Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Kivitelre bátorítják a hazai cégeket

Fontos, hogy az export bővülése által olyan új munkahelyek jöjjenek létre, amelyek nagy hozzáadott értéket állítanak elő.

A kis- és középvállalkozások külpiacra segítéséért, a hazai beszállítói kapacitások fejlesztéséért rendezett fórumot csütörtökön Győrben az állami tulajdonú Magyar Export–Import Bank (Eximbank) Zrt., amely első vidéki irodáját éppen a kisalföldi megyeszékhelyen nyitotta meg októberben.

A magyar kivitelnek csak 15 százalékát adják a tisztán magyar tulajdonú kis és közepes cégek, holott ők foglalkoztatják a legtöbb embert. Ezen az arányon javítani kell – erről beszélt Szabó László külgazdasági és külügyminiszter-helyettes az eseményen. A politikus szerint fontos, hogy az export bővülése által olyan új munkahelyek jöjjenek létre, amelyek nagy hozzáadott értéket állítanak elő.

Szabó László jelentős változásnak nevezte, hogy a kormány összekapcsolta a külkereskedelmet és a hagyományos értelemben vett külpolitikát. „A magyar nagykövetek, főkonzulok, konzulok elsődleges feladata a nemzetgazdasági érdekek képviselete" – tette hozzá.

A kabinet hosszú távú célja, hogy az exportképes vállalkozások száma tízezer fölé növekedjen a jelenlegi két-három ezerről. A szaktárcán kívül az Eximbank, a Magyar Nemzeti Kereskedőház és a Nemzeti Befektetési Ügynökség dolgozik azon, hogy a kis és középvállalati szektor külpiacra lépése elől az akadályok – a külgazdasági szaktudás, üzletfejlesztési ismeretek, a kapcsolatok és a finanszírozás hiánya – elháruljanak.

A fórumon elhangzott: jövő év végéig a világ legalább 42 városában nyílik kereskedőház, emellett valamennyi külképviseleten külgazdasági attasé is dolgozni fog.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elaludt a lány, kizsebelte egy nő a győri vasútállomáson

Nem jutott messzire a tolvaj, a győri egyenruhások 15 perc alatt elfogták az elkövetőt. Tovább olvasom