Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Közgyűlés: Kamioncsordák a megye útjain

Győr - A megyei utak felújításáról szóló előterjesztésen vitázták a legtöbbet a képviselők. S egy új fogalommal gazdagodott szókincsünk: a "kamioncsorda" kifejezés a csornai elkerülő úttal kapcsolatban került a köztudatba. Korábban: Szabadfi Árpád hajszál pontosan tudta, hány bűncselekmény volt 2007-ben a megyében.

11.51 - Gyors végkifejlet
 
Huszonegy perc alatt igazgatói megbízásokról döntött a képviselő-testület,
illetve egy közoktatási megállapodás megújításáról, aztán földcseréről
Sarróddal, majd alapítványok támogatásáról... Valóban nem vitáztak egyik napirendi pontról sem, így véget ért a közgyűlés.

A nyári szünet a megyén szeptember 19-ig tart, a következő közgyűlés ugyanis azon a napon lesz.

A képviselők veszik a zakójukat/blézerüket, vakáció.

11.30 - folytatás

A nehezén már túl van a testület, a szünet után 29-en tértek vissza a terembe;  a 41 tagú testületből 38-an jelentek meg reggel, azóta tehát kilencen távoztak.

Mostantól valószínűleg felpörögnek az események, magyarán szavazásdömping jön. De majd meglátjuk, 15 napirendi pont van még hátra.

11.15: zárt ülés, aztán szünet következik.

10.50 - Nemzetbiztonságos

Hirtelen az 5. napirendhez értünk, ami a Nemzetbiztonsági Hivatal által
kezdeményezett nemzetbiztonsági védelemről szól. A közgyűlés köszöni, nem kér belőle, de a hivatal - ha mondjuk egy pénzügyi munkatársat akar felvenni - elvileg élhet ezzel az ellenőrzési lehetőséggel. Ez áll az elfogadásra szánt anyagban.

Az ismert politikai vita mostanra nagyjából lecsengett, a magánbeszélgetés sérthetetlenségéről szól a polémia itt, a megyén. Szakács megjegyzi, hogy államtitkárként a (magán)beszélgetéseit néha rögzítették, de ez rendben is volt. Erre figyelmezteti most Molnár Csabát is. Ezen a többiek nevetnek.

10.40 - Csornai úton a kamioncsordák

A megyei utak felújításáról szóló előterjesztés van soron.
A fidesz frakcióból Gyopáros Alpár csornai alpolgármester szólal fel elsőként.

"A csornai elkerülő, az egy csoda. Maga a varázsló." Most viccel? - néz fel mindenki. Igen, ironikusan sorolja, ki mindenki ígérte meg az elkerülő megépítését (Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc, Molnár Csaba), s
lett ezután miniszterelnök vagy államtitkár belőle(ezért varázsló, nyilván); de aztán elfelejtette az elkerülő utat. Gyopáros ezután bejelenti, hogy "mi, csornaiak polgári engedetlenségi akciót indítunk".

Molnár Csaba (MSZP) válasza: "Gyopáros képviselő úr ha elolvassa az
előterjesztés anyagát, akkor látja, hogy nem a csornai elkerülő útról szól a megyei előterjesztés. Értelmező olvasás kellene persze ehhez."
"A polgári engedetlenség biztos politikai tőkét szerez maguknak, de eredményt nem érnek el vele." Molnár is vehemens.

Ha a kamioncsordát idézőjelbe tesszük, a probléma megoldódik.
Ha a kamioncsordát idézőjelbe tesszük, a probléma megoldódik?


Gyopáros Alpár ismét: "Az olvasási képességet hagyjuk. Munka, odafigyelés és nem balhézás kell. 2002 óta várjuk, hogy történjen valami, s ön (értsd Molnár Csaba) mondta, hogy 2013-ig nem lesz semmi. Ez tizenegy év! Dolgozzanak már, legyenek szívesek! Vagy el lehet menni."

Hordós Istvánt (MSZP) is "kiveri a víz és szentségel", amikor végigmegy ezen az úton, de nem gondolja, hogy "ezt az indulatot érdemes belevinni az elfogadásra szánt anyagba". Magyarán azt szeretné, hogy húzzanak ki olyan (indulat)szavakat az előterjesztésből, mint például a "kamioncsorda".

Széles Sándor Fidesz-frakcióvezető: "Ha a kamioncsordát idézőjelbe tesszük, a probléma megoldódik." Aztán abba is belemegy, hogy vegyék ki a szót, ha ezen múlik a békesség.

Visszaállt a béke, a kamioncsordából a kamionkonvoj lett.
Az oktatási bizottság fideszes elnöke is szót kér, aki magyartanár: "Ezek nem indulatszavak, muszáj elmondanom."

Szakács Imre: "Nyelvtanból mindig kettes voltam, de jó, fogadjuk el így."
Szavazás jön a napirendi pontról, ami "a megye közúthálózatának felújításával és a tervezett új nyomvonalak kiépítésével" kapcsolatos közgyűlési nyilatkozat: 28 igen, 8 nem, 2 tartózkodás.

Molnár Csaba MSZP-frakcióvezető is távozik a teremből, előtte telefonja jött.

10.10: a rendőrök távoztak a teremből, maradtak a képviselők, az
intézményvezetők és a megyeházi munkatársak.

9.40-

A kérdések: persze, hogy szóba került a foci EB:
- Ha vissza kellene állítani a határellenőrzést, hány fővel tudnánk biztosítani a határt?
- Ha vissza kellene állítani a határellenőrzést az eredeti feltételek mellett,
ahhoz 400 főre van szükség. Ez a mostani létszámnál megvan.

Samu László átveszi a szót Szabadfitól, s olyan mobil rendőri századról beszél, ami nem megyei, hanem régiós feladatot hajtana végre, mélységi ellenőrzéssel is.

- Ha a gyilkosságokban 100 százalék a felderítési mutató nálunk, akkor hogyan lehetünk ezzel csak az ötödikek az országban...? (Ez nyilván költői kérdés volt - a szerk.) Stipkovits Pál (MSZP) a kérdéseit lassan főkapitány-szintű prezentációval egészíti ki, szerinte Mosonmagyaróváron a főherceg (ez egy szobor) pálcáját azóta nem törik le, amióta oda térfigyelő kamerát helyeztek. A zéró toleranciáról is hosszasan és teljes átéléssel beszél - bevezetését helyesli.

Szakács Imre megyei elnök is egy "best offal" köszöni meg a rendőri vezetés jelenlétét a közgyűlésen: "Bort, búzát, békességet, szeressük a rendőrséget." A megyei rendőrkapitányság éves beszámolóját egyhangúlag, 38 igennel fogadta el a közgyűlés.

9.10-9.40 - Szabadfi "best of"

Szabadfi Árpád hajszál pontosan tudja, hány bűncselekmény volt 2007-ben a megyében: 13.175. "A trendek legyenek jók" - mondja a felderítési mutatóknál a főkapitány, s azt is hozzáteszi, azért nem haragszik kollégára, ha egyszer mondjuk rosszabb mutatót tud csak felmutatni, ha jók egyébként a "trendek".

Szabadfi "best of": "A lehetetlen nem ismerjük, a csodákra kicsit azért még várni kell" - ezt a létszámról és a kollégák országos átlagnál magasabb szintű teljesítményéről mondta.

Szabadfi Árpád (archív, 2007)
Szabadfi Árpád (archív, 2007)

A közterületek biztonsága évről évre jobb: a grafikonokat piros fényű tollal mutatja a főkapitány. Mosoly az arcokon: a grafikon a megyéket szín alapján rangsorolja, a sötétbarna a legrosszabb, a fehér a legjobb (mi a fehér kategóriába esünk - a szerk.); Szabadfi a barnára utalva azt mondja, nem akar mélyebb összefüggésekre utalni, de ugye mindenki érti...

A volt határőrök a hátteret biztosítják, a közterületekre nem tudják vezényelni őket - árulja el a főkapitány. Migráció,  határhelyzet: "Az embercsempészetek száma 101-ről 28-ra csökkent az első öt hónapban - a mélységi ellenőrzéseknek hála. El kell kezdeni már Szabolcsban és Ukrajnában dolgozni." "Trükkös lopás hetek óta nincs az autópályán." "Viszont szlovák autófeltörők jönnek ide hozzánk, aztán hazamennek."

Szabadfi fél órát beszélt. Kérdések is jöhetnek mostantól a képviselőktől.
Általában ilyenkor szoktak köszönetet mondani a politikusok a rendőrségnek, meglátjuk, most mi lesz.

9.10 - Csúcsbiztosítás

Rendőri csúcsbiztosítás a megyeháza dísztermében, itt ül ugyanis Samu László, az országos rendőrfőkapitány helyettese, Szabadfi Árpád megyei rendőrfőkapitány, valamint a megyei-városi rendőrvezetés egy része. Nem kell rosszra gondolni, a megyei kapitányság éves beszámolója jön. Szabadfi most kezdi, általában egy órás szokott lenni a prezentációja, most kiderül, mennyivel készült. A főkapitány önvallomással kezdi: még 50 napja van az angol nyelvtanfolyamból, s ha ezt befejezi, legközelebb akár már angolul is megszólal. Hamarosan részletezzük a beszámolója legfontosabb részeit. Most figyelünk tehát.


9.00 - Gratuláció az államtitkának

Elkezdődött a megyei közgyűlés júniusi ülése, 13-áról és a babonákról senki sem beszél, Szakács Imre (Fidesz) megyei elnök azonban gratulál a szocialista frakcióvezetőnek, Molnár Csabának az államtitkári kinevezéséhez. (Aki esetleg nem tudná: Molnár lett a gazdasági csúcsminisztérium egyik államtitkára.) Szakács megjegyzi, hogy a megyei közgyűlés rangját is emeli, hogy van egy államtitkára, majd hozzáteszi, hogy ez akkor is így volt, amikor más volt az államtitkár. Máris nevet a képviselő-testület: a korábbi államtitkár ugyanis maga Szakács Imre volt.

(További részletek a szombati Kisalföldben.)

Olvasóink írták

 • 17. Hun 2008. június 16. 09:45
  „Hol mennek a kamionok 90-el csornán? 100m-enként meg kell állni.
  Miért nem mehet 17 konvojban?
  És nem csak a kamionok kipufogógáza mérgező, hanem a dízelé úgy simán.Szerencsére a technika fejlődik, és az újabb motorok már arányosan jobb hatásfokkal és emisszióval dolgoznak, mint a személyautók.
  Van ilyen európában is, még rosszabb is.
  Na de ez nem mentség. Le kell zárni a 85 és 86-ost addig, amíg nincs papír arról, hogy mondjuk 2 éven belül itt az elkerülő.
  Még a kamioncsorda is örülne neki, mert nekik se mindegy, hogy át kell vergődni csornán, vagy csak elsuhanni mellette.
  De a gyurcsótány azt mondta, hogy tüntessenek, majd megunják. Kb a csornaiakkal is így állnak az okosak. Amíg ezt megtehetik, addig meg is teszik. Mert a szép szóra ezek nem hallgatnak.”
 • 16. d. 2008. június 15. 21:46
  „joco1!
  lehet hogy a rögzitett sebesség 90.De mennyi a megengedett sebesség lakott területen belül?????
  Mert ugye ott is 90-el száguldozik a csorda.
  És igenis csordamodjára.
  Amikor 17 megy konvojban, amit ugye szintén nem lehetne.
  Vagy te miről beszélsz?
  nem a 86-osról?
  Ébredj már fel ember!
  Abban egyetértek veled h autopálya kell!De nem most, már a redszerváltás előtt az kelett volna a 86-os kiváltására.
  De addig is amig az autopálya elkészül / biztos vagyok benne h nem mostanában lesz/ kell valami megoldás!
  És erre, figyelemfelkeltésnek jo ötlet blokkolni az utat.
  Bár eddigi tapasztalataim alapján azt mondhatom, hogy ez sem érdekel senkit!
  Sajnos :(
  Pedig csak egy nagyon fontos dolgot had mondjak: Mindenki tudja ha a kamionok kipufogogáza nagyon de nagyon mérgező, nagyon káros hatássak van az egészségere.
  Nézz utánna hány száguld végig lakott területeken naponta.
  Hol látsz te ilyet europában ?”
 • 15. anti-feri 2008. június 15. 17:37
  „Kár olyannal vitatkozni,akit megcsapott a vonatfüst.Vagy akinek valakije párttitkár volt.Mert aki úgy látja, hogy most minden a legnagyobb rendben megy, az ugyebár nem lát az orránál messzebb.
  Nézd meg googliba, hogy csak és kizárólag a Széchenyi-terv -en belül hány beruházás volt.De te biztos nem találsz majd egyet sem, mert nem volt egysem, csak a zsebdiktátor ellopta a pénz.Meg eladott mindent,stb .A feri meg kénytelen saját zsebből felépíteni az országot(mivel a zsidesz ellopott és eladott mindent,nem is maradt semmi), ami egyre szeb és szebb, és még bennünk is van.
  ui:
  -Mi a bajod a pápai elkerülő minőségével? Bár csak a csornai is
  ilyen lenne.
  -Én nem modom, hogy a feri nem csinált semmit(pedig ezt ő maga is elkotyogta),de te mondod ezt o.v.-ra. Kicsit elvakult itt valaki...
  Mindenki azt nem lát, amit nem akar.”
 • 14. joco1 2008. június 15. 13:17
  „anti-feri:mást ugye(pápai elkerülüö) kedvenced nem épitett?ja és az épités minöségéhez mit szolsz? ja és Csornán a zsebdiktátor és ill .a helyi fö fidesztnyik uralma alatt még arrol sem volt szó, hogy lesz ELKERÜLÖ út.Az autopályák épitésénél várjunk addig mig piciny zsebdiktátor hatalomra kerül és kedvenc apukája megkapja a "beszállitási" lehetöséget" tudod ugy mint akkor mikor még ovi volt hatalmon, tudod ugy, hogy a korábbi beszállitoikat "kiüzték" a buliból. Tudod épiteni kell és nem "letiltani", föleg nem ugy, hogy majd a haveri /baráti és föleg családi kör dupla pénzért épithessen. Bocsi, de az egész reagálásom(12)-ben a lényeg nem a zsebdiktátor leendö terveiről szoltak”
 • 13. anti-feri 2008. június 15. 11:41
  „jocó1 vedd már észre magad.Nem tűnt még fel, hogy 2002 óta nem a te kis zsebdiktátorod van hatalmon?A pápai elkerülőt a Széchenyi-terv keretein belül építették.Azt is a feri fizette talán? Ki a hibás, amikor ez a kúrmány mondja azt, hogy nem kell csornára elkerülő? Biztos az Orbán mondta nekik.Vagy zsarolja őket.
  Leállítja az autópálya építést? Nagyon helyes! Ennyi pénzért nem kell autópályát építeni.Szlovéniában ennyiért a síkságon is viadukt lenne. Pedig a magyar autópályák milyen viharos tempóban épülnek.Nem kell csak azért pályát építeni, hogy kitömjék valakinek a zsebét. Mert ezt az építést maximum feléért kéne csinálni.”
 • 12. joco1 2008. június 15. 07:24
  „d:ezek a "kamioncsordák" nem száguldoznak(kivétel a volt Szu.beliek) mert rögzitett sebeséggel(90) mehetnek. Az utakat pedig "mi "csináltuk ilyen gyenge minőségben, hogy nem "birják" el öket. Tölünk nyugatabbra miért nem tudják"tönkre" tenni?
  "autopály kell":igen azok is, de nem utak "blokkolásával". Mikor fidesz és korábban az MDF-volt hatalmon miért nem jöttél elő eme oltári jó ötleteddel. Ja és a kis zsebdiktátor a már folyamatban lévő autopálya épitéseket is le akarja állitani. Remélem egy esetleges ujabb ovi uralom alatt is ilyen ötleteid lesznek”
 • 11. d. 2008. június 15. 04:53
  „találo kifejezés a kamioncsordák. és igaz is. épp ugy viselkednek mint az állatok, és ugy száguldoznak keresztül az országon mint az állatok.
  tönkretéve az utakat!
  barvo Gyopárosi!
  feltétlen szolj mikor lesz a polgári engedetlenség !
  sztem sokan leszünk”
 • 10. Lizsu 2008. június 14. 10:45
  „Nemááááá
  :p”
 • 9. Lizsu 2008. június 14. 10:43
  „|^^^^^^^^^^^^^^| ||
  | KAMIONCSORDA | ||´|";, ___
  |_..._..._______===|=||_|__|.
  "(@)´(@)"""´´"**|(@)(@)*** **´´(@)

  |^^^^^^^^^^^^^^| ||
  | KAMIONCSORDA | ||´|";, ___
  |_..._..._______===|=||_|__|.
  "(@)´(@)"""´´"**|(@)(@)*** **´´(@) |^^^^^^^^^^^^^^| ||
  | KAMIONCSORDA | ||´|";, ___
  |_..._..._______===|=||_|__|.
  "(@)´(@)"""´´"**|(@)(@)*** **´´(@)

  |^^^^^^^^^^^^^^| ||
  | KAMIONCSORDA | ||´|";, ___
  |_..._..._______===|=||_|__|.
  "(@)´(@)"""´´"**|(@)(@)*** **´´(@)”
 • 8. joco1 2008. június 14. 07:06
  „MEGJ: Szakácsnak mint államtitkártnak a magán telefonbeszélgetéseit senki-biroi engedély nélkül- nem "rögzithette". Ha pedig ö tud arrol, hogy "rögzitették", tegyen feljelentést, na de már egy fidesznyik volt miniszter is korábban arrol beszélt, hogy az ö hatalmuk idején minden minisztériumban "rögzitették" a magán és hivatali beszélgetéseket. Mivel ilyent a nemzetbiztonsági törvény -nem ismer tehát ilyen- nem volt , akkor a fidesz párt saját "lehallgato" birgádja ténykedett?A beszélgetések ált.rögzitését ugy engedélyezik, hogy a beszélgetés elejéln közli egy géphang, hogy felvétel készül a beszélgetésről. Hát Hölgyeim/Uraim a kis zsebdiktátor esetleges hatalomra kerülésével várhattó, hogy minden beszélgetést rögziteni fognak? Föleg a már listájukon szereplö nem "szimpatizálok" táboráét?”
 • 7. autopalya kell 2008. június 13. 19:27
  „A kovetkezo modon lehet elerni, hogy az elvtarsak felfigyeljenek a dologra. Gyortol Soproning tobb helyen le kell blokkolni az utat traktorokkal addig, amig targyalni le nem ulnek, illetve a soproni hataratkelot. Ha a kamionok nem tudnak kozlekedni csak rengeteg kesessel, elobb utobb lesz valami.

  Egy autopalya kell Gyortol Sopronig, es nem csak egy elkerulo...
  Az osztrak paraszt mar evtizedek ota igy eri el amit akar, miert nem vesszuk at eszt is az osztrakoktol???”
 • 6. Soproni Polgár 2008. június 13. 16:45
  „Szabadfi Árpád megyei rendőrkapitány:

  "A lehetetlen nem ismerjük, a csodákra kicsit azért még várni kell"

  NO EZ NEM SOPRONI RENDŐRKAPITÁNYSÁGRÓL SZÓL, AZ BIZTOS!

  ITT NEM LÉPNEK FEL A SZABÁLYSÉRTŐKKEL SZEMBEN, MÉG LAKOSSÁGI BEJELENTÉS ESETÉN IS CSAK TÖBBSZÖRI NÓGATÁSRA HAJLANDÓAK INTÉZKEDNI, EZZEL LEHETŐSÉGET ADVA A SZABÁLYSÉRTŐK, PL.: SZABÁLYTALANUL, TILTOTT HELYEN PARKOLÓK, MEGLÉPÉSÉRE.

  SOPRONBAN EZ A:

  "SZOLGÁLUNK és VÉDÜNK!"

  A szabálysértők védelme!- s kenek a szolgálata?”
 • 5. pipitér 2008. június 13. 16:32
  „Áder sem volt kicsi pozícióban anno,de akárhogyis Csornának már régóta kell az elkerülő. Balesetek, 30-as táblák, fák alatt bújkáló rendőrok trafikkal, kell ez? A Szakács nem jogi végzettségű? 2-es nyelvtannal?”
 • 4. mi a fsz van má megint? 2008. június 13. 14:08
  „"A volt határőrök a hátteret biztosítják, a közterületekre nem tudják vezényelni őket - árulja el a főkapitány."

  érdekes, én meg látok közterületen volt határőröket
  vagy én látok rosszul, vagy valaki megint hazudik”
 • 3. GRRR 2008. június 13. 13:40
  „HÁT MI INDOKOLJA AZT, HOGYS CSORNA KÖRÉ MIND A MAI NAPIG NEM SIKERÜLT ELKERÜLŐ UTAT ÉPÍTENI???!

  MI???!

  MINT ÍRTAM MA MÁR EGY MÁSIK HELYRE IS...

  MINDET,AKI ELLENE TETT VALAHA IS!”
 • 2. Hun 2008. június 13. 13:12
  „Molnár Csaba (moderálva: a szerk.)
  Vátra 10 házért elkerülőt "építenek", Csornát meg lesz@rják?
  Ez valami busszú azért , mert Csorna tisztességes módon nem az mszp seggét nyalja,mint azt őkelme elvárná? Kit képvisel az ilyen?
  Elmondhatta volna, mi az, ami indokolja az elkerülő meg nem építését. Ha egy másik kormány nem csinálta volna meg a pápai elkerülőt, talán az is úgy állna, mint a csornai. Szégyellhetik a pofájukat!!!”
 • 1. Putyilov 2008. június 13. 12:49
  „Molnár Csabának üzenem,hogy térjen haza szülőfalujába és közlekedjen.
  Majd megtudná,mekkora szükség van arra az annyit ígérgetett elkerülőre.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már tűzik ki az enesei elkerülőt

Enese térsége - Ezen a héten kitűzik a földmérők a 85-ös főút enesei elkerülő szakaszának… Tovább olvasom