Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Két nemzeti ereklye Szent László nevének napján a győri bazilikában

Különleges ünnepre készül a Győri Egyházmegye: június 27-én, Szent László nevének napján a Szent Jobb egy napra Győrbe érkezik.
Különleges ünnepre készül a Győri Egyházmegye: június 27-én, szerdán, Szent László nevének napján a Szent Jobb egy napra Győrbe érkezik és a Szent László-hermával együtt egész nap megtekinthető lesz a bazilikában. A lovagkirály szobrát is aznap avatják a Káptalandombon.

A program részleteiről Pápai Lajos megyés püspök az MTI-nek elmondta: a reggel érkező Szent Jobb ünnepélyes fogadtatásban részesül a Káptalandombon, majd egész napos, szabadon látogatható imaórák sorozata kezdődik a bazilikában. Délután tartják az ünnepi misét, majd este a hagyományos Szent László-napi körmenetet.

A hívek mindkét nemzeti ereklyét a "vállukra veszik", így viszik körbe a Káptalandombon és a belvárosi utcákon, tiszteletük jeléül.

A megyés püspök szólt arról, hogy a Szent Jobbot különleges biztonsági körülmények között, páncélautóban szállítják Győrbe, és az ünnep után rögtön vissza is viszik Budapestre.

Az egész napos ünnepség keretében díszközgyűlést tart az önkormányzat az Esterházy-palotában, az eseményen adják át a Szent László-érem díjakat. Az ünnepi mise előtt pedig felavatják Lebó Ferenc szobrászművész alkotását, a mészkő talapzaton álló Szent László-szobrot.

Az egész alakos bronz köztéri alkotást Gasztonyi László vállalkozó és családja adományozta a városnak. A szobor a bazilika közelében kapott helyet.

A Szent László-herma, amelyet a győri bazilikában őriznek, a Szent Korona és a Szent Jobb mellett Magyarország legjelentősebb szakrális emléke. A lovagkirály koponyaereklyéjét őrző ötvös remekművet Náprági Demeter erdélyi püspök 1607-ben vitte Győrbe a nagyváradi székesegyházból.


Olvasóink írták

  • 1. HarconaMarcos 2012. június 24. 11:39
    „Necces. Ezen kívül még óceániai bennszülötteknél hallani olyanról, hogy kicsit előveszik és megsétáltatják a halottakat, vagy darabjaikat. Nem túl felvilágosult szokás. :-/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos baleset a 82-es főúton - Egy motoros az áldozat - fotók

A teherautó a motort vezetőjével együtt maga alá gyűrte. Tovább olvasom