Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 23°C Még több cikk.

Legjobban feledtet egy új baba

Egy jogszabálynak megfelelő protokoll szerint kell nyilatkoztatni az anyát arról, hogy méhen belül elhalt magzatát maga kívánja eltemettetni vagy azt a kórházra bízza. Korábban ez nem volt kötelező, ezért nem tudtak sokan a földi maradványok hollétéről.
Többször írtunk azoknak az édesanyáknak a fájdalmas öröméről, akik másfél-két évtizedes csend után fedezték fel, hogy halva született magzatuk földi maradványai hol nyugszanak. A nádorvárosi köztemető 23-as parcellájában azóta egyre több fejfára kerül szalag, a kis sírokra mécses és virág. Hogy miért nem tud(hat)tak erről előbb, akár már a történtekkor az anyák, arról kérdeztük Nagy Sándor szülész-nőgyógyászt, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház osztályvezető főorvosát.

– A korai terhességek közel egyötöde vetéléssel végződik, ami komoly trauma a gyermekre vágyó házaspárnak. Ennél mélyebben érinti lelkileg az anyát, ha olyan magzatot veszít el, aki mozog, szervei ultrahanggal igazolhatóan kifejlődtek. Nagyon nehéz ezt a gyermeket váró családnak feldolgozni, ráadásul a túlterhelt egészségügyi rendszer nem mindig teszi lehetővé, hogy ebben a krízishelyzetben az anyáknak az orvosi ellátás mellett lelki segítséget is nyújtsunk. A diagnózis felállítását követően döntést kell hozni arról, hogy mi lesz a méhen belül elhalt magzat sorsa – említette lapunknak az osztályvezető főorvos.

Nagy Sándor elmondta: ezekben az esetekben a temetésről évtizedekig a patológiai osztály gondoskodott, mentesítve az anyát, a családot a fájdalmas kötelesség, a további pszichés terhek alól.

A nádorvárosi köztemető 23-as parcellájában egyre több fejfára kerül szalag, egyre több anya talál rá egykor elvesztett magzata utolsó nyughelyére. Fotó: Krizsán Csaba
A nádorvárosi köztemető 23-as parcellájában egyre több fejfára kerül szalag, egyre több anya talál rá egykor elvesztett magzata utolsó nyughelyére. Fotó: Krizsán Csaba
– A törvényhez igazodó, tavaly megfogalmazott kórházi protokoll szerint ilyen esetekben már nyilatkoztatnunk kell az anyát arról, hogy a család – a mindenkori halottkezelési szabályoknak megfelelően – kívánja-e eltemettetni a magzatot, vagy pedig a kórházra bízzák a feladatot. Az utóbbi esetben a hamvasztást követően jelöletlen sírban helyezik el a földi maradványokat. Tapasztalatom szerint az anyák nagy része – higgadt fejjel átgondolva a történteket – fel tudja dolgozni a korábbi sikertelenséget, amit legjobban egy újabb gyermek vállalása, születése feledtet – hangsúlyozta az osztályvezető főorvos, majd hozzátette: – Sokat segítenének azok a járóbeteg-centrumok, ahol szülész-nőgyógyász, erre szakosodott pszichológus, genetikus és endokrinológus állna a gyermeket tervező, vállaló anyák mellett. Sajnos kevés az erre specializálódott klinikai szakember, ráadásul a sikertelen terhességet követő tanácsadás speciális szakambulanciát is feltételez. Ezek hiányában szülészként a legjobb tudásunk szerint próbálunk a családok gondján enyhíteni.

Nagyon nehéz ezt a gyermeket váró családnak feldolgozni, a túlterhelt egészségügyi rendszer nem mindig teszi lehetővé, hogy az anyáknak az orvosi ellátás mellett lelki segítséget is nyújtsunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olvasói emlékkép: a győri piac 1920-ban

Csuta Lajos győri olvasónk küldte be ezt a két képet szerkesztőségünkbe arra az akciónkra, amelyben… Tovább olvasom