Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Kétkannás hulladékgyűjtés: fordítva talán jobb lenne...?

Egy vidéki olvasónk szerint fordítva kellene végrehajtani az ürítési periódust és a szürke kukát továbbra is hetente lenne jó, ha elvinnék. Év végéig próbaüzem, utána változhatnak a szabályok.A térségben márciustól bevezetett kétkannás hulladékgyűjtési rendszerről az elmúlt hetekben többször írtunk már. Ennek ellenére szerkesztőségünk azóta is sok kérdést kap a témában. A részletekről a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. (Komszol) illetékesét, az ürítési periódusról és a megváltozott gyűjtési rendszerről két vidéki olvasónk véleményét kérdeztük. Egyikük szerint fordítva kellene végrehajtani az ürítési periódust és a szürke kukát továbbra is hetente lenne jó, ha elvinnék.

A csatlakozott településeken a szürke, illetve barna fedelű edényekbe, a szelektív gyűjtőszigetekbe más-más anyagok dobhatók. A Komszol listáján szereplő hulladékfajták részletes listája megtekinthető grafikánkon és a www.hulladek.gyor.hu weboldalon.


Közel van, használják: A győr-ménfőcsanaki Balla Éva és kislánya, Simon Antónia a helyi szelektív hulladékgyűjtő szigetnél. Fotó: H. Baranyai Edina
Közel van, használják: A győr-ménfőcsanaki Balla Éva és kislánya, Simon Antónia a helyi szelektív hulladékgyűjtő szigetnél. Fotó: H. Baranyai Edina

– Az első tapasztalatok rendkívül kedvezőek – mondta el portálunknak Szabó Sándor, a Komszol hulladékgazdálkodási ágazatvezetője. – A lakosság a médiában közölt híreinkből és a kiküldött tájékoztatóink alapján pontosan megértette, mi a teendő a kétkannás rendszerben. A barna fedelű edényekbe az kerül, aminek ott a helye, a valóban jól komposztálható nyersanyag. A maradék hulladék összetétele is megfelelő, alig kerül bele újrafeldolgozható anyag, mennyisége pedig jelentősen csökkent, mióta a szelektív gyűjtőszigeteket kihelyeztük a településekre. Ezek ürítését négy járművel végezzük annak érdekében, hogy mindig fogadóképesek legyenek. Ez az év – mint többször hangsúlyoztuk – a próbaüzemé. Idén a díjfizetés nem változik, a tapasztalatok megszerzését követően, 2011 januárjától várható az ürítésenkénti díj bevezetése. Szintén ettől az időponttól kerülhetnek visszavételre a barna fedelű edények, amennyiben a települési önkormányzatok megalkotják a helyi rendeleteiket az ingatlanokon történő komposztálással kapcsolatban.


Győrben és környékén annak jártunk utána, ki hogyan vélekedik az új rendszerről.

– Néhány éve kapott mindenki házi komposztálót az önkormányzattól, én is oda helyezem a biohulladékot – mondta el érdeklődésünkre a győrújbaráti Jantó Béla műbútorasztalos. – A barna fedeles kukám ezért üres, igazából nincs rá szükségem. A másik, amit kéthetente ürítenek, gyorsan megtelik, pedig a pillepalackokat mindig magammal viszem Győrbe, amikor horgászni megyek, és útközben a gyűjtőszigetnél rakom ki. Egyre többen azonban a szántóföldre, árokpartra dobják ki a ˝szeretetcsomagot˝, talán azért is, mert a kéthetes periódussal már nem fér el a kukába. Szerintem pont fordítva, a háztartási hulladékot kellene hetente vinni, a komposztot kéthetente vagy egyáltalán nem.

Feleségemmel együtt rokkantnyugdíjasok vagyunk, anyagilag sem lenne mindegy.

A ménfőcsanaki Balla Évának több szerencséje van, a háza mellett található a szelektív hulladékgyűjtő sziget, amit lelkiismeretesen használ is. Ottjártunkkor éppen üvegeket vitt ki kislányával. Adódott a kérdés: hová teszi a pelenkát?

Idén a díjfizetés nem változik, 2011 januárjától várható az ürítésenkénti díj bevezetése - mondta Szabó Sándor.
– Először úgy tudtam, mehet a barna fedelűbe, de a párom utánanézett a neten, és kiderült, hogy mégsem biohulladék. (A Komszol tájékoztatója alapján az, nyugodtan be lehet dobni a barna edénybe – a szerk.) Már nagyon vártuk a szelektív gyűjtést, szerencsére nem kell messzire mennünk. Így itthon a szerves hulladékkal egy hét alatt csak félig telik meg az edény, igaz, használjuk a kerti komposztálót is. A háztartási kuka is bírja két hétig, nekünk megfelel az ürítési periódus. Vannak ismerőseink a Bakonyban, akiknél szintén bevezették a rendszert, és ők a komposztkukát visszaadhatják majd – a szállítási díj csökkentése mellett. Ha lehetséges, januártól mi is szeretnénk így tenni.

Olvasóink írták

 • 14. Tudós-1 2010. március 23. 14:24
  „szmama-nak üzenem!
  A Komszol ügyfélszolgálatára kell jelezni a hibás vagy a nem teljesítéseket.
  Talán lesz valaki - Szabó S. vagy K.B. - aki intézkedni is fog.
  Igaz most fennforgás van a Komszol-nál. Még nincs meg az április 5-től bevezetendő új rendnek a logisztikája.
  Ali ott van a tűznél nem alkalmas rá, aki meg tán alkalmas lett volna rá, az felmondott.
  Mindenesetre nagyon várja már úgy a lakosság, mint a szolgáltató jóérzésű munkavállalói a választás végét, április 25.-ét. Utána remélhetően megszűnik az "átkos korszak" és az értelem - bár ebből nem sok van a vezetői körben - jön elő úgy a munkavégzés, mint a megbecsülés terén.”
 • 13. szmama 2010. március 22. 20:33
  „Ha valaki tud segítsen! 1 hónapja nem viszik el a szemetünket igaz még nem cserélték ki a kukánkat. Hova forduljunk segítségért? Felpécen a Győri úton lakunk.”
 • 12. kovalygo32 2010. március 22. 15:18
  „Komszol szörnyü és egyed uralkodo mint mindig nem tudsz vele mit kezdeni. A bent dolgoz irat kukacok közül két penge kitalálta szerintem biztos panelban lakik és nem 12o L edénybe üriti a szemetét,mert egy négy tagú család nem termel kevesebbet hetente (szerintük mint 60 liter).De a többi meg a te dolgod old meg hova teszed szemeted vagy kezdödjék a környezet szennyezés vigye a szél vagy ne adj isten rakják ki az erdő vagy út mellé had rohadjon ott a szemét.

  Gratula a KOmszol-nak ügyesek voltak ismét :(

  Barna kuka jó ha 3 hét alatt megtelik!!!!!”
 • 11. Accra 2010. március 21. 16:43
  „Egy 4-10 emeletes házban könnyen tele lehetne rakni hetente 1-2 barna kukát, de pont a lakótelepeken ezt nem vezetik most be. Senki sem hajlandó gondolkodni a KOMSZOLnál?”
 • 10. VargaP 2010. március 20. 17:05
  „Eddigi információim szerint Szabó Úr műszaki igazgató volt. Kovács Úr nyilatkozata régebben, csak pozicó (lehet hogy nem pontos) változások voltak a Komszolnál, azaz jönnek az ejtőernyősök, már mint kommunális ágazatvezető, biztos hogy kell az új rendszerben.!? Sági Úr! az összes komszolos állást meghírdetni, műávezetőtől felfelé!! Figyeljen rá, mert meg fogják vezetni.”
 • 9. Primax 2010. március 20. 17:05
  „" Kétkannás hulladékgyűjtés: fordítva talán jobb lenne...? "
  Persze, hogy jobb lenne.
  Az lenne az ésszerű, de akkor mi lenne benne az izgalom...?”
 • 8. csompi1 2010. március 20. 12:01
  „zotya975
  Nem, nem kérte a kutya sem, de szokás szerint jó pedál módjára csontig be kell nyalni az uniónak, míg azok magasból tesznek ránk. Most volt itthon a lányom Belfastból, kérdem tőle: -ott hogy megy a szelektív gyűjtés?
  -azok? lesz@rják! azt sem tudják,mi az!- volt a válasz.”
 • 7. janika 2010. március 20. 05:52
  „Egy banánköztársaságban mindig is az emberek feje felett, háta mögött döntöttek az arra érdemtelenek arról, hogy, hogyan nyúlják le a lakosság pénzét, mire mikor kötelezzék. Csináljanak belőlük bolondot,szolgát cselédet,vagy ép modern hűbérest!
  Arra viszont képtelenek, hogy egy-egy szolgáltatót kötelezzék a lalosággal szerződéskötésre egyenként és igény szerint!”
 • 6. zotya975 2010. március 19. 23:05
  „Aztán ugyan mondja már meg kedves Szabó Sándor, hogy mi a fészkes fenétől lenne tele a 120-literes komposztálós kuka így mondjuk Március közepén akár egy családi háznál?! Most egy évig itt nézegessem a kertem sarkába a barna kukát? Vagy kiszedjem a félig kész komposztot a saját komposztállómból, és tegyem bele? Pénzét vitessem el, hgy aztán pénzért vegyek humuszt a kertbe? Egyáltalán kérte ezt valaki? Vagy volt egy rahedli barna kuka és el kellett sózni?”
 • 5. MTT 2010. március 19. 21:09
  „Kétheti ürítés maga a katasztrófa..Csurig vannak a kukák. Ugyanannyiért, mint eddig hetente. Hogy is van ez?”
 • 4. csompi1 2010. március 19. 15:48
  „Foglaljuk össze:
  Teszem azt, kétszemélyes nyugdíjas háztartásban élek, mozgásom már nem a régi.
  1: hetente elviszik a barnafedelű 120l-es kukából 2kg krumpli héját, 4tojás héját5 alma csutkáját,7 teafiltert,és egy kis "ágnyesedéket",ja,meg a mama meghagyta tegnap a fél kenyerét!
  2: kéthetente elviszik a 120l-es szürkekukából: kihulló hajszálaimat,kutyasz@rt a kertből, macskasz@rt a kertből (csak tudnám hova tojik!), és egy májkémmel "szennyezett" konzervdobozt.
  Utána, mivel állítólag nem lesz lomtalanítás, felkapom én: a nyugdijas a lecserélt régi ülőgarnitúrámat, és elszaladok vele a hulladékudvarba (5km), majd másnap fekapom a hétközben érkezett mintegy 10kg-nyi újságot, szórólapot stb. elszaladok vele a szelektívhez(400m), de mivel tele van és nem akarok szennyezni, visszaviszem és másnap megint megpróbálom.Utána már csak a petpalackosnap van hátra, mert az üvegeket vasárnap a misére menet fogom a szelektívhez vinni.
  És ezért még ÉN FIZESSEK az eddiginél többpénzt az elsőkét ponba foglaltakért.
  Ugyan má´ kedves KOMSZOL!”
 • 3. fióka 2010. március 19. 13:31
  „Milyen egy olvasó????A móltkori cikkben több száz forumozó ezt a problémát csépelte.”
 • 2. soppet 2010. március 19. 12:58
  „A KOMSZOL újabb PR. riportját olvasva, az jön elő, hogy utólag próbálnak magyarázkodni.
  Amiről Szabó S. beszél, azt nálunk amikor a KOMSZOL részéről itt volt a fórumon egy illetékes tagadta, sőt egyéb az elmúlt időben megjelent magyarázatokra ellentétes válaszokat adott, mint amit az ügyvezető mondott.
  Itt a barna kukák visszavételéről volt szó.
  Itt a Bakony alján, a környékünkön a komposztálható hulladék a legkevesebb, ami edénybe kerülne.
  A riportban megjelentekhez csatlakozva én is támogatom a régi rend visszaállítását ill. a barna és a fekete edények ürítési periódusának a cseréjét. A komposztálható hulladék gyűjtésére, ha marad ilyen összegyűjteni való anyag - más megoldást kell kitalálni.
  A szelektív szigetek és a környéken kialakított hulladékudvarokkal együtt megoldottnak látszik a hulladékgyűjtés. Persze, ha mindenki rendeltetésénél fogva használja.
  Remélhetően megtalálja az elvesztett fonalat a KOMSZOL vezetése és visszaáll nyugalmi helyzetbe a hulladékszállítás.”
 • 1. alkutya111 2010. március 19. 12:48
  „A következő szövegrész akár lehet-ne egy MSZP reklámkampány szöveg.
  "...Az első tapasztalatok rendkívül kedvezőek - mondta el portálunknak Szabó Sándor, a Komszol hulladék-gazdálkodási ágazatvezetője. - A lakosság a médiában közölt híreinkből és a kiküldött tájékoztatóink alapján pontosan megértette, mi a teendő a kétkannás rendszerben. ..."
  Valami nem kerek a nyilatkozónál.
  Talán Ő nem olvasta el az elmúlt időszakban történt hozzászólásokat a Kisalföld on-line oldalán? Sajnos úgy tűnik nem.
  A barna edények visszavétele most hangzott el először!
  Úgy állítja be a nyilatkozó a történetet, mint ami teljesen rendben van. Hát nem !
  "...mióta a szelektív gyűjtőszigeteket kihelyeztük a településekre. Ezek ürítését négy járművel végezzük annak érdekében, hogy mindig fogadóképesek legyenek. ..."
  Itt meg elmaradt az ötödik gépkocsi. Az ASA a vidéken szedi "jó pénzért" a szelektív hulladékot! Nálunk a faluban az ASA (is) gyűjti a szelektív hulladékot. Akkor a négy, az öt ?!
  Ennyit a nyilatkozó pontosságáról és hitelszerűségéről.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikertelen ATM-rablás Győrben - fotókkal

Ismeretlenek megpróbálták kirabolni az éjszaka a győri Fehérvári úti Intersparban található pénzautomatát. Tovább olvasom