Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Kik a leggazdagabb milliárdosok megyénkben?

Összeállításunkban a leggazdagabb megyei vállalkozók mellett azokat az üzletembereket is összegyűjtöttük, akik nem szűkebb pátriánkban élnek, de egy-egy befektetés vagy alapítvány révén kötődnek Győr-Moson-Sopron megyéhez.


A legfrissebb "Top 150 - 2012-ben kik a leggazdagabb magyarok?" kiadvány szerint a 141. helyen áll Somogyi János és felesége 3,7 milliárd forintos vagyonnal.

A győri üzletember amióta eladta a Győri Ipari Parkban 8000 négyzetméteren működő Somogyi Elektronic Kft.-t, elsősorban pénzügyi befektetésekkel foglalkozik. Somogyi vagyona valamelyest csökkent 2012-ben: két évvel ezelőtt 3,8 milliárd forintra becsülték vagyonát, míg jelenleg 3,7 milliárd forintra.

Jancsó Péter és Tarsoly Csaba is növelte vagyonát

A 120. helyen álló Jancsó Péter a becslések szerint ugyanakkor 200 millió forinttal növelni tudta vagyonát a tavalyi esztendőben, s jelenleg 5 milliárd forinttal rendelkezik. A győri Graboplast vezérigazgatója továbbra is fenntartja és vezeti a Fészek klubot, mely a kisalföldi megyeszékhely közéletéről ütköztet álláspontokat, s saját véleményt is megfogalmaz.

A 108. helyen szerepel Tarsoly Csaba, a Győri ETO FC és az ETO Park tulajdonosa. Az ingatlanfejlesztéssel és pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó Quaestor-csoport első embere 300 millió forinttal tudta növelni becsült vagyonát 2011-hez képest: jelenleg 5,8 milliárd forint olvasható a neve mellett.

Ráadásul Tarsoly nagy álma idén megvalósulhat: több mint 25 év után újra bajnokságot nyerhet az ETO, a Rába-parti zöld-fehérek jelenleg hat ponttal vezetik az NB I-es pontvadászatot.

A kalandos életű ékszerész már csak golfpályát üzemeltet Dunakilitin

Ahogy az elmúlt négy évben, a tavalyi esztendőben sem változott számottevően Csebi Pogány Alajos vagyona. Az ékszeriparból meggazdagodott, Dunakilitin ötcsillagos kastélyszállót építtető 81 éves férfi becsült vagyona 7,6 milliárd forint.

Az egykoron az angol királyi családnak és Liz Taylornak arany ékszereket készítő mester a dunakiliti kastélyszállót bezárta: ma már csak a golfpálya üzemel a hatalmas, zöldövezeti komplexumban.

A Vill-Korr tulajdonos-ügyvezetője, Gasztonyi László viszont növelni tudta 400 millió forinttal becsült vagyonát. Az energetikával foglalkozó győri cégtulajdonos 8 milliárd forinttal rendelkezik; utóbbi összeg a lista 78. helyére "elég", s egyben a Győr-Moson-Sopron megyei képzeletbeli dobogó harmadik fokára.

11 milliárd forint a megyei csúcs

Utóbbi szófordulatunkból kiderül, hogy szűkebb pátriánk két, pontosabban három leggazdagabb emberéhez érkeztünk. Az 50. helyen szerepel a győri Krankovics István 11 milliárd forintos becsült vagyonnal.

Az autóbuszokkal és mezőgazdasági gépek (Kravtex, Kühne) gyártásával foglalkozó üzletember 2011-hez képest 400 millió forintot "vesztett", de a kevés megrendelés ellenére továbbra is töretlenül hisz "szenvedélyében", az autóbuszgyártásban.

Bár a hulladékhasznosítással foglalkozó Horváth-testvérek (Ferenc és Ernő) a lista 48-49. helyén olvashatók, az ő vagyonukat is – Krankovics Istvánéhoz hasonlóan – 11 milliárd forintra becsülik. Igaz, az Alcufer Kft. és a gyirmóti focicsapat tulajdonosai növelni tudták vagyonukat 800 millió forinttal 2011-hez képest.

Akik kiestek a Top 150-ből: Gyurcsány Ferenc is köztük van

Megyénkből az előző évekhez képest már nem szerepel a leggazdagabb magyarok toprangsorában a soproni Hirschler-család, a Hűség városában több galériával rendelkező műkereskedő Csák Máté, mint ahogy az abdai Réti Attila sem. A húsiparnak hátat fordító, Kaiser márkát eladó, jelenleg könyvkiadással próbálkozó üzletember vagyonát 2011-ben 5,2 milliárd forintra becsülték.

Gyurcsány Ferenc egykori miniszterelnök sem tagja már a leggazdagabb magyarok, 150 főt tömörítő szűk elitének. Gyurcsány egyébként nem csupán azért kötődik Győr-Moson-Sopron megyéhez, mert politikai pályája a megyei MSZP hathatós segítségével indult anno, hanem mert a cégportfoliójának egyik legértékesebb része a mosonmagyaróvári Motim Zrt.

Szeremley Huba első felesége, Derry Márta szintén kikerült a Top 150-kiadványból. A Sopron közeli, röjtökmuzsaji Szidónia wellnesskastélyszálló tulajdonosa korábban többször is helyet kapott a leggazdagabb magyarok listáján.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye milliárdosokban simán lepipálja Győr-Moson-Sopron megyét

Összességében megyénkben 52 milliárdnyi forint felett rendelkeznek a legvagyonosabb vállalkozók, cégtulajdonosok.

Érdekesség, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a leggazdagabb emberek 165 milliárd forintot gyűjtöttek össze - vagyis a háromszorosát, mint megyénkben -, holott utóbbi országrész pont a rengeteg rászoruló, munkanélküli emberről ismert.Végezetül, tekintsük át azokat a milliárdosokat, akik gyengébb vagy erősebb szálakkal, de kötődnek megyénkhez

A rangsor előkelő, 9. helyén álló Wáberer György közúti szállítmányozással foglalkozik napjainkban, s a Széchenyi-egyetem közlekedési karán diplomázott anno. Wáberer győri alma materének jelenlegi 15 kiváló hallgatóját ösztöndíjjal támogatja.

A 21. helyen álló, 30 milliárdos becsült vagyonnal rendelkező Dunai György a ’90-es évek elején az M1-es autópálya Győrt elkerülő szakaszának projektmenedzseri feladatait látta el.

A lista 59. helyén szereplő Kedves Ferencnek és 74. helyen álló Nagy Györgynek egyaránt van részesedése a Somogyi Elektronicban.

A 72. helyen álló, könyvkereskedelemről ismert Matyi Dezső Győr belvárosában is üzemeltet éttermet, vinotékát. Matyi több interjúban hangsúlyozta, hogy a Győr Plazában nyitotta meg első olyan könyvesboltját, mely bevásárlóközpontban kapott helyet.

A 79. hely birtokosa Szabó András nyolc évig volt a GYSEV igazgatóságának tagja.

A 80. Nagygyörgy Tibor kockázati tőkealap kezelő cége többek közt az okostelefon alkalmazások fejlesztésekre specializálódott győri Atrecto Kft.-be is invesztált pénzt.

A 88. helyen álló Válint Tibor Győr sétálóutcájában kaszinót és éttermet üzemeltetett, de a szerencsejáték törvénymódosítás miatt tavaly nyáron a kisalföldi megyeszékhelyen (is) felszámolta ezen érdekeltségeit.

A felszámolás alatt álló Kapuvári Hús Zrt. korábbi tulajdonosa, Román Gyula – az üzletember idén augusztusban munkásgyűlésen jelentette be, hogy eladta a társaságot – a 112. 5,5 milliárd forintos becsült vagyonnal.
 


Olvasóink írták

44 hozzászólás
 • 44. ujhelyikaroly 2013. január 11. 20:00
  „Valóban (38. Túrabakancsnak) teljesen igaza van. Ez olyan lista, mint amilyen mesekönyv a történelem könyv, meg az egész média. Gondoljunk csak bele, mit hisznek (tudnak?) szegény észak vietnámiak a világról. Nézzétek pl a FIX HD Tv Enigma adást, de csak akkor, ha nem vagytok depresszióra hajlamosak.”
 • 43. Contar 2013. január 08. 11:31
  „41. tpapru : "Tudod engem nem érdekel az aki összelopta, csalta a vagyonát. "
  Addig talán nem, amíg ezt nem a tiedéből tette!”
 • 42. dzsexon 2013. január 07. 23:00
  „én imádom a bablevest !”
 • 41. tpapru 2013. január 07. 21:49
  „35. Tündenéne 2013.01.07. 17:21

  Tudod engem nem érdekel az aki összelopta, csalta a vagyonát. Mint lentebb írtam: engem az érdekel, aki okosabb, ügyesebb nálam, akitől tanulhatok.

  40. zoli76os 2013.01.07. 20:23
  Igazad van. Ha én lennék a top100-ban és nekem akarnád elvenni a vagyonom, hogy szétoszd azt mondanám, hogy nem teheted meg és akkor nekem lenne igazam. A lényeg az, hogy a saját szemszögéből mindenkinek igaza van. A kérdés csak az, hogy ki mennyit keres vele:-)”
 • 40. zoli76os 2013. január 07. 20:23
  „Mindeggyiktol 1-tol egyig elvennem az osszes lovet es szetosztanam a szegenyek kozott !!!!!!!!”
 • 39. állampógár 2013. január 07. 18:49
  „Mint a közkép+simicska?Rusnya cocik.FÚJ.”
 • 38. Túrabakancs 2013. január 07. 18:26
  „AranyKözépút! /36/
  A legtöbb milliárdos a privatizációkból gazdagodott meg, melyet én legalizált lopásnak
  és nemzetárulásnak mondanék. Egyébként ami összegek az úgynevezett Off-Shore
  cégekben megtalálhatóak és nyilvánosak lennének, akkor ez a lista teljesen más
  sorrendben készült volna, sőt újabb neveket lehetne felbiggyeszteni.”
 • 37. Bokk 2013. január 07. 17:59
  „"Kik a leggazdagabb milliárdosok megyénkben?"
  Kik a legszegényebb milliárdosok? Én ebbe a listába is szívesen bekerülnék. :)”
 • 36. AranyKözépút 2013. január 07. 17:37
  „Az első milliárdokra lennék kíváncsi: kinek hogyan és honnan jött. (Ha volt már a kommentek között hasonló felvetés bocs azokat most nem volt időm átolvasni.) Baromi felháborító ilyeneket olvasni, mindenféle naivizmus nélkül, pláne úgy , hogy 25 éve még olyanokat harsogtak a hangosba, hogy egyenlőség, állami tulajdon stb....”
 • 35. Tündenéne 2013. január 07. 17:21
  „20. tpapru 2013.01.07. 11:33

  Az a baj, hogy az, aki kemény munkával, ésszel és jó hozzáállással éri el, amit pl. te (és az ilyeneknek minden elismerés), az a kevesebb! A csaló, kiskapuzó "vállalkozó" stb. pedig a többség. És mi ezt az utóbbit látjuk :(”
 • 34. Tündenéne 2013. január 07. 16:43
  „Na még pont ez a lista kell a jó hangulatunkhoz...”
 • 33. elemér 2013. január 07. 15:54
  „A gazdagok tudják hogy lehet a pénzt ápasszolni gyerekeiknek és az nemfog eltünni.
  Kapnak egy letétet ami fizeti a havi járulékokat. Mo.-n az új gazdagok még gyerekcipöben járnak.”
 • 32. özv.József 2013. január 07. 15:14
  „Ekkora vagyonhoz csak jó vastag bőrrel lehet hozzájutni, és kizsákmányolni, akit csak lehet, és mások nyomorúságából is hasznot kovácsolni. De tisztességes munkával, biztos, hogy nem. Az hogy törvényesen-e, azt nem vitatom, mert törvényt mindenre lehet hozni, hogy legális legyen.
  De én biztos, hogy a lelkiismeretemmel nem tudnák elszámolni, és nem is szeretnék gazdag lenni ilyen áron.
  Inkább odaadom az ithonrol feleslegesé vált fémet olcsón, csak még gazdagabbak legyenek.
  Sajnos nagyon elszomorító a tapasztalatom, más szuper gazdag egyéneknél is, akik jobban oda vannak 10-fillérér, még azzal sem törődnek, hogy hogy mennyire lehúznak, vagyis undorító az egész!”
 • 31. Capr 2013. január 07. 14:58
  „elemér: "Hogy lehet ott vagyont szerezni ? Összeköttetés és korupcio." Az egyik része igaz. Az összeköttetés. Hazánkban, ha nem építesz ki kapcsolatrendszert, akkor érvényesülni sem tudsz. Korrupció nélkül is lehet vagyont szerezni. Igaz, nem milliárdokat, de ahhoz, hogy tisztességesen megélj belőle, jusson pénz a mindennapi létfentartáson kívüli dolgokra (színház, mozi, nyaralás stb.) azt igenis meg lehet keresni munkából is.

  kerekes652: Sem te, sem én nem vagyok és voltam demagóg, cinikus meg végképp nem. Nem írtam le mindent, mert nem ide tartozik. DE nincs cégem, nincs áldiplomám, apámnak, anyámnak nincs jólmenő étterme, gyára és beleülök a jóba. Magamnak építettem ki mindazt, amim van. Alkalmazott vagyok, mint ahogy a párom is az. Tanultam amikor kellett, leinformálható, szakmailag magas minőségű képzést nyújtó iskolából való diplomám van + kártyázhatok lassan az OKJ-s papírjaimmal, vannak referenciáim, nem váltogattam az állásaimat, mint az alsógatyát. Meg tudom becsülni azt, amiért küzdöttem. DE én tudom magamról, hogy mennyit érek a munkaerőpiacon. Bagóért nem adom el magam. Hidd el, hogy csak és kizárólag olyan állást vállalok el, ahol megfizetik a tudásom, és nekem is megfelelő szakmailag. Kutyába meg nem megyek le. Volt már olyan állásom, amit ezért adtam fel, rövid úton. Több helyre azért nem vettek fel, mert túlképzett vagyok vagy az állásinterjún kiderült, hogy túl okos, és nem tudnak megvezetni. Kérdezheted, hogy nehéz ezt így csinálni? Igen, nehéz, gürcölni kell erősen. Azt gondolom ezt te is tudod, érzed magadon. Amit nem tudok elfogadni, az a siránkozás, meg az önsajnálat. Jaj, nézd má´ mennyi vagyona van a cikkben szereplő uraknak... ÉS???? Akkor mi van. Számoljanak el ők a lelkiismeretükkel, hogy milyen áron érték ezt el. Én meg elszámolok a sajátommal, hogy vannak tisztességesen megkeresett javaim, vagyonom, befektetéseim. A "vedd körbe magadat okos, ügyes, sikeres emberekkel" gondolat arra vonatkozik, hogy tanulj tőlük, kérdezz és válaszolnak, de segíts te is nekik, mert az információ nincs ingyen.

  "Nem lettem munkavezető sem, aki üvöltve közli hogy a túlóra kötelező, különben "El lehet menni!!!" Én meg nem vagyok "letelt a 8 óra munkaidőm, elhúzok a p..ba" mentalitású, mert én addig szoktam dolgozni, amíg nem csinálom meg a napi munkám. Rohadtul ritka, hogy 8 órát dolgozom, 10-11 az átlag. A + 2-3 túlórában sörözhetnék a sarki krimóban is, de nem teszem, mert dolgom van, és hidd el, hogy a többletráfordításaim meg is hozzák az eredményüket. Ja, hogy más nem több havi prémiumot kap év végén? Még én kérek elnézést :))

  Zárásként: Tarts meg minden névjegykártyát, információt róluk, hogy miben jók. Hasznos, hidd el :)

  Respekt és peace. Üdv: Capr”
 • 30. Erneszto49 2013. január 07. 14:57
  „Egy biztos: "Ők akik jókor voltak jó helyen", és nem alkalmazotti éhbérből éltek és mindehhez jó pofát is kellett vágni. Inteligenciát pedig még a mindenható pénzért sem lehet venni !!!”
 • 29. tpapru 2013. január 07. 14:55
  „24. kerekes652 2013.01.07. 13:18

  Nem lesz mindenkiből milliomos üzletember. De sikeres attól még lehet. Teljesen mást jelent a siker Neked is és nekem is. Sőt! Teljesen mást jelentett 10 éve saját magamnak a siker mint most.
  Csóró családba születtem, okos emberek közé. Olyanok közé, mint amilyen Te vagy. Képezték magukat, hajtottak, de ha jött a gazdag külföldi ismerős, aki elmondta, hogy miben lenne érdemes változtatni ha többet szeretnének kihozni a jelenlegi életükből mint ami van csak legyintettek mint Te: "mese habbal".
  De ha demagóg akarok lenni: Biztos, hogy a fenti 150 emberből van 1, aki nem született jó helyre, nem rakták alá, nem korrupt politikus stb. És engem arra neveltek, hogy ha 1 valaki meg tudta csinálni akkor már nem lehetetlen.

  (Így zárójelben még valami: azok az emberek, akik milliárdos vállalkozásokat építettek nem azért tehették meg, mert apuci volt valaki. Nagyon sok olyan üzlettársam, kapcsolatom volt, akiknek apuci pottyantotta az ölébe a vagyont. De ők mind eltűntek. Mert ha nem Te építesz fel valamit akkor működtetni sem tudod. Mert ha nem kellett érte megküzdened nem lesz érdeked megtanulni sem.)”
 • 28. Pretorianus 2013. január 07. 14:22
  „"Az elmúlt években sokat gyarapodott a vagyonom (de milliárdos tételt még nem ért el)."
  Húzzál bele! :)))”
 • 27. SPS 2013. január 07. 14:14
  „17. Valaki 2013.01.07. 10:50
  Nem tudom. Azonba, ha egyszer találkozom Széles Gáborral, majd megkérdezem tőle.”
 • 26. elemér 2013. január 07. 13:22
  „Primax megelözött az idézettel. Aki vagyonos és nemakar adót fizetni, az ott jó helyen van, habár putin is befogadja. Hogy lehet ott vagyont szerezni ? Összeköttetés és korupcio. Arrol is lehetne beszámoló, hogy mi történt a középosztállyal ? Aki tud, az ma is csak a lábával szavaz. Aki elmegy az elment.”
 • 25. háté 2013. január 07. 13:21
  „19. pozdorja -(Én nem csak)- a pozdorja könnyű szerkezet?”
44 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezárták a rakpartot: módosul a CITY buszok útvonala

A Mosoni-Duna vízállásának emelkedése miatt a CITY jelzésű autóbuszjáratok terelőúton, mindkét… Tovább olvasom