Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Közel és mégis messze az almafától

Győr - Apjukat, bácsikáikat, és még mennyi zenészt a családból Járókának ismernek, Sándor két fia, az ifjú Sándor és Ádám Jávorkai néven szerepel a világ koncerttermeiben. De nagy név lett a felvett név is...
Lehet-e ezzel a névvel, hogy Járóka, más mesterséget űzni, mint zenélni? – kérdezhetné naivan valaki Győrben, mikor rengeteg a zenész Járóka már oly régóta... Csupán most egy ágát követve a családnak: Járóka János, József, Sándor és László apja ugyan szépen hegedült, de géplakatosként kereste a kenyerét. A fiúk viszont profiként muzsikáltak. A most ötvenhét éves János például zeneiskolába járt, aztán a Révaiba, tanult zenész, konzervatóriumot végzett, 1974 óta a Győri Filharmonikus Zenekar nagybőgőse, van tehetsége a képzőművészethez, naiv festő és nem mellesleg szobrász is. Jóska ugyancsak nagybőgős, László zongorista, Sándor hegedűs, prímás. Egykori tanára, idős Metzker Károly nagyra tartotta tehetségét, büszke lenne rá, hát még Sándor két fiára. Micsoda karrier az ő pályájuk.

Az édesapa, Járóka Sándor, a csellóművész Ádám, az édesanya, Berky Judit, a hegedűművész Sándor és a nagybácsi, Járóka János. Fotó: Szük Ödön
Az édesapa, Járóka Sándor, a csellóművész Ádám, az édesanya, Berky Judit, a hegedűművész Sándor és a nagybácsi, Járóka János. Fotó: Szük Ödön

Az ifjú Sándor harminchét éves, a nála hét évvel fiatalabb öccsével, Ádámmal most olyasmire készül, ami bizonyosan példátlan is lesz a családban. A zeneművészet doktori címének megszerzéséért dolgoznak ősztől Bécsben. A Járóka fiúk zenei pályája Győrből indult, igaz, a fiatalabb a zeneiskolát már a fővárosban végezte. Mindketten pályáztak a zeneművészeti főiskola budapesti és bécsi kurzusára is, mindkét helyre felvették őket, aztán a számukra nehezebbiket, a bécsit választották. Kitűnő tanáraik voltak, öt év alatt megszerezték a kisdiplomát, aztán további három év alatt a magiszterit: 2004-ben végeztek. Sándor hegedű-, Ádám csellóművész. Régóta világjáró pódiumművészek. Mert új úton kívántak indulni, a Jávorkai művésznevet vették fel. Sándort nem lehet meglepni, ezért sokszor hívják koncertre beugróként is, Ádámban óriási a versenyszellem. Jellemző, csellósként nyert zongoraversenyt. Nemrég, júliusban a Padovában tartott csellóversenyen több mint kétszáz benevező közül megszerezte az abszolút első díjat. Kamarazenélésben és szólóban is ő lett a legjobb.

Egyiptomtól Japánig és Kínáig, és persze Európa számos országában felléptek. Japánban mesterkurzust tartottak, Bartók és Kodály módszerét tanították. Felléptek két-háromezres közönség előtt. Négy éve a Varsóban rendezett uniós örömkoncerten ők képviselték Magyarországot. A Schleswig–Holstein zenei fesztiválon tavaly magyar évad volt, Sándor és Ádám lépett pódiumra színeinkben, s noha az idei az oroszoké, a két magyart újra meghívták. A két „Járóka" fiú rövidesen a bécsi filharmonikusokkal indul nagy európai koncertre.

A nagybácsi, Járóka János, idős Járóka Sándor, a fiúk és édesanyjuk, Berky Judit zongoraművész társaságában beszélgetünk. Jánosnak bő három évtizede Győrben tapsolnak, prímás Sándor testvére is ide került, fiai már-már világpolgárok.

Legritkábban idehaza lépnek fel, Ádámnak viszont késő ősszel a megyeszékhelyen lesz koncertje a győri filharmonikusokkal. Amikor csak elérhető közelségben vannak, a szülők elutaznak fiaik koncertjére. Osztozni sikerükben? Ez a fellépés végén lehetséges, az édesanyja sokkal inkább agyonizgulja magát. Ő és férje is nagyon is tisztában van azzal, milyen magasra jutottak pályájukon a gyerekek. Az ifjú Sándornak és Ádámnak is felajánlották az osztrák állampolgárságot, ám nem éltek vele. Magyarok és magyarok is maradnak. A földkerekség sok szép helyén jártak már, de legjobban idehaza érzik magukat. Az idehaza máig Győrt jelenti számukra.

Olvasóink írták

  • 1. aranyapa 2012. augusztus 13. 18:02
    „Tisztelet és megbecsülés övez benneteket gratulálok nektek .Sok sikert kívánok”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hol vannak a milliók?

Győr - Vaskos az akta, sok a sértett, így szinte bizonyos, hogy még hetekig eltart annak a… Tovább olvasom