Kisalföld logö

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 11°C | 21°C Még több cikk.

Kránitz-Németh vita a megyei önkormányzatról

Kránitz: a megyei közgyűlésnek nincsenek intézményei, feladat és hatásköre szinte nulla. Németh: "mi tudjuk, hogy mi a feladatunk."

Németh Zoltán (Fidesz-KDNP), a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke reagált Kránitz László közleményére:

"Szerencsére a választópolgárok nem Kránitz Lászlót bízták meg a megyei önkormányzat vezetésével, így az önkormányzat nem válhat a szocialisták kifizetőhelyévé. A képviselő úrnak komoly sérelmei vannak, amiért kiszorult az országos politikából, a helyi közösségek élete pedig cseppet sem fontos számára. A február 13-i közgyűlésen saját szocialista képviselőtársával keveredett vitába, amikor a közgyűlés nyilvánossága előtt fejtette ki, hogy a megyei közgyűlésnek semmi értelme nincs, szerinte ugyanis semmi fontos feladatot nem végzünk. Szerencsére még a testületben lévő párttársa sem osztotta ezt a véleményt. A kérdésemre, hogy akkor miért akart tagja lenni a számára teljesen felesleges testületnek pedig azt válaszolta: "mert parkoló pályán vagyok". Azért a tiszteletdíjat Ő is felveszi.

Kránitz úrral ellentétben mi tudjuk, hogy mi a feladatunk. Készítjük az Integrált Területi Programot, koordináljuk és összehangoljuk 183 megyei település fejlesztési elképzeléseit, előkészítjük a szlovák és osztrák határmenti programokat, érdekképviseletet látunk el több területen, valamint jónéhány milliárd forint fejlesztési pénz szétosztásában működünk közre. A hagyományos megyei feladatokat, mint pl. a választások lebonyolításában való részvételt stb. most nem is említem.

Tehát van dolgunk elég, de a feladatainkat megpróbáljuk maradéktalanul ellátni akkor is, ha Kránitz Lászlóra ezután sem számíthatunk. Továbbra is rendkívül takarékosan, mindössze 23 munkatárssal, akinek a bérköltségét, valamint a munkavégzéshez szükséges rezsiköltséget a költségvetésünk tartalmazza. Nálunk nincsenek zsíros állások, köztisztviselők dolgoznak a törvényben meghatározott bérért, van viszont rengeteg, sokszor éjszakába nyúló, vagy hétvégén végzett - túlórapénz nélküli - munka.

Az új útdíj szabályozási csomag pedig attól, hogy a képviselő úr nem akarja érteni, attól még a megye lakosainak 80%-át kedvezően érinti.

A megyei matricákkal kapcsolatban a tényszerűség kedvéért azért annyit muszáj megemlíteni, hogy az M1-es autópálya megyei használatáért a szocialista kormány intézkedései következtében egy útra!!! 900-1700 forint közötti összegeket kellett fizetni az elkészültét követően, a most érvényes tarifa szerint 5000 forintért korlátlanul használható egy egész éven át. Mellesleg ez a tavalyi tarifa nyolcadrésze!

Tehát aki csak ezen a szakaszon közlekedett, éves szinten 38 ezer forintot spórol. Aki Pestre jár, pedig kevesebb, mint a felét fizeti a tavalyi költségnek.

A magam részéről egyetértek azzal is, hogy az azonos kategóriájú, közpénzből fenntartott utak között ne legyen kivétel. Az elkerülő vagy bevezető utak üzemeltetése (hó eltakarítás, kátyúzás) is pont annyiba kerül, mint bármely más szakaszon. Emellett budaörsi, biatorbágyi bevásárlóközpontok megközelítése nem kell, hogy előnyt élvezzen azzal szemben, aki pl. Mosonmagyaróvár és Lébény között közlekedik. Ez a közteherviselés lényege.

A megye lakossága az M85-ös út elkészülte után pedig már olyan jelentős infrastruktúrát használhat majd, amelyhez képest a megyei matrica ára - pláne az autóhasználat költségeihez viszonyítva - jelentéktelenek" - írta Németh Zoltán.

Kránitz László, a megyei MSZP elnöke, a megyei közgyűlés tagjának közleménye:

˝A megyei közgyűlés Fideszes elnöke szerint az embereknek 5 ezer forint útdíj megfizetése nem jelenthet problémát. Aki képes autót fenntartani, annak lesz pénze arra is, hogy az autópálya Győrt elkerülő szakaszára kifizesse az útdíjat, ezért ezt a megyei önkormányzat elnöke nem tartja problémásnak.

Ez az álláspont cinikus és arcátlan. Az embereket újra csak sarcoló útdíj pedig marad. Ez volt a döntés az útdíj eltörlését kérő ellenzéki javaslatunkra. Ami eddig ingyenes volt, azért ezután fizetünk, mint a katonatiszt˝ - kezdte szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményét Kránitz László, a megyei MSZP elnöke, a megyei közgyűlés tagja.

Kránitz László így folytatta: ˝a fideszes erőpolitika és cinizmus hátterében (az Orbán-rezsimnek való feltétlen megfelelés mellett) az áll, hogy az útdíj megfizetése a megyei közgyűlés fideszes elnöke (és ettől a ciklustól) két alelnöke számára valóban nem jelent személyes problémát. Ők ugyanis nem fizetnek semmit. Számukra a szolgálati autó, a tankoláshoz szükséges benzinkártya, az autópálya matrica, a szolgálati mobiltelefon alapból jár, beleértve a magánhasználatot is. Ez derült ki a múlt heti megyei közgyűlésen, amikor azt firtattam, hogy a megyei vezetők a tiszteletdíjukon kívül, még milyen egyéb juttatást kapnak közpénzből˝.

Az MSZP megyei elnöke hozzétette: ˝mindez azért különösen felháborító és döbbenetes, mert a megyei közgyűlésnek nincsenek intézményei, feladat és hatásköre szinte nulla, mindösszesen a területfejlesztéssel van törvényben rendelt dolga, amit - ismerve az Orbán rezsim működését - úgyis felülről fognak megszabni és irányítani. Az évi közel 360 millió forintos költségvetés nagy része személyi jellegű kifizetésekre, az apparátus és a képviselők bérére, járulékaira megy el. A megyei önkormányzat egy szimpla kifizetőhely, látszatfeladatokkal, fideszes pártkatonák zsíros állása, ahol a következő 5 évben zavartalanul lehet urizálni˝ - fogalmazott Kránitz László.

˝Mindeközben az országban zajlik a nyomor alapú társadalom kiépítése, nőnek és szaporodnak a sarcok, egyre kiszolgáltatottabbá válnak a szegények, a pénztelen családok, a kisnyugdíjasok, a rokkantak, a közmunkából élők, az állástalan emberek és szegényedik el a középosztály˝ - zárul a sajtóközlemény.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri uszodateszt 2. - van már fogas és tükör is - fotók

A próbaüzem lejárta után másodszor is elmentünk Győr új uszodájába. Tovább olvasom