Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Ki téliesítse az autót?

Ha a cég tulajdonában van az autó, amit dolgozója a munkavégzéskor használ, akk
Ha a munkáltató többszöri kérésre sem hajlandó a cég által használt jármű téliesítésére, többek közt a nyári autógumik lecserélésére, akkor az esetleges büntetést a munkavállaló átruházhatja-e a munkaadóra? A dolgozó ugyanis nem tehet a jármű állapotáról, de ha nem hajlandó a járművet vezetni, elbocsátják. Van-e megoldás?

Ha a cég tulajdonában van az autó, amit dolgozója a munkavégzéskor használ, akkor a jármű megfelelő állapotban tartása a munkaadó felelőssége. Ha büntetést szab ki a rendőrség a jármű állapota miatt, az a céget terheli. Céges autó esetében, ha a tulajdonos a jármű megfelelő állapotáról nem gondoskodik, akkor azzal dolgozója és más közlekedők testi épségét is veszélyezteti. Ez indok lehet arra, hogy a munkavállaló felmondjon.

Ha azonban a dolgozó saját tulajdonú autóját használja munkavégzéskor, arra neki kell megvennie például a téli gumit. Ilyenkor is a tulajdonos felelőssége, hogy az autó megfelelő állapotáról gondoskodjon. Ezért állapítják meg úgy a dolgozóknak fizetendő járműhasználati átalányt, hogy az a benzin és az amortizáció árát is tartal-
mazza.

A tanácsadásban a Kisalföld partnere a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ). Tisztségviselőik, Molnár Ákos és Potyondi Antal adnak válaszokat.

Olvasóink írták

  • 2. miracle 2012. december 10. 15:29
    „Ki a felelős, ha nem érvényes a műszaki vagy a kötelező egy céges autó esetében? Ha a rendőr büntet, kinek kell azt kifizetnie?”
  • 1. Goldmund 2012. december 10. 08:38
    „"Ez indok lehet arra, hogy a munkavállaló felmondjon."

    Ez eléggé butácska mondat. A munkavállaló gyakorlatilag bármikor felmondhat, ha akar. A kérdés az, miből él, ha megszűnik az állása.
    Pont az a baj, hogy sokan kénytelenek lenyelni, ha a munkáltatójuk a jogszabály által előírt feltételeket sem biztosítja a munkájukhoz, mert tudják, milyen nehéz ma állást találni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Villanyoszlopnak ütközött egy autó Téten

Tét belterületén villanyoszolpnak ütközött egy személyautó, a fél útpályát lezárták. A tűzoltók… Tovább olvasom