Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Kutya melegben az állatoknak is több figyelem dukál - Galéria

A több napon át tartó kánikula az állatok szervezetét is megviseli: aktivitásuk és étvágyuk is csökken. A győri állatmenhely ebrendésze és egy állatorvos szerint a gazdiknak ilyenkor fokozottan kell figyelniük kedvenceikre.
Ingyen palackos víz, vasúton visszatérített helyjegyek, plusz pihenőidő – többek között ezek azok a szolgáltatások, amelyek mindenkit megilletnek a forró munkanapok idején, azonban a hőség nem csak az emberek teljesítőképességét veti vissza, de az állatok szervezetét is megviseli. 

Portálunk egy állatorvos és a Győri Állatmenhely ebrendészének segítségével annak járt utána, mire érdemes ilyenkor leginkább ügyelnie az állattartóknak.

Sétáltatás helyett fürdessünk

– Leginkább a hosszú, dús szőrzetű, az északi és a rövid orrú kutyák esetében kell résen lenni a nagy melegben, hiszen bundájuk is növeli belső hőmérsékletüket. Az állatok ilyenkor hasonlóan az emberekhez, nem aktívak, inkább elvonulnak, csak pihennek.

Kánikulában a kutyák is élvezik a fürdetést. Fotó: Cseh Róbert
Kánikulában a kutyák is élvezik a fürdetést. Fotó: Cseh Róbert


A sétáltatást bármely állat esetében érdemes elkerülni a forróságban, hiszen ez fokozott megterhelést jelent számukra. Érdemes naponta ötször tiszta, friss, hideg vizet önteni itatójukba, illetve a kutyák ilyenkor a fürdetésnek is örülnek – tanácsolja Szabó Réka, az Emberek az Állatokért Alapítvány Győri Állatmenhely ebrendésze, aki arra is figyelmeztet, hogy a hőségben nagyon könnyen kaphatnak kedvenceink hőgutát, ami sajnos a legtöbb esetben gyorsan végzetes következményekkel jár.

A menhely munkatársai éppen ezért javasolják a lakosságnak, hogy olyan területeken, ahol kóbor állatot látnak, árnyékosabb közterületre is helyezzenek el friss vizes itatóedényt.

Fotó: Cseh Róbert


– Amennyiben háziállatunkon észleljük a hőguta tüneteit – szapora lihegés, szédülés –, azonnal kezdjük el jegelni a hasát, ahol a legkevesebb szőre, és a legtöbb létfontosságú szerve található, és azon nyomban hívjunk állatorvost - hangsúlyozta az ebrendész, aki társaival a menhelyen ilyenkor naponta ötször fellocsolja a telephely kültéri burkolatát és a kenneleket is.

Hőmérséklet ingadozáskor vagy tartós meleg időben a rágcsálók, köztük a tengeri malacok is veszélybe kerülhetnek. – Ezek a kistestű szőrmókok nagyon könnyen kapnak hőgutát, ami esetükben szinte gyógyíthatatlan, ezért fontos, hogy tartóik gondoskodjanak környezetük kiegyensúlyozott hőmérsékletről – emelte ki Szabó Réka.

Fotó: Cseh Róbert
Fotó: Cseh Róbert


Veszélyforrás lehet a természetes víz

Az ebrendész intelmeit Tolnai György, a Szabadhegyi Állatgyógyászati Centrum vezetője egészítette ki, aki szerint a fehér szőrű állatok esetében a gazdiknak a lehetséges leégés megelőzésével is foglalkozniuk kell.

Az állatorvos szerint ilyen esetben legjobb, ha a kevésbé szőrös területeket napvédő krémmel kenjük be. A szakember azt is kiemelte, a tűző napon kívül ebben az időszakban a természetes vizekben való fürdetés gyakran súlyos problémákat okoz.

– A nem megfelelő minőségű természetes vizek, amelyekből rengeteget találni Győr-Moson-Sopron megyében, számos betegség forrásai lehetnek: kedvenceink ezeken a helyeken gyakran nehezen kezelhető, gyulladásos és bakteriális fertőzéseket gyűjthetnek be. Éppen ezért csak olyan helyeken ajánlatos állatunkat a vízbe engedni, ahol a fürdés az emberek számára is megengedett. Illetve javaslom, hogy ilyen programok után állatunkat alaposan fürdessük meg csapvízben is – állítja Tolnai György.

A szakorvos szerint kánikula idején a rágcsálókra és a lakásban tartott vadászgörényekre is javasolt több figyelmet fordítani a megszokottnál, ugyanis így érhető el, hogy időben kedvenceink segítségére siessünk.

– A vadászgörény és a haszonállatok esetében nagyon fontos, hogy jól szellőző, árnyékos környezetet biztosítsunk – tette hozzá érdeklődésünkre az állatorvos.

Olvasóink írták

 • 4. gour 2012. július 04. 08:55
  „hol lehet Győrben hivatalosan kutyát úsztatni?”
 • 3. misskittina30 2011. augusztus 25. 19:58
  „Én itthon locsolom a kiskutyámat :)”
 • 2. Yoav-Ben-Meir 2011. augusztus 25. 16:44
  „Nalunk ma 47° volt arnyekban-(Eszak Izrael)-!!viszem is naponta a kutyamat -(Argentin Dog)-furdeni a Galilea-i Tohoz!elvezi nagyon!!”
 • 1. mais 2011. augusztus 25. 13:32
  „Igen, kutya meleg van! :)) ... és így igaz a házi kedvencünkre ilyen melegbe jobban figyeljünk !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar–osztrák nyugdíjtanácsadás

Az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság és az Osztrák Nyugdíjbiztosítás (Pensionversicherung… Tovább olvasom