,hogy épül az új rendelőintézet is, ezzel is hozzá segitve a kistérség orvosi ellátásának javulását. Tudom a közlekedés még gyerekcipőbe jár, de szerintem majd az is megoldodik. Visszatérve,nem hülyeséget beszélsz mert az biztos,hogy jobb lenne. Mert bizony Győrböl nagyon nehezen lehet kicsalogatni az ügyeletet. Ha a másik szemszögből nézzük akkor is a megyeszélén maradtunk, hiába csatoltak minket Győr megyéhez. Jó az igaz,hogy azért változás sok történt minden féle területen. Azért nem mindegy,hogy Zircről jön a mentő vagy P.halmáról. Mert bizony volt nyáron amikor a 82-esen olyan forgalom volt, hogy hiába akart kiérni a helyszinre időbe, de nem tudott. Ebből a dolgokból regényt lehetne irni.”
 • 9. szila 2010. február 08. 09:22
  „A bakonyaljai települések egészségügyi ellátása csorbát szenvedett, mikor csatlakoztak a megyéhez.
  Ez az ügyeleti idő alatt látható a legjobban. Tudomásom szerint, addig Veszprémvarsányban volt a vidéki
  ügyelet nekik, most pedig Győrben van. Így megnövekedett az ellátási távolság és az elérhetőségi idő.
  Annak idején szerettük volna, ha a vidéki ügyeleti szolgálat Pannonhalmán legyen, de ez nem keltette fel a pályázók figyelmét. Lehet hogy hülyeséget beszélek, de szerintem jobb lenne az ügyeleti ellátás is, ha kistérségi szinteken lenne egy- egy kistérségi ügyelet, amit a kistérségben levő körzeti orvosok biztosítanának. De mivel nem így van, ezért ügyeleti időben a sürgősségi betegellátást nagy részben a Pannonhalmi Mentőállomás dolgozói végzik.
  Nem véletlen, hogy 2000 óta szeretnénk, ha a minőségi sürgősségi betegellátás jobban elérhető legyen a Kistérség lakói számára. Ezért szorgalmaztuk az Esetkocsi beüzemelést Pannonhalmán, és egy Mentőállomást Veszprémvarsányban. Úgy gondolom, hogy a szóvivő nyilatkozatával sem érthetek egyet, amikor azt mondja,
  hogy már régóta vágytak ere. Nem vágyni kell, hanem tenni is érte, mert akkor nem került volna tíz évbe a létrehozása.”
 • 8. szj 2010. február 07. 19:34
  „Szila! sajnos ez igy van. irásod 100%-ban igaz. Azért tartunk itt ahol tartunk. Én azt mondom pedig igen is új esetkocsira új felszereléssel szükség van itt a BAKONYALJÁN.Mert az évek elszállnak,a használt esetkocsi műszaki állapota romlik,müszerek meg elhasználódnak. Nemcsak a fővárost kell patronálni,oda az új autókat,hanem itt igény van rá. Sajnos odafönt nem láják be a térségünk problémáját. Hebegnek, habognak csak igazi valós hihető okot nem mondanak.”
 • 7. szila 2010. február 07. 18:20
  „Ebben az országban túl lassan megy minden. Valószínüleg azért mert a sok bába között elveszik a gyerek.
  Hogy mást ne mondjak a Pannonhalmi Mentőállomás létrehozásának átfutási ideje 15 év volt.
  Az eset mentőgépkocsi sok- sok ráfordított idő és küzdelem árán talán 10 év alatt meg lesz.
  Biztosat csak azután, ha elindult. Én az Egészségügyi Miniszter Úrtól határozott ígéretet kaptam levélben egy új Esetkocsi beszerzésére. Tíz hónap alatt ezt át akarják változtatni, használt kocsivá, használt felszereléssel. Hát nem varázslatos Országban élünk? Ha az meg vígasztal minden levelemben a Veszprémvarsányi Mentőállomás építése is benne volt, amire egy évvel ezelőtt, már biztos ígéretet kaptam.
  Mikor a Pannonhalma és Vidéke Ellátásáért Közhasznú Egyesületnek a Pannonhalmi Mentőállomást szerettük volna telephelynek bejegyeztetni, akkor az illetékes intézménynél VI főosztályon ment át a kérelem és a végén csak oda jutottunk vele, mint ami a kezdet kezdetén volt. Ezt is akkorra sütötték ki ( kb. 4 hónap alatt ), mikor az Egyesületünk egy másik telephellyel kb. 1 és fél hónapja bejegyzésre került.
  Túl sok a hivatal, és túl sok a szörszálhasogató akta tologató ebben az Országban. A határon nyugodtan ki lehetne írni," ki ide be lépsz, hagyj fel minden reménnyel.”
 • 6. szj 2010. február 07. 16:39
  „Kedves SZILA teljesen igazad van. Valóban érdekes dolgok ezek. Olyan szituláció ezis mint a veszprémvarsányi mentőállómás kérdése! Drága E.Ü.miniszter úr már igért mindent ekkor lesz meg akkor lesz meg aztán nagy semmi! Pedig a polgármester úr ingyen felajánlott már két ingatlant is.De úgy néz ki ez is kevés.Pedig szerintem tisztelni kell őket, mert az emberélet sokszor a gyors segitségnyujtásukon múlik!”
 • 5. szila 2010. február 07. 10:56
  „Ehhez csak annyi hozzáfűzni valóm van, ha valamit célirányosan egy állomás részére adnak, akkor az oda kerüljön, ne pedig a szép nagy közös kalapba, ahonnan vagy csurgatnak valamit belőlle vagy nem.”
 • 4. ambulance 2010. február 06. 21:33
  „Máshol sincs jobb esetkocsi, a győri sem épp EU-s, sőt... ne ragozzuk. A lényeg, hogy lesz és olyan mentőtisztek dolgoznak majd rajta, akiknek a keze alá bátran feküdnék ha szükség lenne rá...”
 • 3. ambulance 2010. február 06. 21:33
  „Máshol sincs jobb esetkocsi, a győri sem épp EU-s, sőt... ne ragozzuk. A lényeg, hogy lesz és olyan mentőtisztek dolgoznak majd rajta, akiknek a keze alá bátran feküdnék ha szükség lenne rá...”
 • 2. szila 2010. február 05. 19:08
  „Köszönöm a széleskörű tájékoztatást, de nem teljes. Szilágyi Kemál Mentőszakápolóként dolgozott, Húsz évig Roko és Esetkocsin, 15 évig volt a Megyei irányításnál elóször mint megyei szolgálatvezető, később mint mentésirányító.
  Közben indulásától 2000- től 7 éven keresztül a Pannonhalmi Mentőállomás Főápolőja, majd Állomásvezetője, nyugdíjazásáig.
  Úgy gondolom, hogy az elmondottak alapján a Mentőszolgálatnál eltöltött 32 év alatt megfelelő szakmai tapasztalatokat szerzett.
  Hogy az újságíró elírta a végzettségét arról nem tehet.
  Inkább azon kellene elgondolkodni, ha az Egészségügyi Miniszter Úr biztosítja az új Eset mentőgépkocsi beszerzését és havi 2 millió forintot a dolgozók bér és egyébb járulékaira, akkor miért nem kerül Pannonhalmára új felszerelt Eset mentőgépkocsi. Vajon hol veszett el ?
  Szomorúnak tartom, hogy 10 év kellett egy Eset mentőgépkocsi beindításához, használt felszereléssel.”
 • 1. Oxylog 2010. február 05. 08:50
  „Szilágyi Kemál nem mentőtiszt, nyugdíjazásáig mentőápolóként dolgozott. A mentőtisztek felsőfokú végzettséggel rendelkező, orvosi beavatkozást végző szakemberek, akik az eset-rohamkocsin dolgoznak. A pannonhalmi mentőálommás ilyen szakemberekkel egészül ki, akik mindenféle helyszíni beavatkozást el tudnak végezni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kinek kell áldoznia a biztonságra?

˝Rossz biciklivel, sárga mellényben és egy telefonnal, a feladatra képzetlen településőr vagy… Tovább olvasom