Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Kitől féltek az afgánok?

Menekülésszerűen távozott Győrságról az oda két évvel ezelőtt beköltözött afgán család. Úgy tudjuk, attól féltek, megtalálták őket üldözőik, akik miatt annak idején elhagyták hazájukat. Az apát dari nyelven szólították meg ismeretlenek Győrben, s valakik be akartak törni otthonukba.

Összecsomagolt és ismeretlen helyre távozott Győrságról a faluba két éve befogadott afgán család januárban, egy szombati napon. Előtte kifizették a lakbért s a rezsit, a polgármesternek búcsúlevelet írtak. A menekülésszerű távozás miértjére talán soha nem kapjuk meg a választ. Úgy tudjuk, a család annak idején vérbosszú elől menekült el Afganisztánból.

Mint arról a Kisalföld 2012-ben beszámolt, a nemzetközi védelmet élvező családot a Belügyminisztérium uniós projektjéhez kapcsolódóan, uniós pénzből helyezték el Győrságon. Ott egy önkormányzati tulajdonú felújított házban leltek otthonra. Másfél év után már önállóan fenn tudták tartani magukat, saját fizetésből fedezték tovább költségeiket. Sikerült beilleszkedniük. Tavaly megszületett harmadik gyermekük.

A nem várt fordulat tavaly decemberben állt be. Először a hó elején három ismeretlen férfi szólította meg dari nyelven – a perzsa Afganisztánban beszélt változata – a gyermekével sétáló apát Győrben, állítólag meg is lökték. Két nappal később ismeretlenek be akartak törni a győrsági otthonukba, az asszony egyedül volt otthon a gyerekekkel este. Egy közelben lakó kiabálására elszaladt két betörő, így csak a zártakaró sérült.

A település polgármestere, Ferenczi Zsolt hangsúlyozta: nagyon sajnálja, hogy így alakult, miután a család szinte győrságivá vált. Otthon érezték magukat. Nem hálátlanságból mentek el. Megijedtek, vélt vagy valós félelmük miatt távoztak. Még mielőtt útra keltek, kifizettek mindent, nem hagytak hátra adósságot. Búcsúlevélben köszöntek el, nem mulasztották el leírni, hogy mindenkit a szívükbe zártak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két év börtön a visszaeső tolvajnak, aki győri boltokból lopott

Volt, hogy 60 tábla Milka csokoládét, vagy éppen 2 tusfürdőt, máskor 4 csomag kávét lopott el a… Tovább olvasom