Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Kucsma, hótaposó: Hogyan éljük túl a nagy hideget?

Ha a sapka, sál, kesztyű hármas már kevés, ha az oroszok nem adnak több gázt, ha jön a mínusz húsz fok. Ha az ünnep után januárban meg kell húzni a nadrágszíjat. Tippek a hideg elviselésére és a túlélésre.


Lássuk be, a hidegnek számos társadalmi, politikai vonzata is van. Elég, ha csak a statisztikákra gondolunk, amelyek szerint nem csak a hajléktalanok fagynak meg a hidegben. Szakemberek szerint két nagy "halálozási hullám" van: az egyik a hideg beálltakor, a másik a tél végén, a "végkimerülés állapotában". Vagyis ezekben a napokban még felkészülhetünk a fagyos napokra, annál is inkább, hiszen az előrejelzések szerint marad a hideg, fagyos, téli idő, péntekre és szombatra virradóra akár mínusz 15-20 Celsius-fokra is süllyedhet a hőmérséklet.

Politikailag sem kell messze mennünk, hiszen amennyiben két hónap múlva egy lélegzetvételnyi gáz sem marad az országban, s elfagy a szomszéd néni karácsonyi kaktusza, bizony kemény szidalmakat kell végighallgatni, még a hidegnél is durvábbakat.

Sál, szakáll

Az első és legfontosabb: ha tehetjük - mert még van - járjunk be a munkahelyünkre, és korlátozzuk a városban lófrálást. Ha mégis kitesszük lábunkat a hidegre, üljünk autóba vagy használjuk a tömegközlekedést. Arra azonban vigyázzunk, hogy ne álljunk sokat a buszmegállóban, mert az első jeges széllökés is komoly orrfagyást okozhat, s nincs annál szörnyűbb, amikor orrszőrünk lefagy, mint a windows xp, és szálanként hull a kesztyűnkbe.

Buszozzunk fűtött járművön
Buszozzunk fűtött járművön

Érdemes olyan sálat hadra fogni, amely nem csak nyakunkat védi, hanem egyben arcunk eltakarására is alkalmas. A pulóverek közül vegyünk kapucnisat, s használjuk is, húzzuk rá a sapkánkra. Ha már úgy nézünk ki mint egy Hamasz terrorista (a férfiak szakállt is növeszthetnek), egy rövidebb sétának is nekivághatunk, talán ezen a vidéken nem lövik állásainkat.

Spórolós bivaly a könyvtárban

Míg 2009 január elsejétől a kínaiak a bivaly évét kezdik, addig mi a spórolás évébe léptünk. Ha emiatt a hidegrázás még nagyobb pánikot idéz elő szervezetünkben, és befészkelte magát az agy zugaiba is, séta közben térjünk be egy-egy melegebb helyre, de ne feledkezzünk meg arról, hogy a takarékoskodás miatt enni szigorúan tilos.

A legkedveltebb gyorsétteremben van újság, s érdemes olyan asztalhoz ülni, ahonnét a tálcaszedő még nem szedte le az otthagyott maradékot. Ha a tálcán kissé rendet rakunk, azt a látszatot kelthetjük, hogy mi vagyunk a vendég. A nagyobb bevásárlóközpontokban is átvészelhetjük a hideget, anélkül hogy vásárolnánk, s itt is találunk megfelelő ülőhelyet, ha kímélni szeretnénk lábainkat, ráadásul napra készek lehetünk a tavaszi-nyári trendekből. Ha a gasztronómiai, a divatvilág és az aktuális leárazások felfedezése után a kultúrának is áldoznánk az időjárás fagyott oltárán, irány a megyei könyvtár. A megyeszékhely bibliotékájában az olvasóterem használata ingyenes, érdemes kihasználni, s akár naprakészek lehetünk, amennyiben elmerülünk a napi sajtóban. Az olvasás azért is fontos, mert remekül felkészíthet az este és az éjszaka eltöltésére, hiszen még előttünk áll a fagyos éjjelek átvészelése. Bizonyára az olvasóteremben e témában is találkozunk remek ötletekkel, írásokkal.

Fiygelhetjük a leárazásokat, egyszer talán eljön a mi időnk
Figyelhetjük a leárazásokat, egyszer talán eljön a mi időnk

Ha a testmozgást sem szeretnénk mellőzni, a város holtágaira mehetünk bérmentesen csúszkálni, és nézegetni a kacsákat, ahogy a befagyott vízen szerencsétlenül totyorognak. A sportnál azonban vigyázni kell, mert megnő energia igényünk, pótolni azonban nehéz, de ahogy egyre ügyesebbek leszünk a hideg napokban, összefuthatunk a teajáratokkal.

A korcsolyázással óvatosan
A korcsolyázással óvatosan


A fagyos testű éjszaka

Sajnos, mivel a megyénk nagynak nevezett városaiban nincs éjszakai járat, ezért az otthon hűvösét nem tudjuk helyettesíteni egy jó kis buszozással. Ráadásul a várótermek is bezárnak, miután 22.40-kor az utolsó buszok is elhúznak. Más megoldás után kell néznünk: marad az otthoni "melegedés".

Mivel éjjel hidegebb van mint nappal, s ráadásul még sötétebb is, másképp észlelünk dolgokat a hideg lakásban.

A TV és a meleg takaró a legfontosabb. Szerencsénk van, ha a sufniból elő tudjuk venni a régi szenes kályhát, s már is fittyet hányhatunk Putyinékra és a gázra. (Ekkor nappalunk jelentős részét a tüzelő beszerzése köti le.)

Szerezzünk kályhát és tüzelő
Ha nincs gáz, szerezzünk kályhát és tüzelőt

Ha nincs ilyen szerencsénk, de villanyunk és vizünk még van otthon, főzhetünk magunknak teát, és valami szerény ételt. Nem is gondolnánk, hogy konyhánk rejtett zugai kincsesbányának bizonyulhatnak. Fedezzük fel! Ha csak pokrócunk, tévénk és egy szelet kenyerünk van, némi fűszer csodákra képes, igaz, kissé igénybe veszi rágó- és emésztőrendszerünk, de az esti bulvár közben fel sem tűnik majd. Az tévhit, hogy ha távoli országok napsütötte tengerpartját bámuljuk a dobozban, akkor felmelegszünk.

Ha a tizenkielncedik nap után minden vezeték és kábel elfagy - se villany, se víz, se papírpénz -, akkor még mindig ott vannak az ünnepről megmaradt üres üvegek. A visszaváltás egyáltalán nem ciki, s az újabb séta közben lesz időnk elgondolkodni az élet igazságtalanságán és a világvégén.

Ha reggel arra ébredünk, hogy a tévében Gaál Noémi mellei kitakarják Győr-Moson-Sopron megyét, s nem látjuk, hogy mínusz 15 vagy 17 fok lesz-e, akkor megnyugodhatunk, ma is megúsztuk a fagyhalált.

Olvasóink írták

 • 19. Judytka 2009. január 09. 20:56
  „Meleg ruhában,évszakhoz képest öltözve túl lehet élni...Télen hideg van!Mért kell ezt ennyire felfújni?”
 • 18. Szilágyi_Zsolt 2009. január 08. 21:44
  „Gál Noémi melleit legföljebb ő maga fogja majd használni a hideg ellen, 80 éves korában, sálként. Az egyiket jobb-, a másikat bal felől hajítja a nyakába, és kész is.”
 • 17. k 2009. január 08. 20:37
  „Hogyan éljük túl a nagy hideget?
  sapka, sál, kesztyű, Gaál Noémi mellei.”
 • 16. hajni.horvath 2009. január 08. 20:20
  „zotya975!
  Na,ebben talán még Putyin is segédkezet (vagyis...segéd...öhöm... ;) ) nyújtana.Szasával,Misával és Atyuskával együtt :P Aztán lenne egy-két kis Natasa és Kátya a sok kis
  Dzsenifer és Pamela mellé :P”
 • 15. hajni.horvath 2009. január 08. 20:17
  „Kinn voltam ma korizni...jég,nád,természet lágy(jelenleg inkább kemény) öle...minden , ami kell...
  10 perc után úgy kimelegedtem,hogy ledobtam a kabátot és egy szál pulcsiban koriztam.
  Lehet,hogy ez lesz a túlélés titka...Márciusig kori napi 24 órában.
  Ha már gázt nem égethetek,majd égetem a zsíromat. ;)”
 • 14. zotya975 2009. január 08. 19:06
  „1.László! Nappal még csak elvagyunk homokzsákkal a hátunkon, de éjszaka? Vagy csináljunk egy demográfiai robbanást?”
 • 13. k 2009. január 08. 18:37
  „Az én lakásom is csak gáz fűtéses, de van normál parkettám,és így talán át tudok vészelni pár napot.”
 • 12. 1.László 2009. január 08. 18:33
  „Fejenként kb 50-80kg fa vagy szén egész télen melegíteni tudja az embert csak nem eltüzelni hanem emelgetni kell. 1-2 perc alatt hatékonyan felmelegíti az embert. Én már kibróbáltam.”
 • 11. MTT 2009. január 08. 18:26
  „Ezennel csatlakozozm a "Megfagyós klub"-ba, mert még egy fejszém sincs, na meg aztán lassan erdő sincs, ami van, az meg mind magánterület. Sebaj, legalább lesz aki túléli ezt a gáztalan telet. zotya975 és hajni.horvath: detto”
 • 10. zotya975 2009. január 08. 18:01
  „A hiradóban mondták, hogy a környezetvédők aggodalmaskodtak, mi lesz az erdőkkel, ha továbbra sem lesz gáz, és mindenki fejszét ragad. Egyem a zuzájukat! Az nem baj, ha mi megfagyunk, csak az erdő maradjon meg. Gáz nincs, szenet nem bányásznak, az erdőt ne bántsuk. Tök jó.”
 • 9. hajni.horvath 2009. január 08. 17:35
  „Nekünk is "ifjonc" a ház és gázfűtésű.Anno gondoltunk arra ,hogy ha esetleg "gáz" lesz a gázellátásban,valahogy meg tudjuk oldani.Ámde: a kandallónak szánt kéménybe a kedves,gondos kőműves bácsi belelógatta a betongerendát.Ha intenzívebben fűtünk,megszállhat a födém.Vegyestüzelésű kazánnak is raktunk egy kéményt,de kazán az nincs,mert a lakáshitel mellett az ember ugye próbál megélni és nem vesz olyat,amire éppen nincs szükség.Majd jól felöltözünk és azt képzeljük,hogy valami melegebb éghajlaton vagyunk...
  Melegvíz:majd tusolok a munkahelyemen...amíg még van...
  Úgyis magyar mentalitás a napi fürdés...Osztrákok,olaszok,franciák nem művelik ilyen sűrűn...”
 • 8. zotya975 2009. január 08. 16:56
  „A szieszta kályha, csak ideig óráig jó, elég hamar elalszik zárt helyiségben, mert hamar eléri a gázkoncentráció a veszélyes értéket, és a kályja autómatikusan lekapcsol. Én is próbáltam már azzal fűteni, 2 óra után szellőztetni kellett, és a meleg kiment. :(”
 • 7. MTT 2009. január 08. 15:11
  „A mi házunk nemrég épült, pár éve, csak gázüzemű, még a főzés az hagyján, mehet PB palackról, de a melegvíz, azt majd melegítjük, régen sem volt, akkor is mostak, meg mosdottak...A fűtés meg max szieszta kályhával lesz. De azért maradjunk annyiban, hogy az ember nem biztos hogy ezt várná a 21.-ik századtól. Ugyanis nem előre megyünk, hanem hátra, - de roham léptekbe.”
 • 6. zotya975 2009. január 08. 12:59
  „Nekem ugyan csak gázkazánom van, de van másik kéményem és kályhám be tudom kötni bármikor, és ha nem is a teljes lakást, de az alsó szintet be tudom fűteni. De épült most szinte minden faluban lakópark, az ott élőknek nincs lehetőségük mással fűteni, max olajradiátorral. csak kérdés, hogy van-e annyi szén a megmaradt tüzépeken, hogy mindenki azzal fűtsön. Meg rémlik, amikor multkor szanáltam a papirokat mintha láttam volna amelyik gázkészüléknél, hogy mehet PB-palackról is, csak nem tudom, hogy a kazán volt az vagy a bojler.”
 • 5. Szilágyi_Zsolt 2009. január 08. 12:06
  „Az, akinek a háza gázzal van felszerelve, és aki annak idején, a gázbevezetési őrületben kidobálta a régi kályhát, kazánt (mert sok volt ilyen, 10-15 évvel ezelőtt), magára vessen. Azokhoz, ha minden kötél szakad, némi száraz fát bármikor lehet keríteni, de földgázt bányászni az udvaron kissé húzósabb vállalkozás.”
 • 4. MTT 2009. január 08. 11:46
  „Azért gondolom élesben nem lesz ennyire vicces a dolog...Belegondoltunk-e abba, hogy esetleg óvodák, bölcsik zárnak be, - hova tesszük a gyereket,- aztán munkahelyek, - honnan kapunk fizetést? - mivel főz, fűt, akinek a háztartása gázzal felszerelt? - érdekes, ok-okozatok, sajnos egyre életközelibbek.”
 • 3. Szilágyi_Zsolt 2009. január 08. 11:17
  „Iván januárban elutazik Szibériából a tengerpartra. Miután lepakolt a szállodai szobában, végigdől az ágyán és bekapcsolja a tévét. Az összes orosz csatornán rendkívüli híreket közölnek: szélvihar, hóátfúvások, sarkvidéki, -40-50 fokos hideg, az autók nem indulnak, a madarak megfagynak röptükben, leállt az élet a településeken stb. Aggódva felhívja a szomszédját, Szergejt.
  - Öregem, mi újság van otthon, éltek még? Tényleg mínusz ötven fokos hideg van nálatok?
  - Ugyan, dehogy! Nincs itt hidegebb -10-15 foknál.
  - Ne hülyéskedj, hiszen most mondta a tévé, hogy még az állatok is megfagytak!
  - Ja, hogy ODAKINT? Hát ott lehet!”
 • 2. Putyilov 2009. január 08. 07:08
  „Én azért megvizsgálnám közelebbről,tényleg képesek-e kitakarni bármit is. :):):):)”
 • 1. zotya975 2009. január 08. 06:36
  „Na azért Gaál Noéminek nincsenek akkora mellei! :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri gárdisták gyakorlatoztak éleslőszerrel

Győr - A Magyar Gárda Wass Albert Zászlóalja volt az az alakulat, amely éleslőszerrel gyakorlatozott… Tovább olvasom