Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Királyi kincsek a víz alatt

Dunakanyar - A Mária királyné 1526-ban Dunában elsüllyedt kincses hajói utáni kutatás keretében nemrégiben szonárral fésülték át a Dunát búvárrégészek és a felvételek okot adnak a merülésekre. A víz alatti tudományos munkában több megyénkbeli vehet részt.
Ígéretes eredményeket hozott a nemrég kezdődött műszeres vizsgálat, melynek során a Mária királyné-projekt keretében négy alkalommal kutattak a Dunán oldalpásztázó szonárral Esztergom térségében. A műszer, amit az amerikai Hungaria Nostra Alapítvány tízezer dolláros (mintegy 1,8 millió forint) támogatásából szereztek be, képes arra, hogy a mérések eredményeként felülnézeti képet adjon a mederről. Így kirajzolódtak az oda nem illő, mesterséges objektumok, a hajómaradványok is. Számos olyan objektumot térképeztek fel, melyek további kutatása komoly eredménnyel kecsegtet.

Többek közt egy egyértelműen nagy, körülbelül tizenöt méter hosszú hajómaradvány jeleit észlelték a szakemberek. A víz alatti tudományos igényű munkáról lapunknak a mosonmagyaróvári származású régész, a projekt vezetője, dr. Tóth J. Attila számolt be. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal osztályvezetőjeként már több búvárrégészeti feltárást vezetett megyénkben is, többek közt Halászinál, Mecsérnél és Kunszigetnél a Mosoni-Dunában.

Tavalyelőtt eredtek az 1526-ban elveszett királyi kincsek nyomába. Akkor a felderítés során hajóroncsot nem találtak, de előkerült egy úgynevezett iszkábaszeg. A hajók tömítését a deszkák közé erősítő kapocs egyértelműen fa hajóroncsra utal. Az idei kutatás során a szonár segítségével viszont már nagyobb területet tudtak átfésülni, hogy pontosabb támpontokat kapjanak a merüléshez a búvárrégészek. Reményeik szerint számos új lelőhelyet, hajóroncsot találnak. További merülésekkel, feltárásokkal elképzelhető, hogy azonosítani tudják Mária királyné híres hajóit.

– A kutatás ezen pontján még korai lenne nyilatkozni arról, hogy a lelőhelyek közül melyek tartozhatnak a híres kincses hajók közé. Erről akkor tudunk meg többet, ha végrehajtottuk az ellenőrző merüléseket a bemért koordinátákon. A szonáros kutatás ősszel folytatódik, akkor kezdődnek az első merülések is. Sajnos a további feltárás anyagi költsége nem áll rendelkezésünkre, így jelenleg bizonytalan, mikor találkozhat a nagyközönség is múltunk eme kiemelkedő reneszánsz emlékeivel – mondta el a Kisalföldnek a kutatás, azaz a Mária királyné-projekt vezetője.

A szonáros kutatás ősszel folytatódik, akkor kezdődnek az első merülések is. Ám a további feltárás anyagi költsége sajnos még nem áll rendelkezésre.

A műszeres felderítést a Dunakanyarban a Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat Búvárrégészeti Szakosztálya végezte, amelynek tagja a Győri Búvár Sportegyesület is.

A győri búvárok többször dolgoztak már víz alatti régészeti munkákban, gyakorlatuk, tapasztalatuk jól jött a merülésben kissé rutintalanabb régészeknek. Fehér József győri búvároktató lapunknak elmondta: ebben a projektben is szívesen részt vesznek, mivel a természetes vizeket és e technikai sportot kedvelőknek külön élményt jelent, ha tudományos felfedezés részesei lehetnek.


A történelmi háttér

A mohácsi csata után a Budáról menekülő királyné és az udvartartás ingóságait egy hajókaraván szállította Bécs felé. Esztergomnál azonban az ottani kapitány rajtaütött a menekülőkön. A zűrzavarban néhány hajó elszabadult, majd elsüllyedt. Ez a karaván szállította a királyi kincstárat is, amelynek nagyobb része eltűnt. Nem tudni, pontosan mi volt a rakományuk az elveszett hajóknak, mint ahogy pontos lelőhelyükről sem maradt fenn adat. A Dunakanyarban azonban máig legendák keringenek mesés kincset talált halászokról. Kotrásokkor és kis víznél korábban több érdekes lelet került elő.

Olvasóink írták

  • 2. matriné 2008. augusztus 19. 10:37
    „Oda nem viszik le a -gyerekkocsis -földradart? hátha ott is találnak némi eltört wc-csészét,némi sz arannyal telve. Van még a közpénz pazarlása kaphatók bőven,sőt felelőtlen kifizetők is.”
  • 1. Túrabakancs 2008. augusztus 19. 08:23
    „Dehogy van ott kincslelet! Állítólag az 1600-as években volt olyan nyár, hogy gyalog tudtak az emberek átmenni a Duna egyik oldaláról a másikra! Ha ott volt a "kicses hajó" akkor azt már
    korábban kirabolhatták. De az is lehetséges, hogy akkoriban egy csel folytán nem is hajóval vitték az ékszereket, hanem szárazföldön, ez volt a trükk! Vagyis privatizálták... :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új szív az új élet reménye

Győr - Bő két hónap telt csak el, a győri Trajtlerné Zsuzsa mégis biztosan tudja: az új szívvel… Tovább olvasom