Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Már csak egy nap, s kezdődik a BringaFesztivál Győrben! - részletes programok

Nyeregbe fel: vetélkedők, ügyességi versenyek, túra Pannonhalmára, koncertek, s még sok-sok program várja az I. Győri Bringafesztivál résztvevőit a hétvégén.


Győr 2012. szeptember 21. és 23. között a Mobilitási Hét és Autómentes Nap keretében megrendezi az "I. Győri BringaFesztivált".

A rendezvény célja természetesen nem más, mint a kerékpáros közlekedés, mint a környezetbarát közlekedés versenyképes alternatívájának minél szélesebb körben történő bemutatása és népszerűsítse, a sportbaráti kapcsolatok ápolása, a közösségi összetartozás erősítése, valamint a sport és az egészséges életmód népszerűsítése.

A három napos rendezvény 2012. szeptember 21-én, pénteken egy kerékpáros konferenciával kezdődik, melyre a kerékpározásért tenni kívánó polgármestereket és a városfejlesztésben, illetve közlekedésfejlesztésben leginkább érintett szakembereket invitáljuk.

A konferenciát követően meghívják a Mobilitási Hetet szervező többi település kerékpáros delegációját (önkormányzati és hivatali dolgozók delegációját) és a helyi kerékpáros civil szervezetek tagjait, hogy hagyományteremtő céllal részt vegyenek egy olyan nagyszabású kerékpáros sport- és szabadidős rendezvényen, melynek célja, a kerékpározás, mint tömegsport és a kerékpár, mint az egészséges életmód eszközének népszerűsítése.

I. Győri BringaFesztivál - Részletes programok

2012. Szeptember 20. csütörtök
- az "Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap"-hoz kapcsolódó program

15.00-16.30 Ikarus 55 típusú nosztalgiajárművel díjmentesen igénybe vehető nosztalgiajáratok indulnak a Városháza és a Széchenyi István Egyetem között a Városháza – Aradi vértanúk útja – Virágpiac – Zechmeister utca – Rába kettős híd – Híd utca – Töltésszer – Jedlik Ányos híd – Egyetem tér (körforgalom) – Jedlik Ányos híd – Stromfeld utca – Erkel Ferenc utca – Dr. Róth Emil utca – Petőfi híd – Munkácsy Mihály utca – Szent István út – Újlak utca – Révai Miklós utca – Városháza útvonalon. Az autóbuszra a Városházánál és a Széchenyi István Egyetemnél lehet fel- illetve leszállni.

16.30-18.00 A Kisalföld Volán Zrt. teleplátogatást szervez a Buda utcai műszaki telephelyére, előre regisztrált látogatók számára, legfeljebb 20 fős csoportokban, ahol az érdeklődők kb. 30 perces körbevezetésen vehetnek részt. A látogatókat a Városházától előreláthatólag az Ikarus 55 típusú nosztalgiajárművek szállítják a Buda utcai telepre, illetve vissza.

Az igények felmérése céljából kérjük, az érdeklődők a winklera@kisalfoldvolan.hu email-címen 2012. szeptember 16-ig jelezzék részvételi szándékukat nevükkel, foglalkozásukkal és elérhetőségükkel ellátva, továbbá megjelölve azt az időszakot, amikor részt kívánnak venni a teleplátogatáson (a látogatás ideje kb. 30 perc). A részvétel feltétele az előzetes regisztráció!

A jelentkezésekről néhány napon belül visszaigazolást küldünk, a turnusok pontos időpontjáról pedig legkésőbb 2012. szeptember 18-ig adunk tájékoztatást a jelentkezéskor megadott elérhetőségen.

2012. Szeptember 21., péntek

06.00-09.00 TAM kampány –Tekerj a munkába!
Helyszín: Megyeház tér. A korábbi évek reggeliztető kampányához hasonló, a mindennapi kerékpározást és kerékpáros munkába járást népszerűsítő kampány.

08.30-15.00 "Kontra-Fék" Kerékpáros konferencia és kerekasztal beszélgetés. A részletes programot ide kattintva tekinthetik meg! Helyszín: Mobilis Interaktív Kiállítási Központ

(Előadók: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Infrastruktúráért Felelős Államtitkárság, Győr Városi Rendőrkapitányság, Magyar Kerékpáros Klub, Győr Megyei Jogú város Önkormányzat Településfejlesztési Főosztály, Győr Megyei Jogú Város Útkezelő Szervezet)

A konferencia célja Győr város kerékpáros infrastruktúra fejlesztési eredményeinek bemutatása, valamint a kerékpáros közlekedésbiztonság kérdéskörének megvitatása.

Az elmúlt években megvalósult kerékpáros beruházások, fejlesztések értékelése, különös tekintettel az "új" KRESZ adta, kerékpáros infrastruktúrafejlesztési, lehetőségekre.

A környezettudatos közlekedésre nevelési stratégiák és programok bemutatása, értékelése a közlekedésfejlesztésben érdekelt szervezetek és városok számára. (Utazási tervek oktatási intézmények számára, Bringázz a Suliba program, Ovis bringa program, Rendőrség által szervezett KRESZ tanfolyamok.)

09.00-15.00 Kerékpáros KRESZ tanfolyam és "Ki-Mit Tud".

Helyszín: Mobilis Interaktív Kiállítási Központparkoló
Mobil KRESZ pálya felállítása, a biztonságos és balesetmentes kerékpározás elsajátításának lehetőségének biztosítása gyerekek részére, interaktív kerékpár "vezetési" és kerékpáros KRESZ tanfolyam játékos keretek között. Elektromos kerékpárok, rollerek tesztelése.

17.00-18.00 Kerékpáros delegációk megérkezése, regisztráció. Helyszín: Megyeház tér

18.00-20.00 Kerékpáros felvonulás. Helyszín (Indulás és Érkezés): Megyeház tér. Táv: 9,2 km

20.00 Polgármesteri köszöntő – Győr Megyei Jogú Város Polgármestere, Borkai Zsolt köszönti az egybegyűlteket
Helyszín: Megyeház tér

20.15 Koncert - RUTKAI BORi & SPECKO JEDNO Helyszín: Megyeház tér

2012. Szeptember 22., szombat

"
Autómentes Nap" kerékpáros programokkal
Helyszín: Mobilis Interaktív Kiállítási Központ parkoló

09.00-12.00 Kerékpáros vidámpark (bringó-hintóval, tandemkerékpárral, velocipéddel, egykerekűekkel, elektromos kerékpárokkal, rollerrel, fekvő kerékpárral és még sok őrült és extrém kerékpárral)
09.00-12.00 GoldSprint futam selejtező
10.00-12.00 Bringa polo selejtezők

Nevezés a Bringa polo versenyre: a helyszínen személyesen: 09.00-10.00-ig vagy előzetesen a www.kornyezetbaratgyor.hu–n, ahol a verseny részleteiről és a részvétel feltételeiről is érdeklődhet.

Nevezés a GoldSprint versenyre: A helyszínen személyesen: 09.00-12.00-ig folyamatosan vagy előzetesen a www.kornyezetbaratgyor.hu–n, ahol a verseny részleteiről és a részvétel feltételeiről is érdeklődhet.

9.00-17.00 Volán-relikviák jótékony célú vására - "Vigye haza kedvenc régi busztábláját!"

A helyszín egyszerűbb megközelítése érdekében a Kálóczy térről 8.45 órától kezdődően induló "CITY" járatok a Rónay Jácint utcai megállóhely után a Mobilishez közlekednek, illetve a Kálóczy térről menetrend szerint 9.45 órától kezdődően induló járatok a Mobilistől indulnak, az órák 13. és 43. percében.

13.00-17.00 Kerékpáros vidámpark
13.00-17.00 GoldSprint futam döntők
13.00-17.00 Bringa polo döntők

15.00-16.00 Koncert gyerekeknek- RUTKAI BORi & a Hébe-Hóba Banda Helyszín: Mobilis Interaktív Kiállítási Központ szabadtéri színpad

17.00-21.00 - "AZ" Amatőr Zenei fesztivál

Helyszín: Mobilis Interaktív Kiállítási Központ szabadtéri színpad

Az "AZ" fesztivál keretében amatőr zenekarok nevezhetnek és kapnak bemutatkozási lehetőséget profi színpadi környezetben.

A fellépés előzetes regisztrációhoz kötött. A regisztráció feltételeiről az előadók a www.kornyezetbaratgyor.hu–n kaphatnak további tájékoztatást. Regisztrációs határidő: 2012.szeptember 14., péntek.

17.30-19.30 "Alley Cat" Játékos kerékpáros tájékozódási verseny
(Nevezés az Alley Cat versenyre 17.00-17.30-ig személyesen a helyszínen, vagy a www.kornyezetbaratgyor.hu–n, ahol a verseny részleteiről és a részvétel feltételeiről is érdeklődhet)

18.30-21.30 "Kritérium" – Kerékpáros időfutam verseny
(Útvonal: Mobilis-Hédervári utca-Vásárhelyi Pál u.- Jedlik híd-Töltésszer utcai körforgalom; Táv: 2 km) (Nevezés a Kritérium versenyre 18.00-19.00-ig személyesen a helyszínen, vagy a www.kornyezetbaratgyor.hu–n, ahol a verseny részleteiről és a részvétel feltételeiről is érdeklődhet)

21.30-22.00 - Eredményhirdetés, díjátadás

2012. szeptember 22-23., szombatról vasárnapra virradó éjszaka díjmentes éjszakai autóbuszjárat ("Bagolybusz") közlekedik.

Útvonalak: 900 Széchenyi István Egyetem - Marcalváros - József Attila lakótelep - Adyváros - Mészáros Lőrinc utca - Széchenyi István Egyetem (0-4 óráig minden egész órakor) 911 Széchenyi István Egyetem - Kisbácsa - Bácsa, Ergényi lakótelep - Víziváros - Széchenyi István Egyetem (0.36 és 2.36 órakor).

A részletes menetrendek www.kisalfoldvolan.hu honlapról letölthetők.

Az Európai Autómentes Nap és a Közösségi Közlekedés Napja alkalmából a Kisalföld Volán Zrt. 2012. szeptember 22-én szombaton egész nap menetjegyváltás nélküli utazási lehetőséget biztosít Győr valamennyi helyi autóbuszjáratán!

2012. Szeptember 23., vasárnap

11.00-19.00
Kerékpártúra Pannonhalmára Boros Dániellel, aki két keréken bejárta Európát!

A túrán való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. A túráról a résztvevők a www.kornyezetbaratgyor.hu–n kaphatnak további tájékoztatást. A túrára történő jelentkezés regisztrációs határideje: 2012.szeptember 14., péntek.  

Olvasóink írták

 • 14. dsj 2012. szeptember 21. 08:21
  „Nagyon jó esemény, nagyon jó programok. Erről jut eszembe: Miért késik a "világ legdrágább" kerékpárútjának - a Győr-Abda közöttinek - az építése. Sokan, közöttük én is vitatják a nyomvonal helyességét, a beruházás árát, a több mint 10 éves bénázást, de az isten szerelmére építsék már!”
 • 13. ombi 2012. szeptember 20. 18:37
  „Festéktüsszentő: Alajos már felajánlott egy biciklit az illetékeseknek, hogy járják be együtt a bicikliseknek szánt utakat.
  http://www.kisalfold.hu/tudosito/gyori_kerekparutak_avagy_merre_erdemes_menni_dolgozni_az_audiba_-_fotok/2294313/
  A Te mai javaslatod sincs ettől messze, hozzátenném, hogy a nagyjainkkal az Általad kiválasztott útvonalat ne a felvonulás igen lassú tempójával, hanem a biciklisek szokásos, haladós sebességével, sőt, az adott útszakaszra megengedett maximális sebességhez közeli gyorsasággal kéne végigjárni. Így talán rájönnének, mennyire alkalmatlanok hétköznapi használatra a büszkeségeik.
  Ettől persze még menjünk el a felvonulásra, legalább mutassuk meg, sokan vagyunk!”
 • 12. Túrabakancs 2012. szeptember 20. 17:28
  „A felvonuláson jó lenne ha nem 5-10Km/h sebességet tartana a felvezető rendőrautó, mert
  nevetségesen kicsi a sebesség. Persze tudom vannak kicsik is a bringások között, de ők is
  tudnak 10-15Km-/h sebességgel biztonságosan haladni. Ha nem, akkor inkább hagyják otthon
  a picurokat.”
 • 11. festéktüsszentő 2012. szeptember 20. 14:06
  „Remélem a "Kontra-fék" konferencián valaki megmondja a Borkainak, hogy szégyellhetik magukat a kerékpárút stratégiájuk miatt. (sárgafestékes kerékpárút építés).
  Egyébként meg kerékpárút építés, fejlesztés csak akkor van , ha kapnak pályázati pénzt, vagy az áruházépítés (pl. Obi) oldalvizén készül egy darabka.

  Ez a körbebiciklizés meg csak porhintés. Mint a Máj.1-i felvonulás. (már aki még elékezik rá). Sztem a kerékpárt naponta használók simán mennek naponta 15-20 km-et.
  És porhintés azért is, mert 4 sávos utakon megy végig a menet, a parádés rendőr Audival az elején. Jelölnék én ki a menetnek útvonalat. :-) És megkérném a Borkai-Gyurta párost, hogy akkor éppen, szépen kettecskén, meghitten sétalgassanak a szintén általam kijelölt járdán, és sétáltassákaz egy-két éves totyorgójukat (tudom nincs nekik).”
 • 10. ferdo 2012. szeptember 20. 14:05
  „5. Gőcze_László 7. ombi

  Jól mondjátok mind a ketten. Furcsának tartom, hogy önkormányzati dolgozók egyszerűen nem látják át az ilyen alapvető összefüggéseket, vagy ha átlátják nem foglalkoznak vele. Különben nem születhetnének évek óta ilyen agyament megoldások a körforgalmak átépítéseinél és a kerékpárinfrák kijelölésénél.”
 • 9. aghla 2012. szeptember 20. 12:51
  „rebeka 78
  Az információ áramlással lehet valami baj. Az elmúlt három évben kétszer haladtunk arra, csak nem vette észre.”
 • 8. blise 2012. szeptember 20. 12:19
  „Sajnos nem egy évben csak négy napot kellene foglalkozni a kerékpárosokkal. Nap, mint nap használom a lakhelyem és a munkahelyem között, mivel sajnos a kocsi már luxus a városban..., de ez nem ide tartozik. Ami viszont igen: ahol van bicikli út, meg ahol nincs ott is kritikán aluli az utak minősége. Az első kosaramban hordott dolgok (pl. ebéd), akkorákat szoktak huppanni, hogy öröm nézni. A biciklimnek sem tesz jót, ill. a csuklómnak sem, ami más okból bőven nem 100%-os (ez meg az én bajom), de pl. ilyen apróságokkal sokat lehetne javítani a biciklis társadalom elégedettség érzetén. És igen, a sok felesleges helyen elvezetett útvonal, ami miatt, feleslegesen kell megállni. Döntsék el mi a szempont. Szerintem különben biztonságosabb a kocsik között közlekedni, mert akkor tuti szem előtt vagyok, ill. néhány felelőtlen társunk is odafigyelne (pl. a zebrán keresztül a délutáni csúcsforgalomban, pedig ott nincs elsőbbségünk az tuti, de cáfoljatok meg).
  A kerékpártárolók meg: szép-szép, hogy van, de pl. Árkádnál és Lidl-nél bőven nincs elég, ami meg van, oda meg épp elég bezárni a bicikliket, mert kicsi a hely. Elsőre ez jutott eszembe. Szép napot.”
 • 7. ombi 2012. szeptember 20. 11:33
  „Gőcze_László: amit a Teleki utcai körforgalomról írsz, kiegészíteném az utaktól külön épített bicikliutakkal is. Még ha védett úton haladunk is, ezek minden egyes kereszteződése (még egy kapualj is) kifejezetten veszélyes, egész egyszerűen nem számítanak a biciklisek jelenlétére a többiek. Kerékpáros nyom, kerékpársáv, nyitott kerékpársáv alkalmazása sokkal dinamikusabb közlekedést tenne lehetővé, kevesebb balesettel. Elmaradnának a zebra melletti bicikliút-átvezetéseken körülnézés és elsőbbségadás nélkül áthaladó biciklisek balesetei, mostanában elég sok ilyen történik.
  Kerékpárutakra szükség van, de a mostaninál sokkal kevesebb helyen, és nem mindegy, hol, miként vezetik.”
 • 6. Mankapunka 2012. szeptember 20. 11:23
  „Én pedig a sok itt volántszidó szájhősnek ajánlanám,jelentkezzen üzemlátogatásra,hogy láthassa,a hőn szeretett hazája mit tesz azért,hogy felszerelt legyen javítóműhely,ahol sok buszt javítanak.

  Pofázás megy,de oda már nem meri a pofáját sok okos bedugni.”
 • 5. Gőcze_László 2012. szeptember 20. 10:13
  „Igazad van, ombi, ne legyünk annyira sötétek, mint a szerkesztő, aki a vasárnapra tervezett túra kötelező regisztrációs határidejét követő 6. napon jelenteti meg az írást!
  Más.
  A most folyó győri "fejlesztésekkel" nem fogják elérni a kerékpárral közlekedők számának növekedését. Az nem közlekedési lehetőség, ha az utat minduntalan, úgy 150-200 méterenként kényszerűen meg kell szakítani megállásokkal.
  Ismét felteszem a kérdést: mennyivel balesetveszélyesebb a Teleki u. - Bajcsy-Zs. u. keresztezésében lévő körforgalom, mint a később, állítólag korszerűen kivitelezettek? Én határozottan állítom, hogy semmivel, sőt az biztosít csaknem folyamatos haladási lehetőséget mindenkinek.”
 • 4. ombi 2012. szeptember 20. 08:55
  „Ferdo: nagyon helyes, hogy említed a világítást. Hozzáteszem, a vonulás után kinek-kinek hazafelé már nem fogja a rendőrség lezárni az utat, természetesen szükség lesz a lámpákra.
  Ne legyünk sötétek!”
 • 3. ferdo 2012. szeptember 20. 07:43
  „18.00-20.00 Kerékpáros felvonulás?
  Miért kellett ilyen későre tenni? Inkább lett volna szombaton, kellemesen délután ahogy eddig is volt. Most a felvonulás végére be fog sötétedni.
  MINDEN BICAJOS HOZZON MAGÁVAL ELSŐ-HÁTSÓ LÁMPÁT! Különben az esemény után azon fognak csámcsogni itt a jóakarók, hogy egy rendőrség által biztosított felvonuláson nem villogtak a lámpák. Ezt már előre megelőlegezem.

  2. rebeka78
  Tavasszal tekergett arra az útvonal. Nagysándor József utca, ETO pálya, Tompa utca, stb. Mindig másfele megy az útvonal, egyszerre az egész várost nem lehet belevenni az utvonalba.”
 • 2. rebeka78 2012. szeptember 20. 07:16
  „Az a baj ebben az egészben, hogy Győrben nincs Gyárváros-városrész, mert azt az ilyen dolgokból Ez a város rész kimarad /mindig/az utvonalra gondolok”
 • 1. Tommm 2012. szeptember 20. 06:39
  „"Az igények felmérése céljából kérjük, az érdeklődők a winklera@kisalfoldvolan.hu email-címen 2012. szeptember 16-ig jelezzék részvételi szándékukat "
  És mindez megjelenik a szeptember 20-i cikkben, Köszönjük Kisalföld Volán!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A győri Benkő Szabolcs a Bartók konzervatórium új igazgatója

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium igazgatói posztjára három pályázó közül… Tovább olvasom