Kisalföld logö

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 24°C Még több cikk.

Kevés vevő mellett is kitartanak az árusok a Dunakapu téri piacon

„Kitartunk, csak jöjjenek a vevők!" – mondják az árusok a Dunakapu téren, ahol júniustól újra van piac. Kínálatukat sokan dicsérik, de jelenleg kevesen vannak, így kevés a vevőjük. Abban bíznak, hogy ha lassan is, de egyre nő a forgalmuk.

A Dunakapu tér felújítása után a termelők lehetőséget kaptak arra, hogy kézművestermékeiket árusíthassák itt. Csaknem másfél hónapja pakolják ki hetente kétszer áruikat, többek közt háztájiból származó ízletes kolbászféléket, sajtokat, mézeskalácsot, édességeket, sós ropogtatnivalót, mézet. Az első árusítási napkor már 21 termelő volt jogosult arra, hogy itt árusítson, közülük akkor 16-an kínálták portékájukat. Tegnap heten. „Jó a csapat" – mondják és vidáman beszélgetnek egymással, a vásárlókkal is szívesen szóba elegyednek, kóstolót adnak nekik. Viszont a hőségben előfordult, hogy egy árusnak egy napon csak három vevője volt, másnak eddig átlagosan tíz, akadt, akinek húsz. Többeknek törzsvevőik lettek.

Jó a csapat – egészséges, helyi terméket kínálnak a Dunakapu téren a termelők, de egyelőre kevesen és kicsi a forgalmuk. Fotó: Bertleff
Jó a csapat – egészséges, helyi terméket kínálnak a Dunakapu téren a termelők, de egyelőre kevesen és kicsi a forgalmuk. Fotó: Bertleff

– Az eddigi forgalomból még nem lehet tapasztalatot leszűrni. Az biztos, hogy egyelőre nem sok a vevő, de fokozatosan egyre többen vannak. Igaz, lassú e téren a változás, de reméljük, hogy szeptembertől több egyetemista jár erre és a Kossuth híd felújítása után az autóval erre haladók láthatják, megszokják, hogy itt vagyunk – mondta el Bugyenszki Ferenc, aki szörpöket, lekvárokat árul. Farkas Adrián tegnap barackot, uborkát is kínált és teának valót, fűszernövényeket, szappant, lekvárt, szörpöt. Szerinte az időjárás befolyásolja forgalmukat. A hőség próbára tette az árusok állóképességét és türelmét, mert a kánikulában alig volt vevőjük. A turisták közül pedig eleve kevesebben vesznek valamit, ők inkább csak nézelődnek. Virág Anita, aki mangalicatermékeket árul, úgy véli, a Dunakapu téri piac bevezető időszakában zenés vagy más programokkal kellene idecsábítani a helyieket. Az egyik árusnak más ötlete is van. Szerinte amikor érik egy-egy gyümölcs, egy környékbeli őstermelőnek, aki jobbára felvásárlóknak adja el termését, ingyen engedni kellene, hogy a Dunakapu téren egyszer áruljon. Ez az állandó árusok forgalmát növelné.

– Olyan piacra járok rendszeresen, ahol több friss zöldség, gyümölcs van. Szép a Dunakapu téren kipakolók áruja, de ide csak kíváncsiságból jöttem el. Elszomorít, hogy itt a kínálatnak kicsi a keletje – fogalmazott tegnap egy nézelődő. Csöglei Attiláné, aki szintén először jött el a Dunakapu téri piacra – Gyárvárosból ezért biciklizett idáig –, szeret őstermelőktől vásárolni. Most levendulás, almás szörpöt vett unokájának és a levendulás lekvár is ízlett otthon. Tetszik neki a piac hangulata, az egészséges ételek kínálata, alkalmanként el fog ide jönni.

Változott az árusítás ideje

„Sajnos bekövetkezett, ami várható volt, pénteken már egy árus sem volt a Dunakapu téren, ezzel megszűnt a piac" – írta üzenetében olvasónk, de nem erről van szó, hanem arról, hogy a vásárlói igényekhez igazítja a Dunakapu téri termelői piac nyitva tartását a Győr-Szol Zrt. A kereskedők kérésével összhangban július 24-étől péntekenként 16 és 20 óra között lesz kereskedés. Kedden pedig 8 és 12 óra között kínálják áruikat az őstermelők. A Tarcsay utcai piacot a megszokottak szerint szerdán és szombaton tartják meg.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gyárvárosi lakók nem hagyták annyiban a fák kivágását és most célba értek!

A lakók többek közt azt nehezményezték, hogy négy kidöntött fa pótlását a mai napig nem végezte el a szolgáltató. Az Ipar úton tizenöt új fát ültetnek képviselői keretből ősszel. Tovább olvasom