Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Kötelező biztosítás: megesik, hogy Sopronnál veszélyesebb település Mosonszentmiklós

Vajon mennyire számít a kötelező biztosítások megkötésénél, hogy egy-egy autós melyik településen él? Ami biztos: számít, de ennek baromi nehéz utánaszámolni.

"A kötelező biztosítások piacán a szakértők 5-10 százalékos díjemelkedést vártak idén, de a tarifák alakulása egyértelműen azt mutatta, hogy mindez nem valósult meg" – kezdte portálunk érdeklődésére Walczer Ferenc, a győri A.B.A. ALFA Biztosítási Alkusz Kft. ügyvezető igazgatója.

"Az igazi kötelező váltásos boom november végére várható"

"Úgy tapasztaljuk, hogy egyelőre kalkulálnak, érdeklődnek az autósok, s mindképp megvárják, hogy a jelenlegi biztosítójuktól megkapják az aktuális díjértesítőt. Így az igazi kötelező váltásos boom november végére várható.

Az a markáns változás mindenképp igazságosabbá tette a rendszert, hogy az autók teljesítményét ezentúl kW-ban számolják" – közölte Walczer Ferenc.

Majd hozzátette: "van olyan hazai biztosító, amely grátiszként adja a kötelező biztosításhoz az aktív kárrendezést. Az ügyfeleinknek mindig ajánlom, hogy vegyék figyelembe ezt a lehetőséget, hisz baj esetén sok mindenben a segítségükre lehet".

Ide kattintva hallgathatják meg a biztosítási szakértő tanácsait! - videó


Három példa a spórolásra

Most pedig nézzünk három példát arra, hogy miként csökkentette három megyei autós a kötelező biztosításának tarifáját.

Egy 1,9-es, 51 kW teljesítményű Citroen 1988-as születésű győri tulajdonosa 2010-ben 44 676 forintot fizetett be a kötelező biztosításra, de 2011-re ezt az összeget sikerült 23 052 forintra lealkudni.

Egy 1971-es születésű győri autósnak 1,4-es, 55 kW teljesítményű Fordjára eddig 14 372 forintot kellett feladnia évente, most ezt a tételt sikerült 3000 forinttal csökkenteni, egészen konkrétan 11 292 forintra.

Végezetül, nézzük, mennyit tudott spórolni egy 1,4-es, 44 kW teljesítményű Opel tulajdonosa. 2010-ben 12 152 forintot utalt el a kötelezőre, míg 2011-ben 10 ezer forint alá sikerült csúsznia: pontosan 9295 forinttal.


Ha megtörténik a baj, kiderül, mennyire korrekt biztosítóval állt össze a kár okozója. Fotónk illusztráció.
Ha megtörténik a baj, kiderül, mennyire korrekt biztosítóval állt össze a kár okozója. Fotónk illusztráció.

Mennyire számít, hol él megyénkben az autós a kötelező megállapításánál?

Arra a kérdésünkre, hogy mennyire számít a kötelező biztosítások díjainak megállapításánál az a tényező, hogy ki milyen lélekszámú településen él, Walczer Ferenc úgy válaszolt: "az tény, hogy Budapesten valóban jóval magasabb tarifákkal kalkulálhatnak az autósok, mint átlagosan máshol, de megyei szintre ezt nagyon nehéz korrekten lebontani".

"A biztosítók a saját baleseti statisztikáik alapján döntik el, melyik települést ítélik veszélyesnek, illetve kevésbé kockázatosnak. A tizennégy piaci szereplő természetesen más-más adatokkal dolgozik, hisz mindegyik biztosító csak azt veszi alapul, hogy a saját ügyfeleik hol, milyen mértékű balesetet szenvedtek.

E szempontból megyénkben Győr a legveszélyesebb a legtöbb biztosítónál, de akad rá példa, hogy kisebb települést kockázatosabbnak tartanak a biztosítók, mint városokat.

Ennek tükrében nehéz konkrétumokat említeni, de azt általánosságban kijelentethetjük, hogy Győrt többnyire Sopron követi a sorban" - tudtuk meg Walczer Ferenctől.

Amikor Mosonszentmiklós veszélyesebb és drágább, mint a Hűség városa

Akad ugyanakkor olyan biztosító, amely veszélyességi listáján Sopron, Mosonmagyaróvár és Kapuvár a legjobb besorolást kapta, miközben Mosonszentmiklós és Mosonudvar a közepesen kockázatos települések közé került a kötelező tarifák megállapításánál.

Ráadásul a szóban forgó tételek azért sántítanak kicsit, hisz azt véletlenül sem veszik figyelembe, ha egy kisebb községben élő autós Győrben dolgozik – s nap mint nap autóval jár a munkahelyére.


Kötelezős kedvezményt kap, ha előfizet egy újságra!

Íme, egy példa arra, hogy a biztosítók kellően bonyolult kötelezős számításaikat még különleges kedvezményekkel is képesek "megbolondítani".

Van olyan magyar biztosító ugyanis, amely 5 százaléknyi kedvezményt biztosít a kötelező díjából, ha az autós előfizet egy bizonyos újságra.

Annyit elárulhatunk: motorgőzös lapról van szó.  


Nyitóoldalunkon látható fotó illusztráció.

Olvasóink írták

  • 1. BsBe 2010. november 09. 06:51
    „2010-ben 44 676 forintot fizetett be a kötelező biztosításra, de 2011-re ezt az összeget sikerült 23 052 forintra lealkudni...... félreértés ne essék, nem az Alkusznak sikerült lealkudnia, a díjat a biztosítók állapítják meg. Az Alkusz a megállapított díjak alapján választ és ajánl. De tessék vigyázni, mert van amikor jóval kedvezőbb díjat (pl. nem veszi figyelembe az adott biztosítók feltételeit az adott kedvezményekhez) a jogosnál, aztán az ügyfél vitatkozhat a biztosítóval, mert az árgarancia csak duma)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lúdas Matyi Győrbe jön!

A Múzeumok Őszbúcsúztató Vígasságának keretén belül városunkba látogat november 13-én Fazekas Mihály… Tovább olvasom