Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Kisalföld kezdeményezés: Védjük együtt ízeinket!

Győr-Moson-Sopron - Kisalföldi ecetes hal, rábaközi perec, poncichter babételek – csupa olyan érték, ami egyedi íz és tradíció egyben. Levédethetnénk azokat, ahogy a pármaiak a sonkájukat, a szegediek a téliszalámijukat.
Javasoljanak oltalomra érdemes ételt!

Híres ízek oltalma címmel április 28-i számunkban jelent meg írásunk, miszerint az EU élelmiszer-minőségi rendszerében földrajzi jelzővel ellátott első eredetmegjelölést magyar termékként a szegedi téliszalámi kapta és további tíz magyar áru van a jelöltek között. Ám egy sem megyénkből, pedig jelölt lehetne a rábaközi perec, a győri páros zsemle, a soproni kenőmájas. A győri szakember, Pető István azt is hozzáteszi, hogy a kisalföldi ecetes hal és a soproni poncichterek babételei, a babsterc, a babos pogácsa is.

A Kisalföld azért kereste meg a Magyar Gasztronómiai Szövetség elnökét, mert a külföldi és a hazai példákat látva adódott a kérdés: megyénkben miért nincs még hasonló ízvédő, hírnévnövelő kezdeményezés? Véleménye szerint a probléma felvetése lapunk részéről legalább olyan időszerű és példamutató, mint pár éve a megyében élők receptjeinek összegyűjtése, aminek nyomán már négy kötet jelent meg és már nyomdában az ötödik szakácskönyvünk.

Pető István szerint időszerű a Kisalföld felvetése: őrizzük közösen finom értékeinket.
Pető István szerint időszerű a Kisalföld felvetése: őrizzük közösen finom értékeinket.


Megerősítette: mielőbb érdemes lenne az eredetvédelem bejegyeztetésének kezdeményezése és fontos, hogy azt helybeliek kérjék, lehessenek a gazdái a hazai és uniós oltalomnak. Eddig ilyet főként azok kezdeményeztek a szakember szerint, akiknek ehhez közvetlen anyagi érdekük fűződött. Viszont meggyőződése, hogy megyénk esetében erre nemcsak turisztikai hírnevünk növelése, egy-egy termék jobb eladása miatt lenne szükség, hanem a hagyományőrzés miatt is.

Tapasztalatai alapján nagyon kevés az eredeti megyénkbeli recept, azokat kötelességünk úgy megőrizni, hogy pontos leírás készül róluk, anyagösszetétel, technológia szempontjából. Ez kell az oltalomhoz is. Pető István példaként megemlítette, hogy a svédek minden étlapra kerülő receptet lajstromoztatnak. Az említett uniós listán pedig rengeteg a francia és az olasz tájjellegű finomság.

Védelemre érdemes a kisalföldi ecetes hal és a rábaközi perec is. Fotó: Krizsán Csaba és Kisalföld-archívum
Védelemre érdemes a kisalföldi ecetes hal és a rábaközi perec is. Fotó: Krizsán Csaba és Kisalföld-archívum


A gasztronómiai szövetség elnöke elmondta: szervezetük elindítja a szükséges eljárást. Ehhez a szaktárcától anyagi támogatást remél, hiszen a magyar mezőgazdasági termékeket a legjobban a gasztronómián keresztül lehet piacra juttatni. Emellett várja mindazok jelentkezését, akik akár anyagiakkal, akár munkájukkal, ötleteikkel vagy receptjeikkel hozzájárulnának a közös célhoz, közreműködnének megvalósításában, oltalomra érdemes ételt javasolnának.

Termelők, feldolgozók, civil szervezetek, magánszemélyek írhatnak a rimanyi.zita@kisalfold.hu e-mail címre. Lapunk szeretné segíteni azzal a kezdeményezést, hogy összefogja az azon munkálkodókat, hírt ad törekvéseikről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Écsi községi randevú másodszor

Écs - Az uniós csatlakozás évében rendeztek először Écsen olyan térségi sport- és kulturális… Tovább olvasom