Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Két útból csak egy épülhet

Rétalap és Mezőörs verseng Bakonyszentlászlóval és Bakonygyiróttal egy csaknem 300 millió forintos útfejlesztésért – ráadásul úgy, hogy nem is tudnak róla. A két pályázat közül csak egy nyerhet.

A Kisalföld 2004. szeptember 29-i számában írtunk arról, hogy a Regionális Fejlesztési Operatív Program nyerteseinek listáján szerepel az Útgazdálkodási és Koordinációs Igazgatóság (Ukig) pályázata, ami a 83.107-es és a 83.118-as számú bekötőút felújításáról szól. A 8180 méter hosszú szakasz a romándi elágazástól Bakonygyiróton át Bakonyszentlászlóig – a bauxitbánya bejáratáig – tart. A beruházás 300 millió forintba kerülne, amiből az európai uniós támogatás 269 millió 465 ezer forint lenne.

A pozitív döntés ellenére még nem biztos, hogy a fejlesztés megvalósul, s a támogatási szerződést meg sem kötötték az elmúlt csaknem egy évben.
Kiss Tibor, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség közreműködői szervezeti egységének vezetője lapunknak elmondta: vagy erre, vagy a Rétalap és Mezőörs közötti út szélesítésére lesz pénz. Utóbbira azért van szükség, mert az öt kilométer hosszú aszfaltcsík jelenleg csak négy méter széles, ami megnehezíti a közlekedést, s nem teszi lehetővé, hogy menetrend szerinti buszok járjanak rajta. A beruházásra a két önkormányzat még 2003 végén sikerrel pályázott a Pályázat-előkészítő Alapra, így állami segítséggel és pénzből dolgoztatták ki a pályázatot, ami néhány hete készült el.

A munkálatokhoz szükséges kereken 270 millió forintos támogatást a bakonyszentlászlóihoz hasonlóan a ROP „hátrányos helyzetű térségek elérhetőségének javítása" keretéből fizetnék ki. A kalapban azonban csak egy beruházásra elegendő pénz maradt, miután a Celldömölk–Jánosháza és a Sümeg–Zalaegerszeg közötti út fejlesztését is ebből fizetik ki. (Utóbbi két pályázatot ugyanakkor bírálták el kedvezően, mint a bakonyszentlászlóit, amelyet azonban a három közül csak a harmadik helyre rangsoroltak.)

Kiss Tibor kifejtette: a két Győr-Moson-Sopron megyei projekt közül az nyer, amelyiknek a bírálat után több pontja lesz a lehetséges százból. A döntést várhatóan június végéig hozzák meg. A vesztes beruházás a tartaléklista első helyére kerül, ami nem sok jóval kecsegtet, mert csupán akkor léphet előre, ha valaki visszamond egy már megnyert pályázatot. Tisztán állami forrást szinte reménytelen találni egy ilyen fejlesztésre, így a második helyre szoruló települések legfeljebb bizakodhatnak, hogy a 2007–2013 közötti időszakban megítélik országútjukra a csaknem 300 millió forintot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy alvómozi újraébredése

A filmpiac kis halai, az egytermes mozik lassan eltűnnek Magyarországról. Ezért is megy ritkaságszámba az olyan alvó kismozi, mint a győrszentiváni, amelyet újra kinyitnak a nagyközönség előtt. Győrszentivánon 40 éve épült a Duna Filmszínház, ahol az elmúlt 4–5 évben filmet már nem vetítettek. A kis moziknak a kalózmásolatok, az internetről letöltött filmek is sokat ártanak. Tovább olvasom