Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Liszt Ferenc Zeneiskola – Évente több mint ezer muzsikaszerető diákot oktatnak

A Liszt Ferenc Zeneiskola a maga 150 éves történetével az ország egyik legpatinásabb intézménye. A hagyományok tiszteletén nyugvó, színvonalas munkával megalapozott hírnév méltó szolgálókra talált a mai zeneiskolások között, akik ebben a tanévben első ízben Európa határain túl is népszerűsítik a magyar kultúrát és oktatást.
Szeptember óta egymást érik a győri zeneiskolában az utazások, vetélkedők, kiállítások. A sikeres pályázatokhoz és a Liszt-centenáriumhoz kötődő programokat Szakács Erika igazgató és helyettese, Popper Ágnes is alig győzi számba venni.

A Tempus Közalapítvány által támogatott kétéves Comenius iskolai együttműködések keretében a tanárok és diákjaik Isztambulban és a Kanári-szigeteken jártak, a napokban újabb „zenei küldöttség" indul Portugáliába. A projektnek alig néhány résztvevője zeneiskola, a győrieknek így megadatik, hogy hazánkat a muzsika nyelvén képviseljék. A részt vevő 15 ország 50 képviselője 8 országot látogat meg, jár be két év alatt, a találkozó egyetlen magyar helyszíne Győr, a delegációt októberben fogadják. Az együttműködés emlékét a tervek szerint közös naptár, egy dalszövegeket tartalmazó kiadvány és CD őrzi, amelyen a Liszt kórusa és zenekara az Által mennék én a Tiszán és az Elindultam szép hazámbul népdalokat adják elő.

Az intézmény tavaly óta regisztrált tehetségpont, ennek jegyében számos koncerten vesznek részt a diákok kilenc hazai és szlovákiai iskolával együttműködve. A legközelebbi találkozó április 11-én lesz Szencen. Nyáron a varsói Nemzetközi Zeneiskolások Fesztiváljára készülnek, amelyen immár ötödször muzsikálnak és országunkat egyedüliként képviselik. A győriek novemberben a Lengyel Zenei Fesztiválon látják vendégül a házigazdákat.

Képünkön egy csoportja annak a több mint ezer 6–22 éves diáknak, akik a Liszt Ferenc Zeneiskolában 18 tanszakon tanulnak. Fotó: H. Baranyai Edina
Képünkön egy csoportja annak a több mint ezer 6–22 éves diáknak, akik a Liszt Ferenc Zeneiskolában 18 tanszakon tanulnak. Fotó: H. Baranyai Edina


Eközben egymást érték a Liszt-évhez kapcsolódó programok. Februárban az egyik diák édesapja, Czinger Ervin Liszt Ferencről mintázott szoboradományát avatták fel az iskola előterében. A közelmúltban az országos Liszt-vetélkedő második helyét szerezték meg a diákok, Némethné Bíró Emma segítségével készültek fel a megmérettetésre. Áprilisban egy állandó kiállítással folytatódik a program a zeneszerző életéről, munkásságáról.

A zeneiskola hétköznapjai. A Liszt Ferenc Zeneiskolában hatvan tanár keze alatt évente több mint ezer 6–22 éves diák tanul 18 tanszakon. A Liszt Ferenc utcai épületen kívül 10 általános iskolába járnak ki tanítani a pedagógusok. A legnépszerűbb hangszer a zongora, a fuvola, újabban pedig az ütősök. Az iskola évente 60–70 növendékhangversenyre várja a zenekedvelőket, 1998 óta rendszeresek a Gyermekek a gyermekekért jótékonysági koncertek. Az idei Ifjú Muzsikusok Fesztiválja már a 44. volt a sorban, ezúttal 253 tehetség csillogtatta meg tehetségét.

A zeneiskola átlépte Európa határait, a diákok és tanáraik jártak Isztambulban és a Kanári-szigeteken, a napokban pedig újabb „zenei küldöttség" indul Portugáliába.

Olvasóink írták

  • 1. stibi58 2011. április 05. 10:30
    „http://www.lisztzeneiskola.hu/comenius/portugalia/portugalia.htm”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűz miatt kiürítették a győri kollégiumot

Kisebb tűzeset miatt kiürítették péntek hajnalban egy időre a győri konzervatórium kollégiumát. Tovább olvasom