Kisalföld logö

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 0°C Még több cikk.

Ki lesz Győr polgármestere jövőre?

Több ciklus óta a választások előtt egy évvel már sejthető volt, ki indul Győr polgármesteri székéért.
Ki az esélyes?
Kattintson a képre >>
Egy év van hátra az önkormányzati választásokig, és bár előbb a parlamenti mandátumokért mérkőznek meg a politikusok, a lakossági fórumokon, baráti beszélgetéseken egyre többször szóba kerül, kik közül kerülhet ki jövő ősszel Győr vezetője. Számos forgatókönyv létezik.
A legnagyobb eséllyel a nagy pártok jelöltjei indulnak. Feltehető az is, hogy új ember irányítja a várost jövő ősztől, miután Balogh József éppen a Kisalföldnek adott tavaly tavaszi interjújában jelentette be: 2006-ban csak országgyűlési képviselőnek jelölteti magát, polgármesternek nem. A párton belül természetesen téma az utódlás, de a hivatalos nyilatkozatokban ennek nincs nyoma.

Emögött információink szerint az áll, hogy az MSZP felső vezetése (de ugyanígy a saját pártján belül a Fidesz is) utasításba adta a helyi szervezeteknek, az önkormányzati választás jelöltállításaival nem foglalkozhatnak a parlamenti megmérettetés előtt, nehogy személyi ellentétek kerüljenek felszínre. A Kisalföld MSZP-n belüli forrásokból úgy tudja, a baloldalon hat ember neve vetődött fel komolyabban.

A szocialistáknál befutók lehetnek

Az egyik közülük Balogh József, aki ugyan nem akar indulni, de többen biztatják, mert úgy vélik, neki lenne a legnagyobb esélye a sikerre. Arra alapoznak, hogy Balogh 1994-ben, 1998-ban és 2002-ben nyert, három és fél éve pedig bejutott a parlamentbe is. Érdemeit elismerik, mégis a mostani ciklusban többen bírálták Győr fejlődésének lelassulása miatt. Ellenfeleinek azért is nehéz dolga lenne, mert megtalálja a hangot a választópolgárokkal, kis túlzással mindenki ismeri Győrben, úgy is, mint „a Balogh Jóska". Lapunknak adott legutóbbi interjújában a jelöltségét firtató kérdésre nem adott egyértelmű választ.
Balogh József legkézenfekvőbb utódjelöltje Eredics Imre, aki 1998 óta alpolgármesterként, 2002 óta a polgármester első számú helyetteseként fontos területeket irányít, városi ügyekben a leggyakrabban nyilatkozó és felszólaló politikus a baloldalon.

Úgy tudjuk, az MSZP városi szervezete – amelynek ő az elnöke – is támogatja. A párttársai között vannak, akik nem őt indítanák, éppen ezért többes jelölésre kerülhet sor.
Kun András mellett szintén többen érvelnek: kiváló stratégának tartják, és nem mellékes az sem, hogy az előző ciklusban a lakásügyi bizottság elnöke volt, jelenleg alpolgármester, aki egyebek mellett a sportért és az oktatásért felelős.

Pozícióját erősítheti a Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel ápolt jó viszonya, ami közismert szocialista körökben. (Ennek kezdete Gyurcsány tavalyi, Győr-Moson-Sopron megyei pártelnökségére datálható.) Mellette szólhat tapasztalata, ellene viszont, hogy népszerűtlen intézkedésekhez – például a 2003-as iskolabezárásokhoz – adta arcát és nevét. A pártstratégia állítólag az, hogy olyan jelölt kell, aki legalább két cikluson keresztül polgármester lehet – ebbe kora alapján valamennyi „jelöltjelölt" belefér.

Így például Hegyi Zoltán, aki jelenleg Marcalváros I. önkormányzati képviselője, a közgyűlés tulajdonosi bizottságának elnöke, a Győr többségi tulajdonában lévő Pannon-Víz rt. vezérigazgató-helyettese. Ismertsége az előző két jelölthöz képest így is kisebb a győriek körében, de ugyanez igaz Kadler Gusztávra is, aki a Magyar Kajak-kenu Szövetség általános alelnökeként és a Magyar Olimpiai Bizottság tagjaként sikeres sportvezető, és ugyan nem tagja az MSZP-nek, de a párt legszűkebb holdudvarához tartozik. Egy éve Győr díszpolgára lett. Lánya Révfalu önkormányzati képviselője, szocialista színekben. Schmidt Péter politikusi pályáját a Kereszténydemokrata Néppártban kezdte, majd független lett, de így is mindannyiszor megválasztották Sziget és Pinnyéd önkormányzati képviselőjének. 2002 óta alpolgármester, így tagja a baloldali városvezetésnek. Jelen van szinte minden jelentős fórumon és rendezvényen, aktivitása közismert.

A Fidesznél is több név felmerült

A Fidesznél sem dőlt el még semmi, bár már hónapok óta irodáról irodára járnak a lehetséges jelöltek. Az sem titok – főképp nem a párton belül –, hogy az esélyesek már megfordultak Orbán Viktor pártelnöknél. Az igazán bennfentesek azt is tudni vélik, nem mindegy, kit és hol fogadott Orbán. A potenciális jelöltek az irodában találkoztak a volt miniszterelnökkel, mások csak egy eseményen futhattak össze vele beszélgetésre. Akinek ez utóbbinál biztosan több jutott, az Szakács Imre megyei közgyűlési elnök és nem mellékesen győri parlamenti képviselő. Pt tartják az első számú jelöltnek, annak ellenére is, hogy hét évvel ezelőtt már megmérkőzött a címért, de akkor Balogh Józseffel szemben alulmaradt. Az sem titok a párton belül, hogy Szakács – talán éppen ezért – nem ragaszkodik az újbóli megmérettetéshez. Jövője az országos választás eredményétől is függ: ha a jobboldal nyer, ő a sportminisztériumi múltja révén állítólag hasonló poszt várományosa lehet, s akkor minden valószínűség szerint kikerül a neve a polgármester-jelölti kalapból.

Ismertségben egyvalaki lehet csak igazi versenytársa Szakácsnak, mégpedig Szijjártó Péter. Megmondóemberek minden pártban vannak, ám aki ezt valaha csinálta, az pontosan tudja: a helyi közéletben ez a szerep előnyt és hátrányt egyaránt jelenthet. Ezzel magyarázható, hogy szerepléseinek felemás a megítélése a párton belül is. Ha Orbán mégis mellette döntene, nyilvánvaló, hogy a városi szervezet teljes támogatását élvezné. Ugyanezt kevesebben tartják most valószínűnek Kovacsics Imrével kapcsolatban. P a vezetője annak a Rába Quelle Kft.-nek, amely akkor nyerte el a győri élményfürdő üzemeltetési jogát, amikor Kovacsics még a győri közgyűlésben önálló frakcióval rendelkező Pro Urbe Egyesület tagja volt. Az ügyvezető igazgató ugyanabban a kosárlabdaklubban alelnök, ahol Szijjártó az elnök, kettőjüket – többek között ezért – említik azonos platformon. Kovacsics azonban még „új fiú" a pártban, alig néhány hete tagja a Fidesznek, márpedig ez az ugródeszka ahhoz, hogy valaki jelölt lehessen polgármesterként. Alelnöki szinten (állítólag maga Pokorni Zoltán) bírálták el párttagságát, s ebből a tényből sokan, sokat vélnek kiolvasni.

Az is sejthető viszont, hogy polgármesterkérdésben a keresztény értelmiségiek véleménye is számít majd, ha pedig így lesz, akkor Horváth Péterrel, a Révai-gimnázium igazgatójával, a győri értelmiségiekből álló Fészek Klub alapító tagjával is számolni kell. Egyetlen szépséghibája az ő esetleges jelöltségének, hogy nem párttag, és függetlenségéhez – a fideszesek szerint érthetetlen módon – továbbra is ragaszkodik. Neve ezzel együtt egyre többször hangzik el, még azok között is, akik szerint egy másik ismert értelmiséginek, Dézsi Csaba Andrásnak is ott kellene lennie a „top ötben". Ez utóbbi viszont egyre valószínűtlenebb, Dézsi ugyanis a politikai karrier elé most az orvosit helyezte.
Cikkünkben a két nagy párt lehetséges polgármesterjelöltjeivel foglalkoztunk. A közeljövőben más pártok, civil szervezetek szándékairól is írunk.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lift a mozgáskorlátozottaknak

A mozgáskorlátozottak is könnyedén tudják ügyeiket intézni a győri városházán, ha elkészül a lift az… Tovább olvasom