Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Közmunkás kölcsönbe a szomszédtól

A megyében az elmúlt hónapokban átlagosan ötszáznyolcvanan vettek részt a települések által szervezett közcélú munkában.

Némelyik faluban csak egy-egy, másutt közel harminc főt is foglalkoztatnak egyszerre.

A közcélú foglalkoztatást a települési önkormányzatok szervezik, főként önkormányzati feladatok ellátására. Ehhez előzetesen egy évre szóló közfoglalkoztatási tervet kell készíteni. Az önkormányzatnak a foglalkoztatott járandóságának csak öt százalékát kell biztosítani. A munkaügyi központ által rendelkezésre bocsátott adatok szerint januárban hétszáz, februárban ötszáz, márciusban ötszázhatvan főt vontak be közcélú munkába a megyében.

Győrszemerén az önkormányzat számít a legnagyobb munkáltatónak, jelenleg huszonhat közcélú munkást alkalmaznak, akik többek között a temetőgondozást végzik. Fotó: Krizsán Csaba
Győrszemerén az önkormányzat számít a legnagyobb munkáltatónak, jelenleg huszonhat közcélú munkást alkalmaznak, akik többek között a temetőgondozást végzik. Fotó: Krizsán Csaba

Győrszemerén Horváth Gyula polgármester szerint a legnagyobb munkáltatónak számít az önkormányzat. Most huszonhat közcélú munkást alkalmaznak – egész évre negyvenkettőt igényeltek –, akik elsősorban temetőgondozással, az árkok takarításával, kaszálással, útkarbantartással, fakivágással foglalkoznak, de segítenek közülük a védőnőnek és a hivatali adatfeldolgozásban is. Sőt, a településőr is közcélú foglalkoztatott. Felpécen négy közcélú foglalkoztatottról számoltak be a polgármesteri hivatalban. Ők a közterületekkel kapcsolatos feladatokat – parkosítás, fűnyírás – látják el, illetve konyhai és irodai kisegítőként tevékenykednek.

Lébényben jelenleg kilencen végeznek közcélú munkát, egész évre húszat terveznek. Ők többek között a parkokat, tereket gondozzák, valamint segédmunkát végeznek a település éppen zajló beruházásain.

Enesén most hetet alkalmaznak, akik sok más mellett a község intézményeinek utcáit, a köztereket ˝szeméttelenítik˝ vagy napjainkban éppen néhány pince víztelenítésében segédkeznek. Mihályiban három közmunkás gondozza a falu nyolchektáros közterületeit, illetve az intézmények takarítását. Markotabödögén – Győrszemerével ellentétben – csak egy helybeli közcélú foglalkoztatottat sikerült találnia a hivatalnak, aki főként az óvodai konyhán dolgozik, illetve egy másikat a körjegyzőséghez tartozó Rábcakapiról ˝kértek kölcsön˝, közterületrendezésre.

Olvasóink írták

 • 2. szocdem 2010. június 07. 11:57
  „Tessék, megmindtam!

  van feladat, és pénz is!

  Akkor miért nem hoznak létre állandó státuszokat a célra. Csak hogy a kisember nehogy jól járjon?? Hogy ne egy két hónapig, hanem állandóan legyen munkája???

  Na persze az állami alklamazottak létszámának csökkentését követeli a kormányaink mindenkori gazdája, ciki volna épp ezzel ellentétes értelmü lépéseket tenni..

  Ennyit a függetlenségről, a logikáról, és a demokrácia illuziójáról..”
 • 1. Imcsi 2010. június 07. 10:22
  „Vannak élelmes települések, és olyanok, amelyek nem tudnak élni a lehetőséggel!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dr. Tamás László János a győri Petz-kórház új igazgatója

A megyei kórház központi műtőrészlegének megbízott osztályvezető főorvosa vezetheti a Petzet -… Tovább olvasom