Kisalföld logö

2018. 07. 16. hétfő - Valter 17°C | 27°C Még több cikk.

Könnyes évadnyitó a Győri Balettnél - fotó

A fenntartó nevében lelkes köszöntővel indította be a Győri Balett 39. évadát Rózsavölgyi László bizottsági elnök, amit Kiss János balettigazgató könnyezve folytatott.
A város támogatása biztos, így a sikeres munkához minden adott. A közhelyesen hangzó tény nagyon is fontos alap ahhoz, hogy a társulat megvalósítsa az idei évadra tervezett álmokat, köztük a két új bemutatót. A mindig családias társulati ülést a megszokottnál is nagyobb érzelmekkel kezdte Kiss János, aki megkönnyezte négy táncosától a búcsút.

Huszonöt év állandó, sikeres színpadi jelenlét után szakmai nyugdíjas lett Pátkai Balázs Harangozó-díjas táncművész, aki bár hivatalosan „csak" negyedszázada tagja a Győri Balettnek, balettiskolás növendékként már színpadra lépett tőle elköszönő igazgatójával. A meghatódás így lett teljesen indokolt: „Kisgyerek volt, mikor fogtam a kezét és együtt szaladtunk a színpadon a Jézus, az ember fiában..." (1986-ot írtunk ekkor, a szerz.)
Huszonöt évet volt a társulat tagja Fuchs Renáta is, 19 év után a táncművészeti egyetemen fog tanítani Sóthy Virág, két gyermekét neveli családanyaként Horváth M. Lilla. Molnár Ilona igazgatóhelyettes decemberben köszön el, hiába a határozott marasztalás.
Thales Henrique, Bálint Adél,  Luka Dimic és Herkovics Eszter Adria a Győri Balett új táncosai. Fotók: Bertleff AndrásEltáncolt irodalom

Hogy milyen lesz a két új premier? Kiss János azoknak a nézői igényeknek kíván megfelelni, akik meglepetést várnak a társulattól. Nathaniel Hawthorne A skarlát betű és Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg című művéből készül az évad két új bemutatója. A skarlát betű premierje november 11-én lesz, a regényből készülő táncjátékot Velekei László koreografálja, a próbák már elkezdődtek, nemzetközi stáb segíti az ősbemutatót.

A kis herceget gyerekeknek készítik, a bemutató jövőre lesz Zachár Loránd koreográfiájával. A Győri Balett missziónak tekinti, hogy a kisebbekhez is szóljon, „a jövő a mi kezünkben van, nekünk kell gondoskodni arról, hogy kineveljük a gyerekeket, »megfertőzzük« a táncművészettel, a színházművészet szeretetével" – érvelt az igazgató.

Győrben kezdődik az év

Az országos évadnyitó ünnepség szeptember 8-án lesz a Győri Nemzeti Színházban, mellé Magyar Művészeti Akadémia – A színházművészet jövője címmel konferenciát szerveznek. A közönség a délután öt órakor kezdődő gálán az idei Kaszás Attila-díj kitüntetettjét ismerheti meg.

Házon kívül

A győri kötelezettségek mellett a nemzeti elvárásoknak is meg kell felelniük, így ismét lesz karácsonykor Diótörő a veszprémi, budapesti és szombathelyi arénákban. Külföldi turnéhelyszínként Bécs, Olaszország és Moszkva már biztos. Az évad ezúttal a 14. táncfesztivállal zárul, amit június 18-tól rendeznek.

Új „családtagok"

A társulatba négy táncos érkezik: Bálint Adél, Herkovics Eszter Adria, Luka Dimic, Thales Henrique. A két férfi táncos szerb és brazil nemzetiségű, Bécsből szerződnek Győrbe. A gazdasági csoportot Faludi Armilla vezeti.
Repertoáron marad

Szegény Dzsoni és Árnika, Rómeó és Júlia, Belső hangok, Romance, Bolero, Carmina Burana, Diótörő, Egy varsói menekült.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az V. Szigetköz Agility Kupát rendezik Győrzámolyon

Az V. Szigetköz Agility Kupát rendezik Győrzámolyon
Az A-Team Győri Agility Egyesület szeptember 2-án és 3-án, szombaton és vasárnap a győrzámolyi… Tovább olvasom