Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Közgyűlés: vita a termálról

Kétórás vitát folytatott csütörtökön a győri közgyűlés a termálfürdőről. A baloldal elfogadta a Kisalföld-cikkek nyomán a hűtés-fűtésről született városvezetési magyarázatot, a jobboldal elutasította azt.

„Előrebocsátom, ez a széksor nem a vádlottak padja" – mondta Balogh József polgármester a csütörtöki győri közgyűlés legnagyobb érdeklődéssel várt napirendi pontja, a termálvizsgálatról szóló tájékoztató előtt. A pulpituson a városvezetésen kívül többek között a Pannon-Víz rt., a fürdőt üzemeltető Rába Quelle Kft., a kivitelező Integrál-H rt. és a tervező is képviseltette magát. Eredics Imre alpolgármester kezdte a beszámolót a „bonyolult ügyről, amelyről nehéz egyszerűen tájékoztatást adni". Kifejtette: a létesítményt eredendően termálvízzel tervezték fűteni.

Eredics Imre alpolgármester hozzátette: egy 2002 áprilisában készült tanulmány szerint a termálvízzel való fűtés olyan mértékű vízigénnyel jár, hogy azzal a távfűtés igencsak versenyképes. Ezt követte az áttervezés, amelynek eredményeként a termálvíz hőjét a medencék hőtartására használják fel. A politikus szerint a fürdő próbaüzeme március végén ér véget, s az eddig elvégzett korrekciók az erre félretett szokásos tartalékkeretből megoldhatók.

Hibák, mulasztások

A jobboldalt korántsem nyugtatták meg ezek a válaszok. Antal Imre (Fidesz) például azt kérdezte: miért nem lehet elismerni, ha valaki hibázott ebben az ügyben? Szerinte ugyanis egyértelmű, hogy valaki hibás. Balogh József válaszában kifejtette, hogy már az elején elismerte, voltak hibák, mulasztások, összehangolatlanság.
Horváth László (Fidesz) arra volt kíváncsi, miért olyan nehéz megmérni a termálvíz hőfokát, hogy egy 2003. januári vizsgálat szerint nem éri el a hatvan Celsius-fokot, szeptemberben pedig már jóval meghaladja azt. (Balogh József szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: a Pannon-Víz rt. korábban azt állította, hogy negyvenfokos a víz.) Sipőcz Ernő, a Pannon-Víz rt. elnök-vezérigazgatója elmondta, mindhárom termálkútból hatvan fok feletti víz jön. Helyes Péter, az önkormányzat városépítési irodájának vezetője megjegyezte, hogy ha az elmúlt két hétben nem sajtócikkek olvasásával és dokumentumok áttanulmányozásával töltötte volna az idejét, akkor a termálban a szükséges változások egy része már meg is valósult volna. Felszólalásából az derült ki, hogy teljesen természetes módon nem volt olyan egyszerű megbecsülni a hőfokot. Horváth László kijelentette, ezt a választ nem tudja elfogadni.

Bodrossy Attila, a fürdő tervezője azt mondta: ő csak a mások által szolgáltatott adatokból tudott kiindulni. Azokból az derült ki, hogy a termálvízzel való fűtés üzemeltetési költsége (265 forintos köbméterenkénti áron számolva) 69 millió forint, ugyanez távhővel 26 millió. Horváth László arra hívta fel a figyelmet, hogy Sipőcz Ernő szavaiból az volt kivehető, a termálvíz köbméterenkénti ára az említettnél legalább 80 forinttal olcsóbb. Sipőcz megjegyezte, hogy a 265 forint még az azóta végrehajtott 450 milliós fejlesztés előtt volt érvényes ár. Arról nem esett szó, hogy ezzel a fejlesztéssel miért nem számoltak a termálvíz-kitermelés költségeinek meghatározásakor.
Bárány István (Pro Urbe), a Rába Quelle Kft. gazdasági igazgatója felszólalásában azt állította, a Kisalföld tegnapi cikkében rosszul idézte Lőrinczy József okleveles gépészmérnököt, a debreceni fürdő tervezőjét, aki bírálta a győri fürdőt. Lapunk tegnap este elérte a szakembert, aki megerősítette: a cikkben szereplő minden szavát vállalja.

Ciklikus és folyamatos

Graffelner Kálmán (SZDSZ) azon véleményének adott hangot, hogy a fűtést – amelyre folyamatosan szükség van – nem lehet termálvízzel – amelynek kitermelése ciklikus – megoldani. Arról már nem kezdődhetett vita, hogy az ország többi fürdőjében hogyan oldják meg ezt a problémát, mert a képviselő a napirendi pont lezárását kérte, amelyet az MSZP, az SZDSZ és a Pro Urbe képviselői meg is szavaztak.
A testület baloldali többsége elutasította Németh Zoltán jobboldali frakcióvezető javaslatát független vizsgálat elvégeztetésére. Ugyancsak a baloldal igen szavazataival, a jobboldal ellenében fogadta el a közgyűlés Eredics Imre alpolgármester tájékoztatóját.

Direktorválasztás

A képviselők zárt ülésen tárgyaltak a Győri Nemzeti Színház igazgatói pályázatáról. Rövid vita után nagy többséggel az a döntés született, hogy Korcsmáros György további öt évig irányíthatja az intézményt. A posztra egyébként hét jelölt volt.

Idén is fejleszt az Égáz

A fejlesztési munkálatokról és a gázellátási lehetőségekről számolt be az Észak-dunántúli Gázszolgáltató Rt. a közgyűlésen. Kiderült: a tervek szerint 3933 méter gerinchosszon újul meg idén a gázvezeték. Szó van a Kert utca, a Kálvária utca, a Táncsics Mihály utca, a Kiss Ernő utca, a Szarvas utca, a Lazaret utca, a Korányi Frigyes tér, a Töltés utca, a Kispásztor utca, a Zöld utca, a Bisinger sétány és a Kereszt utca egy-egy szakaszának vezetékcseréjéről. Fejlesztési igények érkeztek az Ötház utcából, Sárásról, valamint a ménfőcsanaki Győri útról.

Előzmények:

Megkezdték a rendszer átalakítását (2004-01-21) >>
A törvény cáfolja a hivatalt (2004-01-19) >>
Lezárult a termálvizsgálat (2004-01-16) >>
Hűtik és fűtik a győri termálvizet (2004-01-06) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önkormányzati vélemény

A Széchenyi-tervhez benyújtott elvi engedélyezési tervben az szerepelt, hogy a fürdő épületének… Tovább olvasom