Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Már készül a király-szobor

Győr - Hét évvel ezelőtt került szóba, hogy méltóképpen meg kellene újítani Gyárváros egyetlen közterét, a Mátyás király teret. Mostanra sikerült eljutni odáig, hogy bizonyossá vált: elkészül.
Harsányi Attila építész, lokálpatrióta magánkezdeményezésére 2001-ben került szóba, hogy rendezni kellene Gyárváros egyetlen közterét, a Mátyás király teret (ismertebben Mátyás teret). Gyakorlatilag visszaadni eredeti funkcióját, úgy, ahogy 1917-ben azt a városrész neves építésztervezője, Fiala Géza megálmodta. Harsányi Attila alapos felmérést végzett a területről és a környező épületekről, elkészítette a tér felújítási makettjét is. A polgármesteri hivatal megbízásából 2002-ben tanulmányterv készült, a következő évben az illetékes hatóságok jóváhagyták az engedélyezési terveket. Néhány fa kivágásával, illetve újak telepítésével meg is kezdődött a munka, ám 2004-ben abbamaradt: az önkormányzat anyagi források hiányára hivatkozva nem tudta tovább támogatni a tér felújítását...

Eltelt négy év – Harsányi Attila szüntelen hadakozásával –, mire idén Ferenczi Lajos képviselő és a Gyárvárosért Baráti Kör Egyesület támogatásának köszönhetően az önkormányzat pénzt tudott áldozni a Mátyás térre.

A látványrajzon: Ilyen lesz a felújított Mátyás tér, középen a király teljes alakú szobrával.
A látványrajzon: Ilyen lesz a felújított Mátyás tér, középen a király teljes alakú szobrával.

Nyolcmillió forintot egy, a tér közepén felállítandó Mátyás király-szoborra és 5 milliót a tér középső részének rendbetételére. Előbbivel a reneszánsz év alkalmából pályáztak, s további egymillió forintot nyertek. Utóbbit pedig majd közérdekű kötelezettségvállalással kell bővíteni – most ezzel „kilincselnek", nem is eredménytelenül. Van már vállalkozó például, aki a tér burkolóanyagát adja, egy másik a szoborhoz szükséges bronzot...

A dolog most ott tart, mondta el lapunknak Harsányi Attila, hogy a napokban beadta az építésiengedély-kérelmet a szobor felállítására. A szobor bírja a Képzőművészeti Lektorátus szakvéleményét, és a munkát meg is kezdte Lebó Ferenc győri szobrászművész.

A szobor talapzata – 220 centiméter magas, világos mészkő oszlop – már készen van. Maga a szobor egész alakos, 180 centiméter magas lesz. A Képzőművészeti Lektorátus külön is méltányolja, hogy kevésbé szokványos módon a fiatalkori Mátyást ábrázolja.

Az első változatban Mátyást hosszú köpeny borította volna, jobb kezében hollóval, baljában pajzzsal. Az új változat szerint Mátyás látványosabban formázható páncélban lesz, jobbjában marad a holló, baljában pedig lándzsát tart (a látványterven még karddal ábrázolják).

A szobor felállítását novemberre tervezik, remények szerint addigra elkészül a térburkolat, az új kandeláberek és a padok. Utóbbiak olyanok lesznek, mint a Baross úton és a Virágpiacon lévők. A gyárvárosiak még további közérdekű felajánlásokat várnak.

Olvasóink írták

  • 2. Kulica 2008. augusztus 29. 11:41
    „Nem kell ebből is politikát csinálni. Köszönet a közreműködőknek, hogy kiharcolták a Mátyás király szobrot. Lesz, amit az utódoknak megmutathatunk, mert Gyárváros méltatlanul mellőzve van évtizedek óta. Várjuk a felavatását, és ott leszünk unokástól.
    Büszke volt gyárvárosi”
  • 1. miracle 2008. augusztus 29. 11:07
    „Szerintem a teret át kellene keresztelni hazudósok terévé és természetesen Fletó szobrát elhelyezni rajta, hogy a hívei minden nap elé borulhassanak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zrínyi: új tanév, új igazgatóval

Abda - Tizenhat évnyi iskolavezetés után adja át a stafétát elődje az abdai Zrínyi Ilona Általános… Tovább olvasom