Kisalföld logö

2016. 12. 10. szombat - Judit -1°C | 8°C

Lelőttek egy győri fiatalt Irakban

A Kisalföld információi szerint lövedék ölte meg hétfőn Varga-Balázs Péter győri egyetemistát, aki Irakban civilként vállalt munkát. Halálának hírét csak csütörtökön hozták nyilvánosságra.
Varga Péter érettségi tablója ma is kint van a győri Révai Miklós Gimnáziumban.
A Külügyminisztérium közleménye alapján a Brown & Root nevű vállalat egyik alvállalkozójaként dolgozó magyar cég magyar munkatársa november 17-én az esti órákban, az általa vezetett gépkocsival haladva, tisztázatlan körülmények között meghalt. A Kisalföld kiderítette, hogy a fiatalember a győri Révai Miklós Gimnázium egykori diákja volt, ahol 1994-ben érettségizett az F osztályban, s jelenleg is egyetemi éveit töltötte. (Úgy tudjuk, először a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetemre vették fel, majd később beiratkozott a Pázmány Péter Katolikus Egyetemre.)

Amerikai autót vezetett

A huszonhét éves Varga-Balázs Péter félévet halasztott, valószínűleg ezért döntött úgy, hogy a rövid szünet alatt megpróbál pénzt keresni veszélyes, de jól fizető munkával Irakban.
Egyelőre meg nem erősített hírek szerint a fiatalember egy amerikai autót vezetett, s lapunk úgy tudja, a járműre szintén amerikai kocsiból adtak le lövéseket. Péter a volán mögött ülve vesztette életét. A bagdadi magyar összekötő irodától a Külügyminisztériumhoz juttatott információból mindez nem derül ki, s maga a sajtóközlemény is homályosan fogalmaz.

Nem tudták, hová készül

A  Brown & Root cég a legutóbbi toborzásán tolmácsokat, valamint autóvezetőket keresett, logisztikus szakemberekre ezúttal nem volt szükség. Varga-Balázs Péterről csak közvetlen környezete tudta, hová készül. A győri ház, amelyben édesanyjával élt egészen az egyetemi tanulmányai megkezdéséig, semmit sem tudott arról, hol van és mi történt vele.

A Kisalföld tegnap este beszélt a fiatalember egyik jó ismerősével, aki neve közléséhez nem járult hozzá, de elmondta: Balázst végtelenül kedvesnek és vidámnak ismerte. Irakba azért ment, mert hallott a lehetőségről, amit jónak ítélt, és nem tartott az ország veszélyességétől.
Amerikai szerződésekkel

Az amerikai hadsereg beszállítójának, a Brown & Rootnak korábban több ezren dolgoztak Magyarországon, főképp Somogyban jelentkeztek a külföldi – algériai, kuvaiti és iraki – munkalehetőségekre. A leépítések miatt mostanra alig néhány százan maradtak a magyarok közül, s úgy tudjuk, akik a Brown & Root céggel szerződtek, azok amerikai munkaszerződéseket írtak alá, különösebb biztosítások nélkül.

A fizetés 5–6 ezer dollár

Az egykori kaposvári munkatársak véleménye szerint azonban megérte munkát vállalni a cégnél, főképp Algériában, ahol különösebb veszély nem fenyegette a magyar munkásokat – legfeljebb az elviselhetetlen meleg. Az Irakban munkát vállalók keresete állítólag négy-hatezer dollár havonta. E járandóság fejében többen szállító-, illetve hadműveleti eszközök mellett különböző feladatokat ellátva teljesítenek szolgálatot.

A HM sem tudta tegnapig

A fiatalember nem azon a területen tevékenykedett, ahol a magyar szállítókontingens tagjai jelenleg is szolgálatot teljesítettek, gyaníthatóan ez az oka annak, hogy a honvédelmi tárca is csak tegnap értesült az esetről. A családot – úgy tudjuk – az amerikai cég értesítette a tragédiáról, s a hozzátartozók tájékoztatták ezt követően a Külügyminisztériumot.

A Kisalföld csütörtökön megpróbálta elérni a bagdadi magyar nagykövetséget, de próbálkozásunk nem járt sikerrel. Lapzártánkig nem tudtunk beszélni Tóth Tamással  a Külügyminisztérium szóvivőjével sem.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogadták a költségvetési koncepciót

A baloldal támogatható javaslatnak, a jobboldal rossz meseként induló tragédiának értelmezte Győr… Tovább olvasom