Kisalföld logö

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 25°C Még több cikk.

Lemondott Tibor (atya) - A püspökség azonnal felfüggesztette

A Győri Egyházmegyei Hivatal azonnali hatállyal felfüggesztette a papi szolgálat alól Balogh Tibort. Nagybajcs eddigi plébánosa elmondta döntése okát.

„Ha százszor választhatnék, akkor is pap lennék" – mondja Balogh Tibor, aki tegnaptól nem plébános, hanem civil ember. Azt is hozzáteszi, ha a cölibátust eltörölték volna, ő minden bizonnyal marad a papi hivatásnál. Mert nem a hitét, nem a jó Istent veszítette el, hanem a magány őrölte fel. Pénteken mégis csomagolnia kell a parókiáról.

Szerdától civil ember Tibor (atya), aki ugyanakkor templomba járó ember marad, amíg él – mondja a Kisalföldnek. Fotó: H. Baranyai Edina
Szerdától civil ember Tibor (atya), aki ugyanakkor templomba járó ember marad, amíg él – mondja a Kisalföldnek. Fotó: H. Baranyai Edina


„Derült égből villámcsapás volt" – idézi fel egy idős nagybajcsi asszony azt a múlt vasárnapi pillanatot, amikor plébánosuk, Balogh Tibor atya a mise végén bejelentette szándékát: két-három év múlva családot szeretne alapítani, ezért lemond a papi hivatásáról. A Kisalföld elsőként írta meg a történteket, azóta országosan beszélnek az ügyről.

Eljött a szerda
 
Balogh Tibor a győri megyés püspökkel tegnap találkozott, azt követően ígért interjút. Szavát állta. A Győri Egyházmegyei Hivatal is erre a megbeszélésre hivatkozott: a szóvivő szintén a szerdát jelölte meg hivatalos álláspontjuk ismertetésére.

Eljött a szerda. Reggel Tibor atya még misét tartott Nagybajcson, délelőtt aztán megtörtént a találkozó Győrben. Nem sokkal utána a püspökség kiadta közleményét: „Balogh Tibor nagybajcsi plébános szeptember 10-én hivatalosan nyilatkozott arról, hogy polgármesterjelöltként kíván indulni a helyhatósági választásokon és el kívánja hagyni a papi szolgálatot. Plébános úr döntését véglegesnek tekintette. Mivel az Egyházi törvénykönyv (CIC 285. kán. 3. §) és annak hivatalos értelmezése (Communicationes 14 [1982]) szerint felszentelt pap nem tölthet be közhatalmat gyakorló helyhatósági tisztségviselői tevékenységet, ezért a mai nappal egyházi hivatala alól megyés püspöke felmentette, és azonnali hatállyal felfüggesztette a papi szolgálat alól, beleértve a rendi hatalom összes cselekményének gyakorlását is."

Az egyházmegyei hivatal jelezte azt is: „vasárnap az érintett plébániák híveit a szükséges tudnivalókról tájékoztatjuk".
 
Balogh Tibor a szőgyei templomépítésnél. Fotó: H.Baranyai Edina
Balogh Tibor a szőgyei templomépítésnél. Fotó: H.Baranyai Edina

Délelőttig volt plébános

Balogh Tibort a déli órákban a szőgyei templomépítésnél találtuk meg, délután is ott volt. Öt órakor már nem ő tartotta a misét Nagybajcson, a felfüggesztés azonnali hatálya ezt jelenti. „Valóban kellett számolni a legszigorúbb szankcióval, ami ez: az azonnali felfüggesztés. A hívektől ezért is búcsúztam el a vasárnapi szentmisén, most már nem tehetném meg" – mondja Tibor, akit minden bizonnyal még „atyának" fognak hívni egy ideig Nagybajcson, Kisbajcson, Vámosszabadin, Szőgyén: azokon a településeken, ahol szerda délelőttig ő volt a plébános.

 „Nulláról kezdek mindent. Amikor a családalapításról beszéltem, nem konkrét személyre gondoltam, egyedül vágok neki az életnek. Rövid ideig tulajdonképpen hajléktalan is voltam, hisz a plébániáról is ki kell költöznöm pénteken. De a jó Isten vigyáz rám. Amikor a püspökségről kiléptem, a Káptalandombon a Könnyező Szűzhöz imádkozni kezdtem. Nem sokkal később a bácsai tsz volt elnöke felajánlotta, hogy egy évig lakhatok a házában... Ennyi időm van az újrakezdésre" – teszi hozzá, s azt is, hogy ha Nagybajcson esetleg polgármesternek választják, akkor az új forgatókönyvet jelent számára. Mindenesetre ott folytatná, ahol plébánosként a faluépítést abbahagyta: négy év alatt számításai szerint mintegy százmillió forintot nyert azoknak a falvaknak, ahol eddig a papi szolgálatát teljesítette. „Ezúton is szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki ebben segített."
 
Döntése végleges
 
Balogh Tibor állítja, nem hirtelen döntés volt a vasárnapi, a parókián töltött, magánnyal teli éjszakákon, egy éve fogalmazódott meg benne a lemondás gondolata – akkor, amikor pedig élete legnagyobb álmát, a szőgyei templomot elkezdték építeni. Mindent ő álmodott meg, ahogy beszél a csaknem kész épületről, nem lehet nem hallani a fájdalmat a hangjában. „Igen, ez fájdalom. Azt reméltem, hogy a templomot még befejezhetem, s azután kell távoznom. De bárki lesz az utódom, száz százalékig támogatni fogom" – mondja.

A visszaút lehetőségéről is faggattuk, de azt mondja, döntése végleges. A reverendát sem viszi magával. Azt ugyanakkor nem gondolja, hogy paptársai tömegével követnék a példáját. Azt sem hiszi, hogy a cölibátus kérdését az ő esete miatt elővennék. Realista e tekintetben. Amikor az ügy kiderült, ketten hívták fel paptársai közül: senki nem akarta győzködni, csak erőt, kitartást, hitet kívántak neki. A civil élethez, amelyet 33 évesen újrakezd.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önkormányzati választás 2014 - Polgármester-jelöltek Győr térségében

Tápon két - független - jelöltet nem vettek nyilvántartásba. Bakonyszentlászló és Sikátor különösen… Tovább olvasom