Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Kit érdekel a hulladéklerakó?

A hulladéklerakó hatástanulmányát a városházán mindössze egyetlen polgár kérte ki tanulmányozásra.
A beruházás környezetvédelmi hatástanulmányáról tartott csütörtöki közmeghallgatáson a győri városháza dísztermében a hatóság mellett a beruházó, a Komszol és a városháza munkatársai, s velük szemben a lakosság és a civil szervezetek képviseltették magukat. A két, meglehetősen ellenérdekeltnek tűnő tábor szemléletbeli különbségének lényege: míg a városháza leginkább azzal érvel a helyszín mellett, hogy azt már 1984-ben meghatározták, és ez a kijelölés azóta két rendezésiterv-módosítást is túlélt, addig a lakosság szerint éppen ezért szorulna felülvizsgálatra az elképzelés.

Azóta lezajlottak például a kárpótlási földárverések, és mint az egyik gazdálkodó nehezményezte, őt mint szomszéd tulajdonost senki nem kereste meg, hogy beleegyezik-e a hulladéklerakó építésébe, s az ezernél is több környékbeli kiskerttulajdonossal hasonló a helyzet. Karácsony Ernő szerint egyáltalán nem régi keletű a döntés a sashegyi helyszín mellett, mert még 2001-ben is másról kaptak tájékoztatást. Rozs Ákos azt kifogásolta, hogy az autópálya és Győr közötti, az utóbbi 10 évben erősen felértékelődött területet „vágja tönkre" a város a szemétlerakóval, 70 évre megakadályozva e terület fejlődését. Ráadásul tart tőle, hogy az összes pénzt elköltik, a mű pedig csak részben valósul meg – mint erre korábban már volt példa.

Kalas György a Reflex nevében a beruházás „megalomániájára" hívta fel a figyelmet. Naponta 600 tehergépjármű hordja majd Sashegyre a hulladékot több mint 120 településről: Bakonyaljáról, Pápa, Csorna környékéről, Komárom megyéből. Sashegyet eredetileg Győr, és nem egy megyényi régió szemetének deponálására szemelték ki, állapította meg. A megvalósításhoz ráadásul még törvénymódosításra is szükség volt – amelyet Kalas szerint vélhetően Balogh József polgármester „járt ki" az Országgyűlésben –, 1000-ről 500 méterre módosították ugyanis a hulladéklerakótól kötelezően betartandó úgynevezett védőtávolságot.

– A védőtávolságok kijátszása nem idegen a polgármesteri hivataltól – állította Kalas György, hasonlót tapasztalhattunk már a Pápai úti telephely és az Atev, a bácsai hulladékégető esetében is. Sashegynél szerinte ráadásul fennáll a veszély, hogy – az ilyen nagy nyugati hulladéklerakókhoz hasonlóan – az energiaszolgáltató előbb-utóbb „kilobbizza" egy égetőmű létesítését a területre – ehhez az E.ON transzformátortelepe éppen kellő közelségben van.

A fórumon a környezetvédelmi hatástanulmány kérelmezője és a város képviselője egyaránt igyekezett eloszlatni a civilek aggályait. – A vízzáró réteg hiányára nem hivatkozhat senki, mert kellő vastagságú agyag található a kavicsszint alatt – hangzott el. A napi 600 teherautó közül mindössze néhány halad majd végig a József Attila utcán. Az előzetes számítások szerint a hulladéklerakó telekhatártól mért hatástávolsága – különös tekintettel az esetleges porszennyezésre – alig haladja meg a védőtávolság felét: mindösszesen 280 méter – hangzott el.

A Lajtmann József környezetvédő által kifogásolt „szemétturizmus" megvalósítására – hogy nagy távolságokból is Győrbe szállítsák a hulladékot – gazdaságossági szempontok vezérlik a beruházót. A szomszédjogok vélt vagy valós sérüléséről pedig nem a környezetvédelmi engedély kiadója, hanem polgári bíróság hivatott érdemben dönteni – hívta fel a figyelmet a közmeghallgatást levezető elnök.

Balogh József polgármester a védőtávolság csökkentéséről elmondta: a rendeletmódosítást Pápáról javasolta két parlamenti képviselő, a fideszes Kovács Zoltán polgármester és a szocialista párti Gőgös Zoltán, ő pedig csupán – bizonyos szigorítás kérésével – támogatta azt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az otthon önzetlen melege

A pannonhalmi apátsághoz tartozó falvak családjai, mintegy 160 szülő és gyermek vett részt a szombaton Pannonhalmán megrendezett „családnapon”. Az egész napos programban a nő és a férfi, a szülő és a gyermek közti kapcsolat, valamint nevelési kérdések álltak a középpontban. Tovább olvasom