Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Kétszáz rászoruló tölti az utcán a karácsonyt

Győr - Január végéig van pénz a győri hajléktalanellátásra. Az életmentő teajáratok addig zavartalanul működnek, a folytatás azonban bizonytalan. Győrben és környékén legalább kétszáz-kétszázötven hajléktalan lesz az utcán karácsonykor, mintegy kétszázhetven társuk pedig menhelyen.
Ebből is látszik: nagyobb részüknek nem jutott hely, de vannak, akik öntörvényűen élnek így. Naponta értük, szó szerint az életben maradásukért indítják a teajáratokat, amire rásegít a baptista egyház és a Bárka Kiemelten Közhasznú Egyesület. A Segítőház Alapítvány munkáját az adventista egyház is támogatja. Utóbbi civil szervezet négy emberrel két utcai szolgálatot működtet – a bajban lévőknek szükség esetén napközben is segítenek.

– A helyi adakozásokból úgy tűnik, január végéig megoldott a legrászorultabbak élelmezése – tudtuk meg Sütő Csabától, a győri Hajléktalanokat Segítő Szolgálat intézményvezetőjétől.

– Köszönhető ez annak a helyi társadalmi összefogásnak, amely most is megnyilvánult. A civil segítségen kívül az önkormányzat, személy szerint Ottófi Rudolf alpolgármester is egyfajta humanitárius garanciát vállalt arra az esetre, ha napokig fagypont alatti hőmérséklet, havazás, netán vihar miatt súlyosbodna a helyzet. Borkai Zsolt polgármester saját keretéből 100 ezer forintot juttatott a hajléktalanok élelmezésére, de megérkeztek a Magyar Szocialista Párt győri nőtagozata által gyűjtött adományok – ruhaneműk, tartós élelmiszerek, rétesek, gyümölcsök – is.

Az intézményvezető elmondta azt is: készülnek a „Mindenki karácsonyára", ezzel párhuzamosan a Segítőház Alapítvány a rászoruló családok részére mintegy 150 élelmiszercsomagot készít, amelyet még az ünnepek előtt házhoz visznek. Az utcán élő hajléktalanok ellátása szentestén és az ünnepek ideje alatt is folyamatos lesz. A 96-os körzetszámú 512-300-as telefonszámon bárki bejelentheti, ha bajba jutott rászorulót lát.

Zimankó várható a héten
Az időjárás karácsonyig biztosan nem fogadja kegyeibe a hajléktalanokat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat tegnapi előrejelzése szerint szenteste napjáig minden reggel kemény, –5–6 Celsius-fokos fagyra ébred Győr, a csúcshőmérséklet pedig alig-alig haladja majd a 0 fokot. Csapadékra, így havazásra ugyanakkor nem kell számítani.
– A segítés alfája és ómegája ebben az esetben a pontos hely- és időmeghatározás – szögezte le a hivatásos segítő. – Nem félni kell tőlük, hanem megpróbálni az intézmény elérhetőségével megoldást keresni. A magánjótékonykodásnak csak akkor lehet valódi értelme, ha ezt végigkíséri a segítő.

Kétszáz ember idén is kint lesz az ünnepek alatt az utcán – ez meglehetősen drámai tény. Akit tudnak, még fogadnak a likócsi hajléktalanszállón és a Stromfeld utcai téli menhelyen, ám öt-tíz embernél többet pótágyakkal együtt sem tud befogadni az intézmény. Aki szeretne adakozni még így, az ünnepek előtt, megteheti a Stromfeld utca 5. szám alatti melegedő vagy a likócsi intézmény felkeresésével. A szakemberek kérése, hogy az adományokat a támogatók mindig a jelen lévő munkatársaknak adják át.

Olvasóink írták

  • 1. Cseter János 2007. december 18. 16:21
    „Ez jellemző e rendszer szociális érzékenységére! Mindegy melyik nyálverő politikai elit van hatalmon az elesetteket egyre jobbann kitermeilk, megalázzák megfosztják az eddigi ellátásuktól! Addig állitgatják a mércét mignem megtudják állapítani, hogy nem fogjárni az eddig adott segítség! Lassan rákényszeritenek minden idős, fiatal beteg embert a guberálásra, koldulásra! Ma az egészségünkel szórakoznak, holnap lehet, hogy már a hulláinkra licitálnak! Hisz az üzlet az üzlet! Díjakat, sőt alapdíjat, terhelési díjat gátlástalan, embertelen bánásmódot, díjjazza e rendszer!Hiz az hozza az áfát és a kölönféle illetékeket, amit bezsebelnek a kiötlőik! Szemrebbenés nélkül hirdetik, hogy Demokrácia, Jogállam e Banánköztársaság!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárlási tanácsok karácsonyra

Magyarország - Két szakmai szervezet csokorba gyűjtötte vásárlási tanácsait, hogy az ajándékozás… Tovább olvasom