Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Kincs a föld alatt

Pannonhalma - Egy százharminc szobás wellnessközpontot kíván építeni Pannonhalmán a világ egyik legnagyobb nemzetközi szállodalánca, s ez még csak az első ütem lesz. Az önkormányzat idén hatvanmillió forintot fordított a termál- és ivóvízkút fúrására, s a mélyből 45 fokos víz tört elő.

Pannonhalmán már a hatvanas években is fúrtak kutat, s a 320 méteres mélyből 24–25 fokos víz fakadt. Fejlesztést nem végeztek, viszont kiderült ebből, hogy van termálvíz a pannonhalmi föld alatt. A lezárt kút ma is ott áll. A város a közelmúltban megbízott egy magyarországi kft.-t, amely az idén 800–900 méter mélyre fúrt, a régi helytől 120 méterre.

Mint azt az országos példákból már láthattuk, rizikós befektetés a kútfúrás, de úgy tűnik, megérte: a talált víz 45, legfelül pedig 39–40 fokos. Pontos összetételét jelenleg egy budapesti laboratóriumban vizsgálják, ennek eredménye a napokban derülhet ki. Az azonban biztos, hogy fejlesztésre alkalmas a terület. Igen ám, csakhogy a jelentkezett magyar befektetők nem rendelkeztek megfelelő anyagi háttérrel, nem beszélve arról, hogy a termált sokan kockázatos vállalkozásnak tartják, hiszen jelentős a hazai  konkurencia.

Az önkormányzat végül egy nyugat-európai befektetővel folytatott sikeres tárgyalásokat, a részletekkel kapcsolatban viszont a cég szigorú titoktartásra kötelezte a polgármestert és a képviselő-testület tagjait.

Miután azonban lapunk a hallott információval megkereste Bagó Ferenc polgármestert, ő kikérte a vállalattól azokat az adatokat, amelyeket a társaság publikusnak vél.

Bagó Ferenc polgármester szerint 45 fokos vizet találtak a kút fúrásakor. Fotó: Bertleff András
Bagó Ferenc polgármester szerint 45 fokos vizet találtak a kút fúrásakor. Fotó: Bertleff András

Így Bagó Ferenctől megtudhattuk: valóban elkészült a koncepciója a zöldmezős beruházásnak ezen a 17 hektáros területen. A 130 szobás szálloda építői kifejezetten a gyermekes családok kiszolgálására összpontosítanak, s a fejlesztés második fázisában további 100 apartmanos létesítmény épül – ha a szálloda sikeresen megkezdte működését. A polgármester tolmácsolta a beruházó szavait azzal kapcsolatban is, hogy „a világ egyik legnagyobb nemzetközi szállodalánca, a Windham Hotel International jóváhagyta: a létesítmény a »Ramada Resort« nevet viselje". Közölte a társaság azt is, hogy a szálloda all inclusive szolgáltatást – azaz a belépőért cserébe teljes ellátást – fog nyújtani, és természetesen saját termál- és ivóvízkúttal rendelkezik.

A szálloda fejlesztésére a város egy professzionális fejlesztőcéget – közös vállalatot – hozott létre a megfelelő szakértelemmel és tapasztalattal rendelkező fejlesztő bevonásával. A társaság most ezzel a céggel folytat tárgyalásokat a pannonhalmi projekt finanszírozásáról, de erről a beruházó többet nem kíván elárulni.

A polgármestertől megtudtuk: eddig 100 millió forintjába került a városnak a kút megfúrása, a talaj- és tűzszerészeti vizsgálat és nem utolsósorban az a 17 hektáros szántóterület, amit a mintegy 60 tulajdonostól vásárolt meg az önkormányzat a sportpálya, a vasút és a „Cipó-domb" között.

A területről egyébként tökéletes kilátás nyílik a főapátság tornyára, s ha már itt tartunk, a panorámának komoly szerepe van a befektető döntésében.

Az egyik fontos pillanat ugyanis az volt – árulta el a polgármester –, amikor a beruházó partner illetékese kinézett a toronyból, és – tiszta idő lévén – egészen az Alpokig ellátott, míg délre a Bakony vonulata rajzolódott ki a magasból.

Ezzel kapcsolatban „a fejlesztők komolyan hisznek a megválasztott helyszínben, figyelemmel arra, hogy Pannonhalma autópályán is megközelíthető Ausztriából, Szlovákiából és Magyarországról egyaránt" – közölte a „Ramada Resort" wellnessközpont beruházója.

Olvasóink írták

 • 16. Tomi Tirol 2008. szeptember 28. 22:16
  „Mount Everest-et”
 • 15. Tomi Tirol 2008. szeptember 28. 22:10
  „Nem keresem a vizet jön az magától le a hegyről,de a hazaiak megtalálták ez mindenki előnyére válhat ha okosan használják ki.Amúgy meg van saját likam amit fúrogatok nem kell másik.Ha a hegy nem megy Mohamedhez Mohamed megy a hegyhez tudod.....Várom a nagy hegyet úgyis megmászom.”
 • 14. odon 2008. szeptember 27. 17:39
  „Tomi,tirolban is termalvizet keresel? Mar minden lukat kifurtal?
  Akkor meg a mont everest ajanlanam. Szerencse fel.”
 • 13. Szabó Attila 2008. szeptember 24. 18:36
  „Úgy legyen kedves Tomi!
  Várunk haza!!!”
 • 12. Tomi Tirol 2008. szeptember 23. 13:19
  „Folyamatosan szemmel tartom a Termál projekt alakulását!!!
  Talán pár év múlva érdemes lesz ezért a munkahelyért újra hazaköltözni és hasznossá tenni a külföldi tapasztalatokat és a nyelvtudást.Örülök neki HAJRÁ PANNONHALMA!!
  Kitartás:Tomi”
 • 11. Csokipuszi 2008. szeptember 22. 11:58
  „Imádok fürdőkbe járni, ha kell, képes vagyok a családommal több száz kilométert autózni egy-egy kellemesen eltöltött napért. Pannonhalmi lévén bízom benne, hogy nem csak az unokáimnak lesz lehetősége majd itt fürdőzni; külön remélem, hogy -például véve a csopaki strandot- lesz a helybélieknek kedvezményes belépőjegy. Ha megérem...:) Sok sikert a projekthez!”
 • 10. egy écsi 2008. szeptember 21. 21:23
  „...vagy a riport alanya!”
 • 9. lp2 2008. szeptember 21. 18:35
  „Azt hiszem, a cikk írója nem állt a helyzet magaslatán.”
 • 8. Pardavi László 2008. szeptember 21. 17:56
  „A szálloda fejlesztésére a város egy professzionális fejlesztőcéget - közös vállalatot - hozott létre a megfelelő szakértelemmel és tapasztalattal rendelkező fejlesztő bevonásával. A társaság most ezzel a céggel folytat tárgyalásokat a pannonhalmi projekt finanszírozásáról, de erről a beruházó többet nem kíván elárulni.
  Valaki irja meg ki az a professzionális fejlesztó cég, ki az a
  megfelelő szakértelemmel és tapasztalattal rendelkező fejlesztő , ki az a társaság aki tárgyalásokat folytat a pannonhalmi projekt finanszírozásáról, ki aberuházó ? Ez egy kicsit zavarosnak tűnik.”
 • 7. Szabó Attila 2008. szeptember 21. 14:48
  „"természetesen saját termál- és ivóvízkúttal rendelkezik"
  Természetesen nem a szálloda beruházás, hanem a város önkormányzata.”
 • 6. Tanay Lajos, a projekt felelőse 2008. szeptember 20. 20:45
  „További érdekes adat:
  A legalsó vízadó réteg 896 méteren van /Honfoglalás!/
  Véletlen ?! :)”
 • 5. fortuna54 2008. szeptember 20. 17:10
  „Lakatacs,talan a te ures penztarcadra varnak?
  Amind tapasztalom,nagyobb a szad,mind a kulturad.Kulonben
  kik azok a csirkefarhaton elok.Stilusodrol itelve egy iskolazatlan
  csoro vagy.Sajnallak.”
 • 4. p.halmi 2008. szeptember 19. 21:38
  „HAJRÁ PANNONHALMA!!!!”
 • 3. latakacs 2008. szeptember 19. 21:15
  „Hát valószínű, hogy nem a csirkefarháton élőkre várnak majd a recepción!
  Hajrá Pannonhalma, mindent bele! Nálunk ( Ikrény) sem lenne rossz valamit kezdeni a régi kastéllyal, az 5 km-re lévő autópályával, vizisí pályával, horgászterületekkel, stb, stb...”
 • 2. Tanay Lajos projektfelelős 2008. szeptember 19. 20:10
  „Egy érdekes adalék a cikkhez:
  A feltörő termálvíz kútja néhány méterre van attól a helytől, ahol II. János Pál pápa 1996-ban helikopteréből kiszállva csókjával megáldotta Pannonhalma földjét!”
 • 1. fortuna54 2008. szeptember 19. 17:25
  „Ez aztan draga lesz a magyar nyugdijasnak.Azok a hotel szobak
  majd kire varnak?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták az ösztöndíjakat

Győr - Firtl Mátyás, a megyei közgyűlés alelnöke adta át a Külföldi Tanulást Segítő Megyei Ösztöndíj… Tovább olvasom