Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Kutyások és lakók közt dúl a háború

Nagykutyások kontra kiskutyások, kontra kutyás és kutyátlan lakók. Néhány hete elszabadult a pokol az adyvárosi kutyafuttatón.

Személyeskedések, fenyegetőzések, szócsaták még az interneten is. Egy alkalommal a rendőrségnek kellett közbelépnie. A legfőbb gondot úgy tűnik, az okozza, hogy sem a gazdik, sem az állatot nem tartók nem tudják pontosan, kinek mihez van joga.

Aláírásgyűjtésbe kezdtek az adyvárosi kutyatartók. Honlapot hoztak létre és nyílt levelet fogalmaztak a polgármesternek. A futtató határait néhány hete táblák jelzik, s a gazdik úgy érzik, ezzel leszűkítették a területüket. A táblák helyett padokat szeretnének, több szemetest és ami fő, békességet.

A késő délutáni órákban találkoztunk az adyvárosiakkal. Ezúttal csaknem húszfős társaság jött össze, de sokszor többen is vannak. Amíg a kutyák játszanak, a gazdik társalognak. Az együttlét a munka után kikapcsolódást, sokak számára az egyetlen közösségi élményt jelenti.

– Nézze őket, soha nem támadtak emberre, gyakran csapódnak hozzánk kisgyerekek, csak azért, hogy játsszanak velük – mutat a kutyákra egyikük. – Szépen felosztottuk a területet, a domb felőli rész a kiskutyásoké, ez, a túloldal a nagyobb testű ebeké. A legnagyobb bánatunk, hogy egyre zsugorodik a területünk. Előbb a sportpálya épült meg, aztán a parkoló, most meg a játszótér és tessék, itt egy pados terület, ami elé a futtató területének végét jelző tábla került. Rendet tartunk, nem hangoskodunk, az itt lakóknak – köztük kiskutyás időseknek – mégis szúrjuk a szemét. Folyton fenyegetőznek, egyedül már egyikünk sem mer lejönni. Nekünk miért nem járnak padok, miért nincs több szemetes?

– A terület nagysága nem változott, egy 2007-es önkormányzati rendelet rögzíti, hogy a futtató mettől meddig terjed, a változás annyi, hogy ezt most már tábla is jelzi – mondta a Kisalföld kérdésére Radnóti Ákos, a terület önkormányzati képviselője.

– Póráz nélkül csak a futtatón szabad elengedni a kutyákat, azon kívül kizárólag pórázon lehetnek. A konfliktusokról tudok, évekkel ezelőtt kezdődtek. Csaknem háromezer ember él ezen a szűk, Bán Aladár út és Ifjúság körút határolta környéken, igényelték a pihenőövezet kialakítását, a sportpálya felújítását, a Szauter út lezárását és a játszótér építését, ezek mind tervezett beavatkozások voltak, de valamennyi érintetlenül hagyta a kijelölt kutyafuttatót. Tehát ismét jelzem, hogy a kutyafuttató határának kezdete 2007 óta ugyanaz, a kutyatartók nem ismerték pontosan a határokat, a kifogásolt pados terület sem volt kutyafuttató, s sajnálom, hogy ezen ismeretek hiánya miatt kezdtek aláírásgyűjtésbe. De úgy vélem, hogy a Bán Aladár u. 16. számtól az adyvárosi tóig terjedő óriási területnek elégnek kell lennie a kutyások számára.

A gazdik és az ott lakók kéréseit, érdekeit is igyekeztem figyelembe venni, a kutyások számára is rakunk ki padokat a futtatón, méghozzá oda, ahová kérik. Hallottam, hogy sajnos a motorosok gyakran bejárnak a területre, de amióta kerítés került a sportpályához és a Bán Aladár u. 1. szám elé, legalább az autósok nem tudnak átvágni rajta, mert korábban ebből is probléma volt, de ezt is megoldottuk. Az új kutyaürülék-gyűjtőket is megrendeltük már. Mindent elkövetek, hogy tisztaság és rend legyen a környéken, ahhoz azonban, hogy békesség legyen, mindenkinek türelmesnek és toleránsnak kell lennie a másikkal, akár van kutyája, akár nincs. A közterület mindenkié.

Olvasóink írták

53 hozzászólás
 • 53. bán 2011. augusztus 17. 17:05
  „hogy lehet,hogy a kutyafuttatón kutyatiltó tábla van?ez valami új találmány?
  hogy lehet,hogy mindig az szívja meg,aki dolgozik?”
 • 52. tökmag1 2011. augusztus 15. 00:33
  „Sziasztok!Tiszta legyen nem mi kezdtük a kötözködést!Sajnos olyanok szóltak be nekünk,akiknek szintén kutyájuk van,de viszont azt hiszik,hogy rájuk bizonyos szabályok nem vonatkoznak.Az egész tábla kihelyezés is az ő kezdeményezéséhez fűződik,ahol ami kutyáink csak pórázon lehetnek ,az ő kutyája szabadon futkozhat.Én leszarnám az egészet,de ha már ő ragaszkodott ehhez,akkor neki kéne leginkább betartani a szabályokat,pl.: összeszedhetné ő is a kutyája után az ürüléket.Vagy őrá a szabályok nem vonatkoznak? Ugye nem kell nevet írnom,mindenki tudja,hogy kiről is van szó?”
 • 51. engel 2011. augusztus 12. 21:36
  „dogs
  Ha te ezt sértésnek veszed, hogy azt írtam, hogy sokatoknak elég nagy szája van, akkor csak sajnálni tudlak. A mai világban, ha nincs nagy szád, akkor nem érsz el semmit és keresztülnéznek rajtad.”
 • 50. dogs 2011. augusztus 12. 21:16
  „Mióta elkezdődött ez a köpkölődés azóta kiderült hogy van nagy seggünk és nagy szánk is!Még jó hogy ti teljesen normálisak vagytok!Muszáj folyton sértegetni egymást?”
 • 49. engel 2011. augusztus 12. 20:25
  „Adok egy tanácsot, ha padokat szeretnétek sokatoknak elég nagy szája van csak nem ott ahol kéne be kell menni a képviselőhöz és kikel hajtani. Mi 3 évig csináltuk ez és nagy nehezen kaptunk padokat. Néma gyereknek anya sem érti szavát.”
 • 48. engel 2011. augusztus 12. 20:13
  „agyas999 és dogs
  Engem nem érdekel, hogy ki mit csinál, ha oda hozzák a kutyát vagy motort szerelnek, magasról teszek rá mindenki a saját pénzével játszik nem az enyémmel és nem a tietekével, ha megfogják őket, azt monda, hogy sorry de ez van meg szegtétek a szabályt.”
 • 47. agyas999 2011. augusztus 12. 10:00
  „Én már nagytestü fekete-fehér kutyát is láttam a padok körül poráz nélkül egy idösebb ur kiséretében. A szabály rájuk sem vonatkozik?”
 • 46. dogs 2011. augusztus 12. 09:07
  „Már elfogadtuk hogy tiétek az összes pad!!Nem megyünk oda akkor sem ha üresek,mert betartjuk a szabályokat!De kérdezném,hogy a pihenőparkotok területén motorozni,és azt szerelgetni szabad?Még mindíg nem értjük,hogy egyes kiskutyák miért rohangálhatnak ott póráz nélkül?A vizslás hölgyemény igaz hogy mindíg labdát dobálgat a kutyájának,de nem azért hogy benneteket zavarjon!Ha rendről,szabályokról,és jogokról beszélünk,jó lenne ha azt ti is betartanátok!”
 • 45. Szandi1992 2011. augusztus 11. 19:30
  „engel köszönöm hogy helyettem válaszoltál!! amugy a tapasztalatim az hogy a kutyások csinálják állandóan párszor már minket is zavartak el a padról pedig csak le ültünk oda beszélgetni és az mondták hogy az a bizonyos pad ami ott van leghátul az nekik lett ki rakva”
 • 44. engel 2011. augusztus 11. 16:02
  „agyas999
  A cikkben megtalálod a választ, de segítek, neked jó bemásolom - a terület nagysága nem változott, egy 2007-es önkormányzati rendelet rögzíti, hogy a futtató mettől meddig terjed, a változás annyi, hogy ezt most már tábla is jelzi.
  Különben meg addig a kutyát nem érdekelte, hogy ti a padokon ültök, ameddig egy bizonyos vizsla kutyás hölgyemény direkt nem a padon ülök közé dobálta a labdát. és így ti kezdtétek el a kötekedést.”
 • 43. agyas999 2011. augusztus 11. 13:00
  „Szandi1992
  Most akkor csökent a terület, vagy nem?”
 • 42. mazsolasdrazse 2011. augusztus 11. 10:41
  „Szandi1992 köszönjük a tiszteletet, ugyanis mi pont olyanok vagyunk, akik összeszedik a kutyák után az ürüléket :-)
  Kutyások között is vannak különbségek, sajnos. Vannak, akik nem törődnek sem az ott lakókkal, sem pedig a természettel, nem szedik össze a kutyapiszkot, a csikkeket elszórják, szemetelnek, stb, stb, stb. Akiket én ismerek és akikkel összejárunk a kutyasétáltatás alkalmával (és többnyire azok, akiket rágalmaztok, és hülyének tartotok) olyan normális gondolkodású kutya szerető emberek, akiknek fontos a béke és a természetvédelem. Ha valamelyikük netán nem szedi fel a szemetet vagy eldobja a csikket, vagy nem szedi fel a kutya ürülékét, arra rászólunk (de nem kell szólni, tudja mindenki a dolgát, sőt van , aki más után is felszedi a szemetet, s még a kutyája kifésült szőrét is összeszedi)...Máshol olyan szépen megférnek az emberek egymás társaságában, itt valahogy ez nem sikerül. Az a legszomorúbb, hogy olyan emberek is a gyűlölködők között vannak, akiknek szintén kutyájuk van. Igaz lehet a mondás, hogy "Mindenki magából indul ki." Lehet, hogy pont annak jár a legjobban a szája, aki szemetel, randalírozik, hangoskodik, belesza*atja a kutyáját a homokozóba, stb.
  Mi nem kötöttünk bele semmibe, nem irigyeljük a játszóteret a gyerekektől (amit egyébként sok kisgyerekes anyuka kifogásolt, már akkor amikor megépült, hogy ez nem jó, meg az nem jó, miért ilyen homokból csinálták, meg ez, meg az, stb.) Pont az olyan emberek kötnek belénk, mint Te, "kedves" Szandika, MRIA, BRB és a többiek...Szerintem itt mindenki felnőtt gondolkodású ember, viselkedjünk is úgy, próbáljunk meg hideg fejjel gondolkodni, s megoldani a problémákat, mert az, hogy így egymásnak esünk, nem vezet semmi jóra.”
 • 41. Szandi1992 2011. augusztus 11. 09:43
  „És ha csökkent is nem valami sokat csak ahol ki vannak rakva a padok azt a részt vették el. Szerintem a tóig van bőven terület ahol lehet a kutyákat sétáltatni! dogs mért mi rosszat láttál a helyesírásba??na látod ti köttök bele mindenbe!Mi csak annyit kértünk tőletek hogy hagyátok tiszteletbe a mi területünket amit végre meg kaptunk eddig a tiétek volt az egész park még játszótér se volt mivel a kutyák bele szartak a homokozóba is!!!Azokat a kutyásokat pedig csak tisztelni tudom akik felszedik a kutyájuk ürülékét!!!”
 • 40. agyas999 2011. augusztus 11. 09:10
  „Szandi1992
  Még mindig nem válaszoltál arra hogy honan veszed, hogy nem csökent a futtato területe”
 • 39. dogs 2011. augusztus 11. 08:57
  „Szandika!A gyűlölködés helyett a helyesírással kéne foglalkozni!!-és ha még marad egy kevés időd természetismereti témákkal is foglalkozhatnál!Akkor megtudhatod hogy igenis egyes kutyák megfogják vagy elkergetik a patkányt.
  A patkány és a csótány szemetes helyen nagyon gyorsan szaporodnak!Milyen érdekes hogy a bokorban lakók és a lépcsőházakba ürítő emberek felé nem árad ekkora gyűlölet.Pedig az Ő ürülékük lehet csak igazán fertőző!Mert a mi kutyáink oltva féregtelenítve vannak!!”
 • 38. Szandi1992 2011. augusztus 11. 08:32
  „Mért a kutyák nem ürítenék amikor lent vagytok velük vagy mi?A kutyák meg eszik a csótányokat meg a patkányokat???”
 • 37. agyas999 2011. augusztus 10. 12:53
  „MRIA, Szandi1992, BRB, és a többi kutyagyűlölő!
  Honnan veszitek, hogy nem csökent a futtato területe? Mert a képviselő azt nyilatkozta? Ezek szerint ti még hisztek a politikusoknak.

  Ha majd megszünik a futtato, és a területet ellepi a szemét és a hajléktalanok ürüléke, patkányok és csótányok fognak a volt futtatoról a lakásotokba felmenni, majd elgondolkoztok, mijen jó volt, mikor még a kutyások voltak ott.

  Ha nem tuttok a sivár életetekkel mit kezdeni, legalább a kutyásokat haggyátok békén!”
 • 36. dogs 2011. augusztus 10. 11:42
  „Be kéne fejezni a vitát, mert ez nem jó senkinek!Egymás idegeit hergeljük!A kutyások elfogadták a játszóteret és a pihenőparkot.Ha kevésnek tűnik az egy darab rohadt pad, leülünk a földre a nagy seggünkkel,és onnan nézzük amint a pihenőparkban továbbra is motorszerelés zajlik/.Mert tudjuk, hogy azt egyeseknek szabad, és az nem káros az ott lakó gyerekekre./ és azt is elnézzük,hogy az ott lakó kiskutyák póráz nélkül szaladgálnak.Nem hívunk rendőröket,csak elgondolkodunk hogy vajon miért tesznek különbséget a kutyák közt!Egymás sértegetésével nem megyünk semmire!Valószínű még egy darabig egymás mellett lesznek a területeink,és muszáj lesz egymás arcocskáját nézegetnünk!Akik csak írogatnak és nem olvasták az előző cikkeket újra leírnám,a futtató 2 részre van osztva .A pálya melletti úttól a tóig a kiskutyások uralják a helyet.Igaz ez nincs sehol szabályba foglalva,de az összeférhetőség kedvéért ez így alakult!”
 • 35. Szandi1992 2011. augusztus 09. 17:33
  „én nem ültem ott a padon amikor ki jöttek a rendőrök csak láttam a másik meg nem akkor történt a labda ki harapása”
 • 34. engel 2011. augusztus 09. 13:41
  „A rendőrök is azért lettek kihívva mert ti jöttek oda és kötöttek belénk. Amikor hátul ltetek a padon akkor sem ett szólva, hogy mért ltök ott amíg a labdát nem felénk dobáltátok, hogy oda fussanak a kutyáitok közénk .”
53 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rövidebb szakképzés, több gyakorlat

Szeptembertől új fejezet kezdődik a szakképzés történetében: bevezetik a 3 éves, kamarai modellre… Tovább olvasom