Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 0°C

Kizárólag adózott pálinka adható el

A ˝ki, hol, mivel és miből?˝ – kérdéseket most leggyakrabban a pálinkafőzés szabályainak módosításával kapcsolatban teszik fel az emberek.


Újdonság, hogy akár a bérfőzött, akár a magánfőzés keretében előállított párlatot el lehet adni. De csak adózottan, s legfeljebb kétliteres kiszerelésben, zárjeggyel ellátva.

A Kisalföld számos alkalommal beszámolt arról, hogy a jövedéki törvény szeptember 27-től lehetővé teszi minden 18. életévét betöltött természetes személy számára az otthoni pálinkafőzést. A Vám- és Pénzügyőrség Nyugat-dunántúli Regionális Parancsnokságának szóvivője, Cséve Szabolcs főhadnagy megkeresésünkre elmondta, a jogszabály konkrét előírásainak betartását a vámhatóság ellenőrzi.

– A párlat előállításához a jogszabály meghagyta a bérfőzés intézményét, így a továbbiakban is lehetséges bérfőzető természetes személynek szeszfőzdében párlatot előállíttatni. Ez azért fontos, mert a magánfőzetők személyi körét leszűkíti: adott évben az egy háztartásban élők vagy csak magánfőzők, vagy csak bérfőzetők lehetnek, a kettő variációjára nincs lehetőség – mondta Cséve Szabolcs.

A továbbiakban is lehet bérfőzető természetes személynek szeszfőzdében párlatot előállíttatni, így Győrújbaráton, Bagó Imrénél is. Fotó: Krizsán Csaba
A továbbiakban is lehet bérfőzető természetes személynek szeszfőzdében párlatot előállíttatni, így Győrújbaráton, Bagó Imrénél is. Fotó: Krizsán Csaba

Ez utóbbi büntetendő. A főhadnagy megjegyezte: ez a kötelezettség az idei évre nem vonatkozik.

– Az előállítás helye vagy a lakóhely, vagy a magánszemély gazdaságának helye lehet. A szeszfőzdékben viszont már a magánfőzésre használt párlat előállítására alkalmas desztillálóberendezések tárolása is tiltott. Párlatkészítés kizárólag saját tulajdonú berendezéssel végezhető.
A magánfőzető engedély nélkül tarthat birtokában pálinkafőző berendezést. Ugyanakkor annak előállítása akár saját célra, akár eladásra, illetve tagállamból vagy harmadik országból való behozatala továbbértékesítési céllal, valamint az értékesítése már előzetes engedély megszerzése mellett lehetséges. Az engedély iránti kérelmet a lakóhely szerinti megyeszékhelyi vám- és pénzügyőri hivatalhoz kell benyújtani. Egyetlen kikötés van a magánfőzető által használt desztillálóval kapcsolatban, hogy az nem lehet nagyobb űrtartalmú 100 liternél.

– Magánfőzés keretein belül párlat csak gyümölcsből, illetve gyümölcsből származó alapanyagból állítható elő, egyéb termékből alkoholtermék, szesz nem készíthető – figyelmeztetett Cséve Szabolcs.

– Újdonság, hogy akár a bérfőzött, akár a magánfőzés keretében előállított párlatot el lehet adni. Természetesen csak adózott párlat értékesíthető és az is csak legfeljebb kétliteres kiszerelésben, párlatzárjeggyel ellátva. Értékesítést csak az a regisztrációs számmal rendelkező, kistermelőnek minősülő személy folytathat, aki saját gazdasága helyén vendéglátás vagy falusi szálláshely-szolgáltatás keretében végez tevékenységet. A zárjegyek átvételére külön jegyzék aláírása mellett, a zárjegyek előállítási költségének megfizetése után kerülhet sor.

További részletekről az ingyen hívható 06-40/346-262 (Finánc) számon lehet érdeklődni. A közvetlen elérhetőségeken túl naprakész információk szerezhetők be a www.vam.gov.hu internetes portál használatával.

Olvasóink írták

  • 3. Imcsi 2010. október 16. 05:15
    „Nekem is ez volt az első gondolatom már egy nappal előbb, mikor megjelent ez a cikk a nyomtatottban! Azon sem csodálkoznék, ha valamelyik hatóság meg is büntetné a főzőmestert!”
  • 2. nagyfulesbagoly 2010. október 15. 20:01
    „nem szokásom másokat becsmérelni , DE EZ AZ EMBER MESSZE LAKIK A VÁROSTÓL !!aki a képen van,na meg az az UJSÁGIRÓ ÚR is !!EGYIKNEK SEM VOLT ANNYI ESZE HOGY A"PÁLYINKÁT" ne kolás üvegbe töltsék a képen????????????????”
  • 1. Agent 2010. október 15. 12:40
    „Jó lesz a nem adózott is, ajándékba, cserébe :)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Okostelefonhoz terveztek szoftvert a győri hallgatók

Okostelefonokhoz terveztek alkalmazást a Széchenyi István Egyetem hallgatói. A legjobb pályamunka… Tovább olvasom