Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 33°C Még több cikk.

Leállt az ítélkezés: egy kis szünet a börtönévek előtt

Győr-Moson-Sopron - Közérdeklődésre számot tartó perekből nem volt hiány az idén, s ezek egy része még nem zárult le. Viszont egy hónapos ítélkezési szünet kezdődött tegnaptól, így a befejezetlenek augusztus végén vagy ősszel folytatódnak. Íme egy kis emlékeztető az érdekesebbekből.
Először is talán nem kell megdolgoztatni a memóriánkat a bőnyi kettős gyilkossággal kapcsolatban, hiszen nincs egy hete, hogy az elsőfokú ítéletről tudósítottunk. A férfi, akit a német–magyar házaspár megölésével vádolnak, legkorábban harminc év múlva szabadulhat, de az ítélet még nem jogerős. A tábla enyhíthet is ezen, ám ha súlyosítja, akkor F. Attila élete végéig rács mögött marad.

Ennél régebbre kell visszanyúlnunk, ha az APEH-székház felújításának históriáját vesszük elő, aminek sértettje a vád szerint nemcsak az adóhivatal, de több mint húsz alvállalkozó is, jobbára megyénkbeliek. Dr. Habony János, a megyei bíróság büntetőkollégium-vezetője elmondta: a főügyészség azzal vádolja az egyik építési vállalat volt tulajdonosát, hogy miután közbeszerzési pályázaton elnyerte az APEH megbízását a győri székház felújítására, 230 millió forintot elsikkasztott és 89 milliós kárt okozott a hoppon maradt alvállalkozóknak is.

Igaz, a történet a legrövidebben összefoglalva ott kezdődik, hogy a kiírt pályázat nem foglalt magába jó pár olyan költséget, amit a műemlékvédelem ezután előírt a patinás épület felújítására vonatkozóan. Az APEH pótmunkákat követelt, a kötbér is „ketyegni kezdett", a vállalkozó pedig úgy ítélte meg, hogy ez számára már veszteséges lesz. A 230 millió forintot hasonló nevű fia hasonló nevű cégének utalták át (hogy két különböző társaságról van szó, nem sokan vehették észre), amely az alvállalkozókkal szerződött.

Fia vállalkozását két hajléktalannak adták el, az ügyészség szerint természetesen nem a 230 millióval együtt, hiszen nem hallottunk mostanában ilyen mértékű, emberi sikertörténetről.

A perben könyvszakértőket hallgatnak meg, s valószínűleg szeptemberben folytatódik az ügy.

A soproni taxisgyilkosságról kevesebb szót ejtünk, hiszen szintén a közelmúltban foglalkoztunk vele. Annyi biztos, hogy az ősszel várható ítélet, valószínűleg már szeptemberben. A bizonyítási eljárás egyébként már most a vége felé jár, viszont az ügyvédek javaslatára egy másik elmeszakértői bizottságot is meghallgat a megyei bíróság, és az mindig időigényes dolog.

Akad még bővel lezáratlan ügy, ilyen a hamis Picassóé, amelynek az esetéről a Kisalföld tudósított először. Vélhetően már szeptemberben megszületik az ítélet P. Tamás perében, ő az az ember, aki a vád szerint csaknem egymilliárd forintért adott el egy üzletembernek hamis Picasso-festményt és más műkincseket. A per hallatlanul izgalmas fordulatokat vett, ezek közül csak egy, hogy a gazdag ügyfeleket jobbnál jobb üzletekkel kecsegtető és a pénzzel meglépő férfi még egy több százmillió forintos pénzmosást is beismert a bíróságon, mintegy mellékesen.
És végül, amit az ország minden sajtóorgánuma érdeklődéssel kísért, a büntetés-végrehajtásban dolgozó főtisztek pere. Januárban valósággal megdöbbentette az országot: ezredesekre, ügyvédekre és orvosokra tekintélyes vesztegetéssorozatot kíván rábizonyítani a katonai főügyészség.

Dr. Habony János ezzel kapcsolatban úgy tájékoztatott: az elsőrendű vádlott – aki az ügy kulcsfigurája – már nem vádlottja ennek a pernek, mivel egészségügyi állapota miatt ügyét el kellett különíteni. Ha felépül, akkor folytatják vele szemben az eljárást, de vádlottból addig sem lesz hiány, mivel a botrányos ügy szinte az egész magyar büntetés-végrehajtási rendszert beszőtte a perbe vontakon keresztül.
Augusztus 15-ig tart

Az ítélkezési szünet augusztus 15-ig tart. A munka azonban nem áll le: egész nyáron működik a cégbíróság, tartanak fogadónapokat, valamint bírói ügyeletet is a sürgősséget igénylő eljárások miatt.

Olvasóink írták

  • 2. matriné 2008. július 18. 06:38
    „Jé a "jocó1"-nek kezd kinyílni a szeme!Sőt még lát is vele!Arról nem is beszélve,hogy le is meri írni a tapasztalatait.Csak így tovább!”
  • 1. /joco1 2008. július 17. 15:35
    „igy legalább nem fog gyarapodni az elsö és másodfoku itéletek közti ellentmondások száma.Bünös nem bünös. lopott nem lopott stb hát jo ez? megj. csak a véleményemet irtam le és remélem, hogy "oszt,jonapot"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olvasók írják mesekönyvünket!

Győr-Moson-Sopron - Már közel kilencven írás érkezett a Kisalföld néhány hete meghirdetett… Tovább olvasom