Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Kétszázan nyitnak trafikot a megyében

A megye csaknem száz településén több mint kétszázan nyithatnak dohányboltot júliusban – derül ki a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. által a napokban közzétett listából. A pályázók száma megközelítette a 900-at.

"A családnak 1997 óta vannak élelmiszerboltjai Sopronban, jelenleg tizenegy. Egy kivételével mindegyikben árusítunk cigarettát. Több pályázatot is beadtam, hogy ebből a forgalomból valamit megtartsak, végül eggyel nyertem" – mondta lapunknak Meszlényi Róbert, a Sopron KC NB I-es férfi kosárlabdacsapatának vezetőedzője. Ő úgy látja, anyagilag nyereséges lesz a dohányárusítás. Kérdésünkre hozzátette azt is, hogy Sopronban a zömmel eddig is kereskedelemmel foglalkozó helyiek nyithatnak nemzeti dohányboltot nyáron. A megyében rajta kívül viszonylag kevés ismert ember található a nyertesek között. Egyikük Sragner László, akinek Győrben bútorgyára van.

Sragner László – aki a Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetségének megyei elnöke, valamint a győri közgyűlés gazdasági és tulajdonosi bizottságának külsős tagja is – öt trafikot működtethet júliustól.

"A bútorpiac rendkívül nyomott, mert nagyon kevés a beruházás az országban. Ezért csaptam le a lehetőségre. Nem idegen tőlem, hogy belevágjak valami újba, néhány éve például hulladék papírból kezdtem el virágcserepet gyártani. Hogy székekkel vagy cigarettával kereskedem, nem akkora különbség" – magyarázta Sragner László. A vállalkozó nem lepődött meg sikerén, mert minden olyan feltételt – így a július 1-jei nyitást, a szombati nyitva tartást, megváltozott munkaképességű és munka nélküli ember foglalkoztatását – vállalta, amivel pluszpontot lehetett szerezni a bírálat során.

Akik vesztettek, ugyanakkor érthetően csalódottak. A mosonmagyaróvári Virág Lajos például 21 éve visz egy dohányboltot a kamionterminállal szemben, évi 200 millió forintnál nagyobb forgalommal, mégis hoppon maradt. "A helyi trafikosok közül senki sem járt sikerrel. A nyertesekről néhány kivétellel azt sem tudjuk, kicsodák" – mondta.

A legtöbb faluban helyi kocsmáros, boltos, vállalkozó nyithat dohányboltot, a két rábaközi városban azonban politikai kötődés is felfedezhető. Dr. Gulyás Zoltán megyei önkormányzati képviselő, a Fidesz volt csornai választókerületi elnökének menye, Nagy Judit Csornán két, míg fia, Gulyás András Mihály Csornán és Kapuváron egy-egy üzletet nyithat. A 2010-ben a csornai önkormányzati választáson Fidesz-színekben induló Knapp József lánya egy koncessziót kapott. Kóczán Zoltán, a megyei közgyűlés fideszes alelnöke élettársának fia, Nyerges Kornél Kapuvár mellett Sopronban, Vitnyéden és Petőházán is nyert.

Július 1-jétől csak nemzeti dohányboltokban vásárolható majd füstölnivaló. Működtetésükre a megye 183 települése közül 93-ban hirdetett győztest a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. a héten.

Ezekben a helységekben 242 trafik lesz, amelyek üzemeltetési jogát összesen 209-en kapták meg húsz évre. (Egy ember legfeljebb ötöt nyerhetett.) Ott, ahol senki sem nyert vagy eleve senki nem pályázott, a társaság új pályázatot ír(t) ki. Ha arra sem lesz érdeklődő, mozgóárusítással szolgálják majd ki a dohányosok igényeit.

Olvasóink írták

 • 6. zöldike 2013. május 22. 15:05
  „Rossz nyelvek szerint a titkárnő testére is nyert egy trafikot!”
 • 5. abszurdisztán 2013. május 02. 16:51
  „Most akkor mutyi vagy nem mutyi ???

  Trafikügy Mosonmagyaróváron. Említettük már, hogy Óváron a fideszes polgármester titkárnője is nyert koncessziót. Ez már így önmagában is büdös, de a mai Kisalföldben rátettek egy lapáttal arra a bizonyos kupacra.

  Arról ír a cikk, hogy a polgármester ugyi meglepődött, hogy titkárnője is nyert. Ugyanis Gabriella asszonyság nem közölte előre, hogy pályázik. Csak mán mikor nyert, akkor szólt, hogy átvált a dohányiparra, mer´ az kifizetődőbb. Pistánk az egészről csak most értesült - lehet, hogy Kubatov-ügyben kellett távol lennie - és most kénytelen titkárnőt keresni.

  Emberek ! Miért érzem úgy már megint, hogy röhög a vakbelem ????? Legalább hallgatnának. Mér´ köll ezt megírni avagy kidoboltatni a kisbíróval is ???”
 • 4. bálványimádó 2013. május 02. 11:39
  „Kedves Accra!
  Tudok olyan nyertest, aki a 80-as évek eleje óta trafikos. Neve Farkas Ákosné, üzlete a Király utcában van (dohány-ajándék).Örülök, hogy lesz egy új vevője.”
 • 3. Accra 2013. április 30. 15:17
  „Tud valaki Győrben olyan nyertest, aki eddig is ezzel foglalkozott? Mert akkor júliustól ott fogok vásárolni. Sragner nem hiszem, hogy annyira rá van szorulva;)
  (Mellesleg a polgi sofőrjének miért kellett 5 koncesszió a családba??)”
 • 2. halas001 2013. április 29. 12:54
  „Csak azt nem tudom, hogy egy olyan Amerikát imádó, többszörösen is gazdaságilag sikertelen s..nyaló megyei primadíjas VOSZ elnöknek mi köze van a dohány kereskedelemhez, mikor az abban járatos és immár évtizedek óta ezzel foglakozó szakemberek nem kaptak lehetőséget. Ez pedig egyszerre ÖTÖT!!!
  Érdekes lenne látni valóban a pályázat elnyerésének indokát, mert már keresett meg kereskedőket leendő üzleteinek bérleti díjban történő működtetésére.
  Igazzmeghalt már régen Mátyás király........................”
 • 1. miracle 2013. április 29. 10:20
  „A trafikoknál plusz-szolgáltatásként egyben alá lehet írni a rezsicsökkentést, valamint regisztrálni a Kubatov-listára, valamint kedvezményes áron kaphatók fidesz-kitűzők és Gyurcsánytakarodj táblák is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tudjuk, hol buliztál a hétvégén - Katt a fotókért!

Bulifotók tucatjai a győri hétvégéről cikkünkben. Tovább olvasom